Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2024-11-15 14:04 )
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 7892 Visningar

Här har vi lite tips på hur bilförmån ska hanteras i olika situationer. Mer detaljerad information hittar du på Skatteverkets sida Bilförmån »

Tänk på att även extrautrustning påverkar förmånsvärdet.

 

Bilförmån - ledighet (endast förmån på lönebeskedet)

Vid bilförmån i samband med ledighet, exempelvis tjänstledighet ska du låta bilförmånen ligga kvar på lönebeskedet varje månad. Ingen skatt kommer att dras men däremot arbetsgivaravgifter. Skatten regleras sedan i den anställdes deklaration då den anställde eventuellt kommer att få restskatt.

 

Beräkna bilförmånsvärde del av månad

Den kortaste tiden ett biförmånsvärde kan beräknas är en hel kalendermånad. Därför ska beskattning ske på hela förmånsvärdet trots att den anställde bara haft bilen till exempel en dag under månaden. Detta kan inträffa både när den anställde får tillgång till bilen men även när den anställde slutar mitt i månaden.

 

Anställd har två förmånsbilar samtidigt

Om en anställd har två förmånsbilar samtidigt ska den anställde förmånsbeskattas för det sammanlagda förmånsvärdet.

I löneprogrammet kan du bara välja en förmånsbil på den anställde i anställningsregistret. Lättast är att ha en av bilarna i bilförmånsberäknaren i anställningsregistret. Kopiera sen löneart 2101 och använd den lönearten för den andra bilen. Förmånsbeloppet måste läggas in direkt på den kopierade löneartens beräkningsformel. 

Lägg in löneartskopian en gång till på den anställde på fliken Lön i fältet Återkommande lönerader.

 

Anställd bytt förmånsbil under en månad

Om en anställd har bytt förmånsbil en månad ska förmånsvärdet beräknas efter den bil som den anställde disponerat längst. Då bilar med olika förmånsvärden har använts lika länge under en månad ska förmånsvärdet beräknas som ett genomsnitt av bilarnas förmånsvärden.

 

Byte av arbetsgivare mitt i månad

Vid byte av arbetsgivare mitt i en månad ska värdet av bilförmånen beräknas för en hel månad i både den gamla och den nya anställningen. De båda arbetsgivarna måste därför betala fulla arbetsgivaravgifter. Den anställde kan "efter yrkande i inkomstdeklarationen" få värdet jämkat till sammanlagt endast 12 månadsvärden.

 

Glömt lägga in bilförmån

Om du har glömt att lägga in bilförmånen några månader ska du ändra arbetsgivardeklarationen manuellt beträffande arbetsgivaravgifterna för dessa månader. Stäm också av med den anställde om hon vill att du drar extra skatt på kommande lönekörningar eller om hon vill att det justeras i den privata deklarationen.

 

Tjänstekörningen är minst 3000 mil per år

Om ni beräknar att den anställde kör mer än 3000 mil per år i tjänsten har du möjlighet att göra en reducering av förmånsvärdet. Förmånsvärdet blir 75% av det ursprungliga värdet. 

Om den anställde inte kommer upp i de här milen behöver du rätta tidigare arbetsgivardeklarationer.

Om den anställde kommer upp i 3000 mil per år men reduceringen inte har gjorts kan den anställde göra reduktionen för skatten i sin inkomstdeklaration.

 

Markerar du rutan Bilen körs minst 3000 mil i tjänsten per år i inställningarna för bilförmån i Visma Lön görs reduceringen automatiskt.

 

Modellkod

För varje bil finns en modellkod som hjälper till att ta fram förmånsvärdet.

På Skatteverket.se finns Listor över nybilspriser »

Om din bilmodell saknas i listan så kan du få uppgift om marknadspris genom att kontakta återförsäljare eller generalagent för respektive bilmärke.

 

Bra länkar:

Skatteverket.se: Bilförmån »

Visma Lön Smart: Hämta bilförmånsvärde från Skatteverket »

Visma Lön Smart: Rättelser av arbetsgivardeklaration hos Skatteverket »

Visma Lön 600: Beräkna bilförmån »

Visma Lön 600: Rättelser av felaktigt registrerad förmån vid arbetsgivardeklaration hos Skatteverket »

Gratiswebbinarium: Bilförmån i Visma Lön 300/600 »

 

fragaomspecialisthjalp.png