Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Schablonberäknad varuförbrukning

hej .. jag är en redovisningskonsult som inte vet hur jag i visma kan räkna ut Bokning av schablonberäknad varuförbrukning. Är det någon som kan hjälpa mig? mycket tacksam

2 SVAR 2
Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

Hej!

Jag har bollat frågan fram och tillbaka med våra experter och vår utvecklingsavdelning och fått en lösning som jag hoppas fungerar.

Inköpen som ska innefattas av schablonberäkningen ska debiteras ett lagerkonto i kontoklass 14. De artiklar som ska ingå ska inte vara markerade för lagervaror (för då bokförs de mot 4990).

I exemplet nedan har vi räknat att varukostnaden är ungefär 12% av försäljningspriset exklusive moms.

Skapa först en konteringsmall under Bokföring - Konteringsmallar.
(Jag kommer mejla över konteringsmallen som jag har fått från vår utvecklingsavdelning om du vill använda samma procentsats och bokföringskonton som i exemplet).

I annat fall klickar du på Ny och fyller i ett Id och Namn. Markera Periodisering/Fördelning och välj när periodiseringen ska utföras.I exemplet har vi valt att vid varje månadsslut kommer 12% av månadens försäljning på konto 3051 att debiteras 4991 så att kostnaden räknas av från resultatet och lagret minskas med samma belopp. Om du använder dig av flera försäljningskonton som ska vara till grund för schablonmässig varukostnad måste du lägga upp en konteringsmall för varje konto.

Verifikationen för periodiseringen ser ut såhär:


Vid räkenskapsårets slut inventeras lagret och förändringen bokförs på lagerkonton så att värden blir korrekta och den schablonberäknade varukostnaden på 1400 bokas bort. Motkonto för differensen kan du använda exempelvis 4992 Kalkyldiff varukostnad.

Är det något du är osäker på får du gärna höra av dig igen så bollar jag frågan vidare.
Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~

Om någon annan är intresserad av konteringsmallen i exemplet är det bara att säga till så mejlar jag över den!
Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~