Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Jillen
NY MEDLEM

Semesterlön utbetalning slutlön med löneväxling

Hej,

Jag ska betala ut en slutlön till anställd som har en del semesterdagar som ska betalas ut.

När jag använder snabbval utbetalning semesterdagar vid avslut verkar det som Visma räknar semesterlönen på lön efter löneväxling, inte grundlön. Likaså när den räknar ut daglön (19 dagar) räknar den på lön efter löneväxling trots att den även reglerar avdrag för löneväxling på samma lönekörning. Det känns ju fel, semesterlön och daglön bör räknas på grundlönen? 

1 SVAR 1
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej
Tack för att du kontaktar oss.

 

Det beror på vad du har gjort för inställningar under  Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Löneväxling ska påverka löne- och semesterberäkningar. Har du en markering där?

 

Markeringen i rutan Löneväxling (t ex pension) ska påverka löne- och semesterberäkningar har betydelse för hur programmet beräknar lönetillägg, löneavdrag, semester m m för anställda som har ett bruttolöneavdrag på månadslönen. Ett vanligt bruttolöneavdrag är avdrag för pension. Avdraget görs på lön före skatt, alltså på bruttolönen.


En anställd har en månadslön på 25 150 kr och ett bruttolöneavdrag på 475 kr för pension. Alla beräkningar kommer att göras på beloppet som ligger i anställningsregistret fliken Lön i fältet Månadslön alltså 25 150 kr, lönen före bruttolöneavdraget.
 

En markering i rutan Löneväxling (t ex pension) ska påverka löne- och semesterberäkningar medför att det tillkommer ett nytt fält, Månadslön efter löneväxling, i anställningsregistret fliken Lön.
Månadslönen är 25 150 kr men alla beräkningar kommer att göras på 24 675 kr, månadslönen minskad med bruttolöneavdraget för pensionen.
 

Det nya beräkningsunderlaget används både för att beräkna lönetillägg, som till exempel utbetalning av övertidsersättning och för att beräkna löneavdrag som till exempel avdrag för tjänstledighet. Underlaget används också för semesterberäkning, vid semesterårsavslut och på semesterskuldlistan.
 

Återkom gärna och berätta hur det ser ut hos dig och om du vill ha hjälp att kontrollräkna rekommenderar jag att du bokar en tid hos någon av våra kunniga lönespecialister som du når här.

 

Ha en fin eftermiddag!
/Tinna