Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Semesterlön kontra semesteravdrag

Hur beräknas semesterlönen respektive semesteravdrag när en anställd med fast månadslön tar ut semesterdagar? Är det någon skillnad på semesterlön och avdraget om den anställde tar ut sparade semesterdagar? Denna fråga har gisslat oss länge så vi skulle bli väldigt tacksamma för att få svar en gång för alltid på detta.

11 SVAR 11
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!
Vilket semestervillkor gäller din fråga?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Semestervillkor 20
Fd medlem
Inte tillämpbar

Då ska vi se!
Jag utgår först från att intjänandeår och uttagsår inte är samma år.
Semesterlön och avdrag enligt villkor 20/21 beräknas med en procentsats på den anställdes månadslön. Formeln för att räkna ut semesterdaglönen för betalda dagar ser ut enligt följande:
Månadslön * (4,6 % + Semestertillägg %) = Semesterdaglön

Programmet kontrollerar sedan om den anställde har ändrat sin sysselsättningsrgad under året, alltså gått upp eller i arbetade procent. Beräkningen ser ut så här:
Semesterdaglön/Aktuell Sysselsättningsgrad * Genomsnittlig sysselsättningsgrad intjänande år = Semesterdaglön vid ändrad sysselsättningsgrad

I Lön 600 hanteras dessutom nettosemester och då görs en extra beräkning för intermittent deltidsanställda, alltså anställda som enligt schema inte jobbar alla dagar en normal arbetsvecka. Eftersom de får färre semesterdagar att ta ut, nettodagar, blir då ersättningen per dag lite högre för att de inte ska förlora några pengar på att företaget jobbar med nettosemester. Beräkningen blir:

Semesterdaglön * (veckoarbetstid i dagar heltid/genomsnittlig veckoarbetstid i dagar) = Semesterdaglön netto

I programmet kan du välja om de sparade dagarna ska beräknas enligt sysselsättningsgraden man hade det året de tjänades in eller om man vill att deras värde ska vara exakt samma som för de betalda dagarna. Inställningen gör du inne på semestervillkor 20/21 under Arkiv - Företagsunderhåll - Företagsinställningar - Semester.

Finns det ingen markering vid Ta hänsyn till sysselsättningsgrad för intjänandeåret av de sparade dagarna blir semesterlönen för de sparade dagarna samma som för de betalda, oavsett vilket år de sparades in.

Finns det en markering vid Ta hänsyn till sysselsättningsgrad för intjänandeåret av de sparade dagarna blir beräkningen:

1. Månadslön * (4,6 % + Semestertillägg %) = Semesterdaglön
2. Semesterdaglön/Aktuell Sysselsättningsgrad * Genomsnittlig sysselsättningsgrad intjänande år = Semesterdaglön förvid ändrad sysselsättningsgrad.

När det gäller avdraget så beräknas det enligt:
Månadslön * 4,6 % = Semesteravdrag

Samtidigt tas hänsyn till hur mycket du jobbar vid uttaget av de aktuella semesterdagarna. Har du jobbat exempelvis heltid 100% hela tiden kommer semesterlönen och avdraget att vara lika stora. Utöver det tillkommer semestertillägget som är minst 0,43% av månadslönen per dag.

Har du ändrat sysselsättningsgrad mellan intjänandeåret och uttagsåret kommer ersättningen och avdraget inte att bli samma. Mer om det och hur semesterberäkning för villkor 20/21 ser ut kan du läsa i följande supportdokument. I andra dokumentet står också hur du beräknar fram en genomsnittlig sysselsättningsgrad.

Olika värde vid utbetald semester
Beräkning semestervillkor 20/Kollektivavtal, tjänstemän/arbetare med semestertillägg

Om intjänandeår och uttagsår är samma beräknas den genomsnittliga sysselsättningsgraden på aktuellt år och du får utgå från att schemat du har just nu kommer löpa på resten av året. Byter man sysselsättningsgrad ofta är det att föredra att istället följa ett villkor som inte har intjänandeår samma som uttagsåret

Hej,

 

Jag har en anställd som får semesteravdrag med 4,76%/dag, är det för att hon har 30 dagar semester eller hur har den beräkningen gjorts?

 

 

Komplettering till frågan:

Eller är det för att de jobbar endast 39,5 timmar /vecka?

 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Och vi undar även över de som får semesterlön enligt 12%-regeln med semestervillkor 30. De får inte utbetalt semestertillägget i juni utan får sin semesterlön på de dagar de tar ut. Hur beräknas då avdraget för dem?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Semestervillkor 30 är egentligen avsett för extraanställd personal där ersättningen betalas ut vid varje lönetillfälle eller när deras anställning upphör.

Man har inga semesterdagar för villkor 30 som räknas upp eller ner och ersättningen betalas ut från anställningsdatum fram till sista datumet i den aktuella löneperioden. Sker fler utbetalningar beräknas ersättningen från dagen efter föregående utbetalning till sista datumet i den aktuella löneperioden vid det tillfället.

Du kan alltså inte styra att ersättningen ska motsvara en viss dag utan det blir alltid enligt principen jag beskrev ovan. Beloppet räknas fram enligt formeln:
(Semestergrundande lön + (Semestergrundande frånvarotimmar * Värdering av frånvarotimmar)+ Semestergrundande rörlig lön) * Semesterlön %

Mer om beräkningarna för villkor 30 kan du läsa i följande supportdokument. Där står även hur du gör en värdering av frånvarotimmarna.

Beräkning semestervillkor 30/Säsongs-/Extraanställd med semesterersättning

Anställda med semestervillkor 30 får inget avdrag på lönen när ersättningen betalas ut. Detta eftersom beräkningsformeln tar hänsyn till semestergrundande lön för att komma fram till sitt värde. Jobbar man inte får man följdaktligen en lägre semestergrundande lön och därmed mindre semesterersättning. Att då göra ett avdrag på lönen utöver det vore att belasta den anställde dubbelt.

Hej Susanne!

Det är svårt för oss att avgöra det här i forumet utan att kunna se alla inställningar och val som är gjorda för den anställda.

Vill be dig att du börjar med att kika i hjälpavsnittet Beräkningar semestervillkor där det framgår varifrån programmet hämtar värden för semesterberäkningen. Om du efter att ha kikat i våra instruktioner fortfarande inte får ihop hur avdraget räknades fram så är du självklart välkommen att höra av dig till supporten så hjälper vi dig gärna i den kanalen istället. 

 

Ha en fin dag! /Tinna 

Hej igen,

Jag har hittat orsaken. De arbetar inte fullt, utan har 39,5 tim arbetsvecka.  Så timlönen är beräknad på 2016 tim/år.

Safija
UTFORSKARE

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Olika värden på lönearterna 3215 - 3205 - Lön 300/600.

När jag registrerar semester på en anställd, då för jag olika värden på arter 3215 och 3205, fast dem borde vara samma. Det går inte att ändra det manuellt. Behöver snabbt svar! Sitter bara idag med augusti lönerna som måste skickas till banken - går på en längre semester

Högerklicka när du står på någon av raderna och konvertera till snabbval - då kan du nog ändra beloppen, och ev justera senare.