Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Avskrivning ombyggnad uthyrd lokal

Min kund har ett AB med en fastighet där bokförda värdet är 4,9 milj. Hela fastigheten hyrs ut till en kund. Under året har ombyggnader gjorts enligt kundens önskemål för 5 milj kronor. Detta betalar kunden genom ett nytt hyreskontrakt på tio år där hyran ökats med 10% av ombyggnadskostnaden per år.
Kunden vill göra direktavdrag i deklarationen för ombyggnaden, men i bokföringen fördela kostnaden som avskrivning under tio år. Redovisningen görs enligt K2.
Ett direktavdrag även i redovisningen skulle innebära ett förbrukat eget kapital med 3 miljoner.
Är det tillåtet att göra direktavdrag i deklarationen, men avdrag under tio år i redovisningen?
2 SVAR 2
Fd medlem
Inte tillämpbar

Skatteverket kommer att fråga varför deklarationen inte överensstämmer med årsredovisningen och när detaljen om ombyggnationen kommer på tal kommer Skatteverket med stor sannolikhet att underkänna ett yrkat direktavdrag.
Mikael

Vill varna för att göra ett s.k. direktavdrag. Har bistått kunder med skatteprocesser i denna fråga tidigare och förvaltningsdomstolen har vid dessa tillfällen gått på Skatteverkets sida och inte medgivit direktavdrag för gjorda reparationer, även om hyresgästen försatts i konkurs och att den gjorda renoveringen på detta sätt blivit värdelös. Dessa klienter har även påförts skattetillägg på 40 % på den skatt som man blivit dömd att erlägga till staten.