Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hur vet man hur många sem.grundande föräldradagar en nyanställd har kvar?

Hej,
hur har man koll på hur många semestergrundande föräldradagar en nyanställd har kvar, som redan har barn när han/hon anställs? Är det brukligt att man som arbetsgivare frågar nyanställda hur många sem.grundande dagar de har kvar per barn, eller utgår man ifrån att allt är semestergrundande? Att de första 120 dagarna är semestergrundande det vet jag, och när en anställd får barn är det ju lätt för då finns historiken i bolaget, men det är svårare med nyanställda. Någon som vet?

2 SVAR 2
Fd medlem
Inte tillämpbar

Har också klurat på detta! Vore också tacksam för lite praxis.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Madeleine,

Din fråga är intressant då den inte enbart berör frågan om frånvaron är semestergrundande utan även om den anställde har kvar rätten att få vara föräldraledig hos er.

Lite bakgrund...
Både mammor och pappor har rätt att vara föräldralediga fram till dess att barnet är 18 månader, oavsett om de tar ut föräldrapenning eller inte. Därefter kan föräldraledighet enbart beviljas under förutsättning att de tar ut föräldrapenning för motsvarande tid eller förkortar arbetstiden med högst en fjärdedel av normal arbetstid.

För att föräldraledigheten ska betraktas som semestergrundande, högst 120 dagar eller 180 dagar för ensamstående, krävs dock att föräldrapenning har betalats ut.

Vid en nyanställning blir det därför nödvändigt att be arbetstagaren om ett intyg som visar hur mycket föräldraledighet han eller hon haft tidigare samt hur många föräldrapenningsdagar som återstår. Hur många föräldrapenningsdagar som arbetstagaren har kvar kan Försäkringskassan lämna ut ett intyg på, förutsatt att det är arbetstagaren som begär det. Därefter får man helt enkelt räkna baklänges för att se hur många dagar som eventuellt ska kunna bli semestergrundande hos er. Det spelar då ingen roll hur många dagar en tidigare arbetsgivare beviljat ledigheten som semestergrundande eller inte semestergrundande.

Det är långt ifrån praxis att man gör så här vid nyanställningar, men det borde vara det när man anställer en ny medarbetare som har barn under åtta år.