Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

LeffeP
MEDLEM

Fakturera företag i USA

Hej

Jag ska för första gången fakturerar ett företag i USA i Admin 500, vad ska jag tänka på gällande att skapa fakturan? Den kommer faktureras i USD, men frågan är kring momsen och hur detta ska redovisas?

 

Den här frågans innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 22-05-10

3 SVAR 3
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!

Det lättaste för att konteringen ska bli rätt när fakturan bokförs är att du använder artikelkonteringar. Gör du inte det redan kan du skapa en eller flera under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Artiklar/lager - Artikelkonteringar. Här kan du till exempel skapa en för varor och en för tjänster, eftersom det är olika konton som används. Det som är extra viktigt är att du i detta läget anger konto för Export, är det till exempel varor du säljer till USA kan du använda konto 3055 - Försäljning varor utanför EU momsfri. 

När artikelkonteringarna är klara går du in på respektive artikel och väljer den artikelkontering som passar, detta väljs in i rutan Kontkod. När du sedan skapar en faktura där du använder en artikel med konteringskod, kommer dessa automatiskt att konteras på exempelvis 3055 om det gäller en vara. Man måste dock i kundregistret ha bockat i att kunden är en Export-kund för att rätt konto ska användas.

Man behöver även kontrollera att rätt momskod används på det eller de konton man anger, konto 3055 är som standard inställt mot momsrapportkod 36 - Försäljning av varor utanför EU. Momskoden styr vilken ruta på momsdeklarationen som påverkas. Du kan läsa mer om hur momsdeklarationen ska se ut på Skatteverkets hemsida.
LeffeP
MEDLEM

Kanske skulle ha nämt också att det inte är försäljning av artiklar från oss utan vi kommer skicka en faktura på en kickback för en utställning där vi delar avgiften med bolaget i USA. Vi säljer i bilagt bara konsulttimmar, aldrig artiklar och har heller ingen lagerhantering.
Fd medlem
Inte tillämpbar

För att du ska lägga upp detta som en artikel finns inga speciella krav på vad det ska vara, du kan lägga upp kickback som en artikel. Tanken med artikelkontering är att det ska förenkla hanteringen om det är något man fakturerar ofta. Är detta något du bara ska fakturera en gång går det givetvis bra att ställa in rätt konto och momskod direkt på fakturan. Gäller det en tjänst kan du istället använda konto 3045 - Försäljning tjänster utanför EU momsfri, momskoden ska vara 0.