Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokföra uthyrning av semesterbostad

Jag hyr ut semesterbostäder och undrar vilket konto jag ska bokföra det på. Jag använder ett eget med konto 3040 och momskod 5 (12%). Är detta korrekt? 

Registrerar jag moms på 2613? 

Jag hyr bland annat ut genom booking.com som ligger på irland. När dessa fakturor kommer använder jag då 4535? Vilka momskonton när det är 12% moms EU? 

Tcksam för svar, håller på med momsredovisningen...

1 SVAR 1
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!

Angående hyresintäkter så gäller lite olika regler beroende på om hyresintäkter är företagets huvudintäkt eller inte. Om företaget drivet någon helt annan typ av verksamhet men även t ex äger en lokal som hyrs ut, så ska det bokföras som en biinkomst. Om det däremot är företagets huvudinkomst, säg att man är fastighetsägare eller liknande, så ska det bokföras som just det - d v s som en huvudinkomst.

För biinkomst brukar konto konto 3910 användas.
För huvudinkomst brukar konto 3010 användas.

För att krångla till det hela ännu mer så finns det också lite andra regler gällande just uthyrning av en tillfällig bostad (t ex stuga eller liknande som i ditt fall), via en förmedlare. En förmedlare kan t ex vara via annonsering på en webbplats eller liknande. Då gäller:

- Att moms ska tas ut med 12 % vid förmedling i eget namn.
- Att moms ska tas ut med 25 % vid vid förmedling i annans namn, t ex förmedlingsbolagets.

Du väljer momskod på konto 3010 eller 3910, beroende på ovan kriterier. Är det 12 procent som gäller så väljer du momskod 05 (12%). Är det 25 procent som gäller så väljer du momskod 05 (25%). Till detta tas momsen upp på konto 2613 eller 2623, beroende på momssats. Hyr man inte ut via någon förmedlare brukar man ta upp det som en momsfri inkomst, och då kopplas försäljningskontot till momskod 42 istället.

Tydligt värre va?

Ha en fin dag!

/Karl