Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Varurabatt - eEkonomi

Jag köper varor med 12% och 25% moms och får månaden efter varurabatter insatt på kontot liksom då även moms på dessa. Hur bokför jag dessa i e-ekonomi?
3 SVAR 3
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!

Får du en kreditfaktura utställd till dig som ett underlag för återbetalningen bör den läggas in i din leverantörsreskontra under Inköp - Leverantörsfakturor, för att sedan stämmas av som betald då återbetalningen sker. Har du ingen kreditfaktura utställd utan enbart en inbetalning att matcha under Kassa- och bankhändelser, så matchas bankhändelsen mot en Övrig insättning - Egen kontering.

Konteringen kan du ta upp på konto 4730 - Erhållna rabatter samt 2641 - Debiterad ingående moms, oavsett om den görs på leverantörsfakturan eller en övrig insättning.

/Karl
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!
Jag har en vän som är bokföringsexpert och hon hävdar att dessa varurabatter istället ska bokas som inköp, minskad varukostnad och då boka momsen som ingående moms.
Nu blir jag väldigt förvirrad och blir osäker på vad jag ska gå på.
/Ulrika
Annie Sten
ANSTÄLLD

Hej! 
I båda fallen får du möjlighet att bokföra ingående moms på 2641. Konto 4730 - Erhållna rabatter som min kollega Karl föreslog är också ett inköpskonto. Det tillhör kontoklass 4 - vilket är just inköp.  
Anledningen till att det blir en Övrig insättning är för att det är pengar du får tillbaka. Inköp är när du själv betalt något.