2019-06-19
06:44
3 Gillar
Jag har personligen inte stött på det, men den officiella rekommendationen verkar vara: Det finns ingen färdig löneart för graviditetspenning, men du kan kopiera någon av lönearterna för föräldraledighet till exempel 3301, 3305, 3309 och 3313 beroende på hur länge frånvaron varar. Du gör ett avdrag på lönen och den anställde får ersättning från Försäkringskassan. https://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-lon-600/content/faq/vilken-loneart-anvander-jag-for-hav... Annars hade jag nog också kört på övrig frånvaro, om det inte är viktigt att kunna få ut specifik statistik, beror väl mest på hur många anställda ni är.
... Visa mer
2019-06-14
12:31
1Gilla
Det beror lite på hur mycket bilen har använts privat. Privat användning av företagsbil är en skattefri förmån om den använts i "ringa omfattning" (d.v.s. ett fåtal tillfällen, max 100 mil/år). Om bilen däremot använts privat i väldigt stor utsträckning skulle jag se det som en skattepliktig bilförmån. Då räknar du lättast ut förmånsvärdet via Skatteverkets hemsida (beror på bilmärke, årsmodell, etc.). https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/bilforman.4.7459477810df5bccdd4... Har den anställde betalat bränslet själv när bilen använts privat? Om bilen har tankats på företagets räkning även när den körts privat ska du även lägga på drivmedelsförmån, något som också går att räkna ut på Skatteverkets hemsida: https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/bilforman/drivmedelsforman.4.18... Notera att om den anställde inte har fört körjournal ska ALL bränsleförbrukning (även det som använts "i tjänsten") ses som drivmedelsförmån, det kan alltså bli en rejäl slant som ska skattas.
... Visa mer
2018-09-14
06:51
1Gilla
Konstigt! Det ser ju ut som att Lön Anställd tror att de har tagit ut 13 dagar när det bara fanns 2 kvar. Så det känns som att först fanns det 15 dagar, 13 togs ut, 2 kvar. Sen av någon anledning har det registrerats som om de tagit ut 13 till. Kanske blev det något när du synkade, att Lön Anställd ändrar kvarvarande semesterdagar till 2 (om du har en aktiv lönekörning som drar bort 13), sen dras de 13 som ligger i kalendern från det nya saldot på 2 dagar? Känns ju inte speciellt logiskt dock! Men det verkar vara något samband där. Så om de inte har lagt in dagar är det spontant det enda jag kan tänka mig... att det blev en synkning mot en pågående lönekörning som innebär att semestersaldot minskade och det räknas dubbelt. Men då borde det ju lösa sig när lönekörningen är gjord, eller om du avbryter lönekörningen och gör en ny synkning kanske?
... Visa mer
2018-09-14
06:41
1Gilla
Kolla så att de inte har lagt in semester i framtiden i kalendern (t.ex. nästa månad)!
... Visa mer
2018-04-19
06:34
Sorry, fick inget mail att du hade svarat. Den anställde har semestervillkor 20, månadslön med semestertillägg. Intjänande år är året före semesterår. Tidigare gick den anställde på halvtid med månadslön, plus eventuell mertid, för att byta till heltid under endast en månad i mars (p.g.a. ökat behov). Nu är det fortsatt halvtid med månadslön. Enklast möjligt verkar ju vara att bara låta allting "rulla på" och låta anställningsdatum vara juli 2017 i det fältet, då "försvinner" ingen semester. Alternativet är väl att betala ut en slutlön när han avslutar sin tidigare anställning, ändra anställningsdatum till 1 april och börja om på noll? Då skulle jag antagligen sätta att han avslutat sin anställning, gjort en extra löneutbetalning med semesterersättning, och sedan "låsa upp" den anställde igen och ändra anställningsdatum till 1 april. Men det känns väldigt krångligt! Så vad är det som gäller med detta anställningsdatum? Måste det uppdateras varje gång en anställning förlängs/förnyas, även om det inte är något uppehåll mellan anställningarna?
... Visa mer
2018-04-10
06:26
Ingen som har några tankar kring detta? 🙂
... Visa mer
2018-04-05
12:15
Ett möjligt svar, till mig själv. Kan det vara så att man bara ändrar anställningsdatum om den tidigare anställningen är helt "avslutad" (d.v.s. slutlön, intjänad semester m.m. är helt utbetalt), och om det fortsätter "back-to-back" med en ny anställning låter man den ursprungliga anställningstidpunkten stå kvar?
... Visa mer
2018-04-03
09:03
2 Gillar
Har en anställd som tidigare under semesteråret (från juli 2017) arbetat under tidsbegränsad form (extrajobb, ungefär). Han har under tiden från juli till idag tjänat in totalt 16 betalade semesterdagar. Nu har vi bestämt att behov finns att tillsvidareanställa honom från 1/4, dock på halvtid. Men hur gör jag för att det ska bli rätt med semestern? Det blir väl fel om jag ändrar anställningsdatum till 2018-04-01? Men jag har för mig att jag har läst någon annanstans här på forumet att man alltid bör uppdatera anställningsdatumet om man anställer någon "på nytt" (t.ex. tidsbegränsad anställning 3 månader som sedan förlängs 3 månader -> uppdatera anställningsdatum till senaste avtalets start). Jag har inte testat ännu, men jag är lite orolig att om jag ändrar anställningsdatum till 2018-04-01 räknar den intjänad semester från det datumet, och då tappar bort den intjänade semestern från tidigare. Hur ska man egentligen göra?
... Visa mer