Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

aspen_
UTFORSKARE

Redovisa finansiell leasing K2 i balansrapporten

Hej,

Finns det särkilda krav på hur ett finansiellt leasingavtal av en personbil ska redovisas enligt K2? Måste de redovisas i balansrapporten?

//Patrick

5 SVAR 5
Per Nyquist
ANSTÄLLD

En leasad bil ska inte tas upp i balansrapporten, eftersom det inte är en tillgång som företaget äger. Om du har betalat en förhöjd förstahyra så ska däremot den del som avser förskott för kommande år tas upp som en förutbetald kostnad i balansrapporten.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Är det bara för större företag (och redovisning enligt IFRS?) som man ska redovisa finansiell och operationell leasing olika?
Per Nyquist
ANSTÄLLD

Nej, men det som bilfirmorna kallar för finansiell leasing är nästan alltid operationella leasingavtal.
Fd medlem
Inte tillämpbar

OK, tackar - vad är det som gör att de oftast klassas som operationella leasingavtal, när serviceavtal och försäkring ofta är separata poster och vad jag förstått restvärdet är en uppskattning där leasetagaren står för risken? Jag har lite mer detaljfrågor än vad jag har kunskaper, så jag vill dubbelkolla för att dels kunna ställa rätt frågor och dels hantera ett kommande avtal rätt i redovisningen.
Per Nyquist
ANSTÄLLD

Jag kan inte svara på vad det är som gör att det klassas som operationellt, men jag har i alla fall aldrig träffat på ett leasingavtal på bil som bokförts som finansiell leasing och därmed tagits i som en tillgång i balansräkningen.