Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokför upplupen ränta på banklån

Hej!

Jag har ett banklån som jag betalar ränta och amorterar av per kvartal. Sitter nu med mitt första årsbokslut och klurar på om jag ska bokföra den del av räntekostnaden (515,7 kr) som avser perioden 2015-07-01 tom. 2015-08-31 som upplupen ränta? Mitt första räkenskapsår är alltså 2014-05-13 tom. 2015-08-31. Hur gör jag i såfall? 

Stämmer det att jag behöver boka om banklånet i samband med årsbokslutet? Det står som en punkt under Bokföring, Årsavstämning och Lån. Försöker förstå hur och varför man ska göra på det sättet men blir inte riktigt klok..

Tacksam för all hjälp!

Mvh Stephanie

1 SVAR 1
Michael Holmgren
APPLICATION SPECIALIST

Hejsan!

Räntan som avser perioden 2015-07-01 t m m 2015-08-31 kan du boka upp som en upplupen ränta i programmet. 

Angående ombokning banklånet står det så här i programmet hjälptext: 

"
Den delen av ett lån som du vet att du kommer amortera under det kommande året ska bokas bort från kontot för Långsiktig skuld och till konto 2417 Kortfristig del av långfristigskuld till kreditinstitut. Gör så här: skapa en manuell verifikation och debitera kontot där den långfristiga skulden är bokförd och kreditera 2417 Kortfristig del av långfristig skuld till kreditinstitut.

Obs! Du ska vända verifikationen nästkommande år.

Gör
så här: Skapa en ny manuell verifikation och ange datumet till första
dagen nästkommande år. Använd samma konton i verifikationen du precis
skapade, men flytta beloppen mellan debet och kredit".


Detta är en bokslutsteknisk verifikation som flyttar den delen av skulden som du ska amortera nästkommande räkenskapsår från Långfristig skuld till Kortfristig del av långfristig skuld till kreditinstitut för att direkt på det nya året bokas tillbaks till att vara en långfristig skuld. 

Har du kontakt med en redovisningskonsult i samband med bokslutet rekommenderar jag dig att kontakta din konsult angående lånet då det vanligtvis inte är något som görs i den löpande bokföringen utan korrigeras i samband med bokslutet.