Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Korrekt bokföring - eEkonomi

Bokföringslagen 5 kap 5 § lyder: "Om en bokföringspost rättas, skall det anges när rättelsen har skett och vem som har gjort den. Sker rättelsen genom en särskild rättelsepost, skall det samtidigt säkerställas att det vid en granskning av den rättade bokföringsposten utan svårighet går att få kännedom om rättelsen."
Det är därför märkligt att Visma e-Ekonomi kräver att man ska låsa bokföringen och att det innan detta gjorts fritt går att ändra i verifikaten. Borde med automatik låsas så att alla eventuella korrigeringar går att följa!
7 SVAR 7

Det finns möjlighet att slippa låsa perioder genom att ändra i företagsinställningar. Samtidigt tycker jag det är bra att man låser perioder. Därmed säkerställs de månadsbokslut och avstämningar som görs löpande under året. Ev. omföringar kan alltid göras under senare perioder.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Säger du att det fungerar så i eEkonomi, att man kan ändra en verifikation utan att ett datum krävs när förändringen registrerades eller att en signatur krävs?

//L

nej självklart måste man ange datum och signatur. Men det är enligt min uppfattning bättre att man rättar till en verifikation än att låta felet bestå.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej,

Grundregeln är att du ska bokföra dina affärshändelser löpande och att månaden ska låsas när bokföringen är klar och siffrorna avstämda. Men det finns möjlighet att vänta med att bokföra låsa månaderna. Alla får vänta upp till 50 dagar efter utgången av den månad då affärshändelsen inträffade. Hur länge du får vänta med att bokföra och när låsningarna ska ske, varierar med ditt företags storlek.

Månad - Alla får vänta 50 dagar efter utgången av den månad då affärshändelsen inträffade - gäller som utgångsläge i programmet.
Exempel: Affärshändelser för januari måste registreras senast den 20:e mar

Kvartal - Om företaget omsätter högst 3 miljoner kronor per år, får du vänta till 50 dagar efter det kvartal då affärshändelsen inträffade.
Exempel: Affärshändelser för januari måste registreras senast den 20:e maj

Bokföringsår - Om företaget omsätter högst 1 miljon kronor per år och har högst 50 verifikationer som avser högst 250 affärshändelser får du vänta till 60 dagar efter bokföringsårets utgång.
Exempel: Affärshändelser för januari måste registreras senast i februari året efter.

Inkomstdeklaration - Om du är enskild näringsidkare och omsätter högst 1 miljon kronor per år, har högst 50 verifikationer som avser högst 250 affärshändelser och inte har någon handel med övriga EU-länder får du vänta tills inkomstdeklarationen ska lämnas in. Vanligtvis sker inlämning av inkomstdeklaration 2 maj.

Mer info om detta kan du läsa i dokumentet Då ska du låsa din bokföring

LW ändringar i eEkonomi ser inte lika ut som i Administrationsprogrammet, där du får fylla i din signatur och dagen datum kommer upp.
I eEkonomi kan man se alla ändringar som är gjorda under Behandlingshistoriken, där står när händelsen utfördes, klockslag samt datum, vem som var inloggad användare samt vad som är ändrat. 

Ha en fin dag
/Susan

Du har helt rätt i det du skriver Åsa. Men tyvärr så fungerar teorin och praktiken lite annorlunda ibland. Självklart skall allt dokumenteras och behandlingshistoriken är ett mycket bra redskap att ha i bland. Min erfarenhet är dock att det alltid blir olika fel ibland som behöver rättas till. Det är därför jag inte alltid gillar att man låser systemet för korrigering. Men ibland så måste även en sådan som jag böja mig för programmens krav. När man har eekonomiprogramet så är det lite knöligt att låsa upp saker och ting. I de andra programmen finns det sätt att komma runt det hela. Vet inte om det är buggar i systemet. Men det är enklare helt klart. 

Bra inlägg Susan!

Kenneth

Hej Tomas
Här måste vi nog skilja p programmerare och BFL som alltid har företräde.
Att andra program lämnar luckor för detta säger väl mer om programmen än möjligheterna..

Jag har sett program som man fritt kan hämta och installera så man kan öppna verifikationer bakåt i tiden låsta och olåsta och göra vad man vill med men det kanske inte är det man vill  när det kommer till kritan?;)

MVH

Kenneth