Företaget AB har sedan tidigare Handelsbanken.
Har nu öppnat konto även hos Svea bank vars konto inkluderar en kontokredit på 100 000kr.
Svea visar på kontot ett saldo på 100 000kr dvs pengarna finns tillgängliga - men om kontosaldot går under 100 000kr börjar man betala ränta.
Nu är frågorna
1) om man bara ska boka upp den kredit som används på tex
konto 2331 Checkräkningskredit 1
dvs bara när man använder krediten och saldot går under 100 000kr hos Svea?
Det får till konsekvens att varje betalning från kontot som gör saldot under 100 000kr (dvs kontokrediten nyttjas) behöver extra bokföring.
2) alternativt att man direkt när kontokrediten är beviljad bokar upp en tillgång på
konto 1933 Sveakontot på 100 000kr och samtidigt bokar upp en skuld på
konto 2335 Beviljad checkräkningskredit 1
konto 2335 kommer då alltid visa en skuld på 100 000kr oavsett hur mycket av kontokrediten man nyttjat samtidigt som konto 1933 Sveakonto visar 100 000kr mer i tillgång än man satt in på kontot.
fördelen med detta alternativ är dels att Sveas kontospec stämmer med eEkonomi = bra vid kontoavstämningar,
dels att man kan hantera betalningar precis som vanligt utan extra bokningar när man nyttjar krediten. Räntan kommer ju på egen faktura (antar jag) och bokas då.
för mig känns alternativ 2 att boka upp tillgång och skuld på hela beloppet likt om det varit ett vanligt lån - som en enklare lösning.
Frågan är om det inte är tillåtet och att det räknas som att "blåsa upp" balansräkningen?
Samtidigt finns ju pengarna tillgängliga omgående - så det är ju en tillgång.
sen följdfråga alt 3)
kreditkort med kreditlimit på 10000kr - lägger man upp det som en skuld - eller tar man bara upp skuld om man inte betalar hela fakturabeloppet (inga avgifter om fakturan betalas)
Fast det vore smidigare att ha kreditkortet som ett konto så att man bokför varje inköp för sig och då har kreditkortet som ett skuld"kassakonto - osäker om eEkonomi kan hantera det.
kommentarer
Hej!
Tack för din fråga. Normalt sätt så brukar man bara bokföra utnyttjad checkkredit och inte beviljad. Om man läser i vägledningen för K2 regelverket här så kan du se följande stycken om vad som sägs kring detta:
Detta bör man kunna tolka som att man inte skall bokföra upp en outnyttjad checkräkningskredit utan enbart utnyttjad då det inte räknas som likvida medel förrän den faktiskt använt, innan dess är det bara ett avtal. Däremot så kan man lämna en upplysning i sin årsredovisning om att man har en checkräkningskredit som är outnyttjad. Här skulle man kanske kunna kontakta BFN för att höra sig för om det kan hanteras annorlunda, dvs som alt. 2, i vissa fall men det kunde jag inte hitta i K2 regelverket åtminstone.
Angående din fråga kring kreditkortet så bokför man inte heller upp hur mycket man har i kredit, utan man bokför upp när man använder den och sedan när den betalas. Här kan du läsa om hur man bokför inköp och betalning av kreditkort.
Hoppas detta hjälpte dig, ha det fint!
/ Josefine
tqck för svar - har skickat fråga till BFN också om de tillåter alternativ 2.
En följdfråga
kontot
konto 2335 Beviljad checkräkningskredit 1
finns i eEkonomi
med förklaringstext:
"Underkonto till konto 2330. Används tillsammans med konton 1920 - 1940. När du blir beviljad kredit så krediteras detta konto med beviljat belopp och något av kontona 1920 - 1940 debiteras. När du sedan använder krediten för betalningar krediteras något av kontona 1920 - 1940."
varför har man skapat detta underkonto som standard i eEkonomi?
Hej igen!
Inga problem, låter bra. Du får gärna uppdatera tråden om du får ett svar från dem som kan hjälpa andra användare.
2330 är kontogruppen, och är då ett samlingskonto för allt relaterat till checkräkningskrediter. Däremot så kan man skapa mer specifika underkonton i den kontogruppen, som tex för beviljad checkräkningskredit som finns i eEkonomi, 2335, som då är ett mer specifikt konto. Varför det finns med i kontoplanen är för att det finns med i standardkontoplanen och skall i vissa fall redovisas som en skuld när den är beviljad, som du kunde läsa i de stycken jag skickade med.
Så om BFN återkommer med att det kan hanteras som i alternativ 2 i ditt fall så går 2335 utmärkt att använda till det.
Ha det fint!
/ Josefine
Copyright 2024 Visma Spcs. All rights reserved.