Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Här hittar du tips och trix!


Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Tips och trix och få ett mejl varje gång det publiceras något nytt.
Etiketter
Sortera efter:
senast uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2023-05-23 15:57
Heltid, deltid och oregelbunden arbetstid? Se till att du har rätt scheman på de anställda.
Visa fullständig artikel
senast uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2023-04-19 15:34
Dags för lönekörning i Visma Lön Smart? Här hittar du tipsen!
Visa fullständig artikel
senast uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2022-02-03 16:33
Dags för arbetsgivardeklaration? Visma Lön Smart hjälper dig!
Visa fullständig artikel
senast uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2022-02-07 13:02
Se till att de anställdas uppgifter beräknas korrekt med hjälp av ingångsvärden.
Visa fullständig artikel
senast uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2022-05-06 11:31
Betalar ni ut semestertillägget i klump? Här hittar du vilka inställningar du behöver göra och hur du gör när pengen ska betalas ut.
Visa fullständig artikel
senast uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2022-10-06 07:55
Nu är det snart dags för semester och för att du så smidigt som möjligt ska få ut lönen under sommaren har vi några tips! ☀️ Byta/lägga till Attestansvar Arbetar du med attest i Visma Lön Anställd och Visma Utlägg kan det vara bra att se över attestanterna innan sommaren. Detta för att exempelvis ordinarie attesterade inte ska behöva attestera tidrapporter under sin planerade semester utan detta kan kanske göras av någon annan som arbetar den veckan.   Om attestansvaret ska överlåtas till en annan medarbetare i sommar gör du ändringen i respektive tjänst.   Visma Lön Anställd Välj Attest - Attestansvariga Markera attestansvarig Markera eller avmarkera anställda i listan Välj Spara.   Visma Utlägg Välj Inställningar - Godkännande Klicka på Lägg till tillfällig godkännare Fyll i Tillfällig godkännare för och Tillfällig godkännare. Klicka på Lägg till. Välj mellan vilka datum den tillfällga godkännaren ska gälla och klicka på Spara.   Påminnelse om att klarmarkera sin tidrapport/attestera tidrapport   Upplys de anställda om att klarmarkera sin tidrapport även under semestern och att de kan lägga in sin semesterledighet i förväg i Visma Lön Anställd. Kan jag klarmarkera en period i förväg » Du kan även aktivera automatisk påminnelse både för klarmarkering av tidrapport samt attest inne i Visma Lön Anställd. Läs mer: Påminnelser »    Betala ut semestertillägg för de betalda dagarna Betalar ni ut semestertillägget för alla betalda dagar vid ett tillfälle per år kan det vara uppskattat bland de anställda att göra detta innan semesterledigheten. Läs mer: Betala ut semestertillägg i en klump   Skatteavdrag för sommarjobbare Om en anställd kommer att tjäna mindre än 20 431 kr under år 2022 behöver ingen skatt betalas in. Som anställd kan man då skriva ut ett intyg och lämna till sin arbetsgivare för att erhålla löneutbetalningar utan skatteavdrag.   Intyget finns att ladda ner från Skatteverkets hemsida, blankett SKV 434 ».   Läs mer i Liten guide om att anställa unga sommarjobbare och säsongsarbetare »   Får du inget jämkningsbeslut för sommarjobbaren lägger du in personen med ordinarie uppgifter om skattetabellen under Anställda fliken Skatt.   Här i forumet och via frågetecknet hittar du alltid hjälp om ditt program! Ha en riktigt skön semester!
Visa fullständig artikel
senast uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2023-05-23 15:56
Här får du tips om hur du arbetar med kalendern/tidsregistrering i lönearbetet. Både i Visma Lön Smart och i Visma Lön Anställd.
Visa fullständig artikel
senast uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2023-05-23 15:59
Fel i lönearbetet uppstår av många olika anledningar. Vanligast är väl att man fått fel eller för sen info och behöver korrigera från tidigare lönekörningar. Här kommer vi gå igenom enkla sätt att rätta om något blivit knasigt. Oavsett är det alltid bra att ha en dialog med den anställda, så att de förstår vad som händer. På den anställdes lönebesked kan du antingen lägga in en textrad bland löneraderna eller via Meddelande på anställdas lönebesked. Tips! För att du ska slippa behöva rätta arbetsgivardeklarationen (det är mycket krångligare) är det smart att vänta till månaden är slut innan du redovisar arbetsgivardeklarationen till Skatteverket.   Korrigera registrering via snabbval När du har gjort en registrering via snabbval har rätt lönearter valts och det är också enklare att rätta till felet. Läs mer om du registrerar här: Registrerar tider och avvikelser » För att rätta en felaktig registrering är det lättast att gå in i Kalender på den anställde och leta upp dagarna då det har blivit fel. Kanske har det registrerats semester istället för sjuk? Registreringar som finns med på ett lönebesked har en liten bock till höger. Snabbval på lönekörning     Klicka på snabbvalet och välj nere till vänster i dialogrutan Korrigera registrering. Alla lönerader "vänds" nu på nästa olåsta lönebesked och visas då som överstruken i kalendern.  Korrigerat snabbval   Ska det istället vara sjuk registrerat på dagarna markerar du dem igen och väljer Sjuk istället. Korrigerat och nytt snabbval På nästa lönebesked visas nu både det korrigerade snabbvalet och den nya registreringen Lönebesked med korrigerat och nytt snabbval   Omvända tecken med löneart Om du av någon anledning har registrerat en löneart direkt på lönebeskedet kan du korrigera det genom att lägga samma löneart igen med omvänt tecken framför. Dvs ett avdrag som normalt sett har et minustecken registrerar du med ett plustecken och vice versa. Tips! Jag rekommenderar att du plockar upp lönearter via snabbvalet Övriga tillägg/avdrag. På så vis kan du också korrigera de snabbvalen om det skulle vara fel.   Justera på nästa lönekörning Har du missat betala ut en ersättning till den anställda och lönebeskedet är redan skickat och betalfilen uppladdad hos banken? Lätt hänt. Gör det enkelt för dig och skapa en extra löneutbetalning med det belopp som har missats eller kontrollera med den anställda om det går att ta med på nästa månads utbetalning istället.  Är det ett avdrag som skulle ha gjorts är det bättre att göra den justeringen/avdraget på nästkommande månads lönekörning.     Bra länkar: Ändra felaktig registrering från tidigare lönekörning » Rättelser av arbetsgivardeklaration hos Skatteverket »      
Visa fullständig artikel
Awesome
Genvägar
Inloggade användare (152)