Då ska vi se!
Jag utgår först från att intjänandeår och uttagsår inte är samma år.
Semesterlön och avdrag enligt villkor 20/21 beräknas med en procentsats på den anställdes månadslön. Formeln för att räkna ut semesterdaglönen för betalda dagar ser ut enligt följande:
Månadslön * (4,6 % + Semestertillägg %) = Semesterdaglön Programmet kontrollerar sedan om den anställde har ändrat sin sysselsättningsrgad under året, alltså gått upp eller i arbetade procent. Beräkningen ser ut så här:
Semesterdaglön/Aktuell Sysselsättningsgrad * Genomsnittlig sysselsättningsgrad intjänande år = Semesterdaglön vid ändrad sysselsättningsgrad I Lön 600 hanteras dessutom nettosemester och då görs en extra beräkning för intermittent deltidsanställda, alltså anställda som enligt schema inte jobbar alla dagar en normal arbetsvecka. Eftersom de får färre semesterdagar att ta ut, nettodagar, blir då ersättningen per dag lite högre för att de inte ska förlora några pengar på att företaget jobbar med nettosemester. Beräkningen blir:
Semesterdaglön * (veckoarbetstid i dagar heltid/genomsnittlig veckoarbetstid i dagar) = Semesterdaglön netto I programmet kan du välja om de sparade dagarna ska beräknas enligt sysselsättningsgraden man hade det året de tjänades in eller om man vill att deras värde ska vara exakt samma som för de betalda dagarna. Inställningen gör du inne på semestervillkor 20/21 under
Arkiv - Företagsunderhåll - Företagsinställningar - Semester.
Finns det ingen markering vid
Ta hänsyn till sysselsättningsgrad för intjänandeåret av de sparade dagarna blir semesterlönen för de sparade dagarna samma som för de betalda, oavsett vilket år de sparades in.
Finns det en markering vid
Ta hänsyn till sysselsättningsgrad för intjänandeåret av de sparade dagarna blir beräkningen:
1.
Månadslön * (4,6 % + Semestertillägg %) = Semesterdaglön 2.
Semesterdaglön/Aktuell Sysselsättningsgrad * Genomsnittlig sysselsättningsgrad intjänande år = Semesterdaglön förvid ändrad sysselsättningsgrad.
När det gäller avdraget så beräknas det enligt:
Månadslön * 4,6 % = Semesteravdrag Samtidigt tas hänsyn till hur mycket du jobbar vid uttaget av de aktuella semesterdagarna. Har du jobbat exempelvis heltid 100% hela tiden kommer semesterlönen och avdraget att vara lika stora. Utöver det tillkommer semestertillägget som är minst 0,43% av månadslönen per dag.
Har du ändrat sysselsättningsgrad mellan intjänandeåret och uttagsåret kommer ersättningen och avdraget inte att bli samma. Mer om det och hur semesterberäkning för villkor 20/21 ser ut kan du läsa i följande supportdokument. I andra dokumentet står också hur du beräknar fram en genomsnittlig sysselsättningsgrad.
Olika värde vid utbetald semester Beräkning semestervillkor 20/Kollektivavtal, tjänstemän/arbetare med semestertillägg Om intjänandeår och uttagsår är samma beräknas den genomsnittliga sysselsättningsgraden på aktuellt år och du får utgå från att schemat du har just nu kommer löpa på resten av året. Byter man sysselsättningsgrad ofta är det att föredra att istället följa ett villkor som inte har intjänandeår samma som uttagsåret