Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Intjänande av semesterdagar vid intermittent deltid i kombination med föräldrarledighet

Någon jobbar 3 dagar + 2 dagar varannan vecka och tar ut föräldrarledighet för resterande dagar i veckan, alltså 50%. Då måste det väl läggas upp ett arbetstidsschema med intermittent deltid åt den anställde, annars får den dubbla antal intjänade semesterdagar för kommande år. Ska man räkna med hel månadslön och dra av för FL då säger systemet ifrån att FL-dagar inte är "arbetsdagar" och om man tvingar sig genom, då blir alla avdrag (FL+sjuk) dubbelt. Räknas personen som deltidare eller heltidare och hur många semesterdagar får den anställde nästa år?

1 SVAR 1
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!
Om den anställde är anställd på 100% men sedan är föräldraledig ska schemat vara 100%. Du kan inte registrera in frånvaro på dagar när den anställde enligt schemat inte ska vara närvarande. Du lägger alltså in ett heltidsschema och registrerar sedan föräldraledighet på de dagar som den anställde har det. Detta gäller tills dess att barnet blivit 1,5 år.

Är barnet över 1,5 år och anställda vill gå ner i tjänst ändrar du dock sysselsättningsgraden. Man rapporterar då ingen föräldraledighet i programmet utan den anställde är ledig enligt schemat istället. Den får nu ingen ersättning från Försäkringskassan och har rätt att jobba mindre tills dess att barnet är 8 år. Vissa företag kan vara mer generösa med detta.

Förutsatt att all föräldraledighet är semestergrundande kommer den anställde inte få färre semesterdagar än semesterrätten säger och inget avdrag på semesterersättningen.

Om det är ej semestergrundande frånvaro i hela dagar kommer den anställde däremot få färre antal betalda semesterdagar.
Är det ej semestergrundande frånvaro under del av dag däremot behöver man ändra den anställdes sysselsättningsgrad manuellt för att ersättningen ska bli rätt. Du ändrar detta i anställningsregistret, inne på den anställde under flik 2 Anställning och knappen Genomsnittlig sysselsättningsgrad. Ändringen görs i så fall vid semesterårsavslutet och programmet varnar då om det finns deltidsfrånvaro som är ej semestergrundande så du inte ska missa det.

Hur många betalda semesterdagar den anställde får beror också på om företaget tillämpar brutto- eller nettosemester. Det är en inställning som gäller för samtliga anställda och görs i företagsinställningarna.
Vid bruttosemester får man fullt antal med avdrag enbart om man har ej semestergrundande frånvaro i hela dagar.
Vid nettosemester sker en omräkning av bruttodagarna där man tar hänsyn till hur många dagar den anställde faktiskt jobbar enligt sitt schema per vecka.

Du kan läsa mer om hur dagarna beräknas i våra supportdokument:
Villkor 10

Villkor 20

Villkor 40

Villkor 50