Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Stänga ner filer som är öppna mot servern

Hej!
Vi har haft problem med att VISMA 1000 är otroligt segt att arbeta i under en längre tid. Tänkte att det berodde på en seg dator. Men av en händelse kollade vår IT-konsult på vår server och såg att 140 st filer var öppna mot servern (?) vilket gör att det blir segt.
En dum fråga från någon som aldrig jobbar i VISMA - Hur stänger man ner filerna och vad är en "fil" i VISMA, är det samma sak som ett fönster/vy i webbläsaren typ?

2 SVAR 2
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Birgitta!

De filer som ligger öppna på servern är de som används av de användare som är inloggade i Visma Administration. Det är aldrig så att ett fönster är en databasfil, då t.ex. Offert/Order/Faktura tillhör en databasfil OOF.DBF, vilken i sin tur kopplar kunden på fakturan till KUND.DBF, samtidigt som alla artikelrader på fakturan är kopplade till ARTRAD.DBF m.m. Så beroende på vilka fönster du har öppet så är det ett antal filer som öppnas.

Eftersom man delar på filerna när man är flera användare skapas låsningar i kritiska lägen som t.ex. när du skapar en ny order och inte har fått något ordernummer än. Dessutom låses dokument du jobbar med så att inte andra ska kunna ändra samtidigt.

Anledningen till att det är trögt är sannolikt en kombination av ovan samt att Visma kommunicerar på ett sätt som är filbaserat vilket är något långsammare än om man kommunicerar på det sätt som t.ex. internet fungerar.

Det går betydligt bättre att använda Visma om man inte har programmet öppet av slentrian utan stänger det om man ska gå från datorn.

Ett annat tips är att man inte ska ha skärmsläckare på serverns skärm, utan man stänger av skärmen istället, då skärmsläckaren i många fall är väldigt prestandakrävande.

Ett sista tips är att du ber din IT-konsult stänga av SMB2 på servern om ni har en relativt ny server.

Med vänlig hälsning
Christian
Cash IT
www.cash-it.se
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Christian!
Tack för ett bra svar. Vi skall testa dina tips och förhoppningsvis gör det skillnad 🙂

Trevlig dag!

Med vänlig hälsning
Birgitta