Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2023-06-13 15:35 )
  • 0 Svar
  • 3 gilla
  • 12677 Visningar

I denna artikel beskriver vi hur du ska hantera inköp med kreditkort i din bokföring. Att handla med kreditkort innebär att inga pengar dras från företagets konto, utan kreditkortsföretaget ligger ute med pengarna. En gång varje månad kommer en faktura från kreditkortsföretaget på samtliga köp gjorda med kortet under perioden. Först när denna faktura betalas kommer företagets konto belastas. Tänk på att kortfakturan inte utgör underlag för moms. Du bör därför spara samtliga kvitton från kreditkortsinköp som verifikationer, tillsammans med kortfakturan, för att ha ett ordentligt underlag.

 

Hanteringen i din bokföring blir olika beroende på vilken bokföringsmetod du använder.

 

Exempel på bokföring av inköp av kontorsmaterial - faktureringsmetoden

1. Köp betalas med kreditkortet

När köpet görs ska du redovisa kostnaden för de köpta varorna på lämpligt kostnadskonto (i vårt exempel 6110 Kontorsmaterial) samt moms. Du får tills vidare en skuld till kreditkortsföretaget och denna bokar du upp som en övrig kortfristig skuld på konto 2899. I Visma eEkonomi bokför du detta enligt nedan som en Ny manuell verifikation:

 

2899 Kredit (belopp inklusive moms)

6110 Debet (belopp exklusive moms)

2641 Debet (moms)

 

Använder du Visma Scanner för att fota kvittot är det till denna verifikationen som du kopplar bilden på kvittot. 

 
2. Fakturan från kreditkortsföretaget anländer

Nu bokar du om skulden till en leverantörsskuld. I Visma eEkonomi löser du detta genom att skapa en leverantörsfaktura och kontera den på följande sätt:

 

2440 Kredit

2899 Debet

 

Raden med 2440 skapas automatiskt, 2899 får du komplettera med manuellt. Observera att ingen moms bokförs nu, det har du ju redan gjort när köpet genomfördes i punkt 1.

 
3. Fakturan från kreditkortsföretaget betalas

När du har betalat fakturan har du i Visma eEkonomi en händelse att stämma av under Kassa- och bankhändelser. Välj att Matcha mot Betalning av leverantörsfaktura och välj fakturan som avser kreditkortsköpen. Följande konteringar skapas då automatiskt:

 

2440 Debet

1930 Kredit

 

Exempel på bokföring av inköp av kontorsmaterial - kontantmetoden

Bokför du enligt kontantmetoden blir hanteringen betydligt enklare, eftersom du kan vänta med att bokföra både kostnaden för inköpet och momsen tills dess att fakturan betalas. Du behöver alltså inte boka upp köpen som en skuld.

 
1. Fakturan från kreditkortsföretaget anländer

I Visma eEkonomi kan du registrera fakturan från kortföretaget när den kommer. När du registrerar fakturan anger du belopp för moms och väljer lämpliga kostnadskonton för de inköp du gjort under perioden. Du får följande preliminära kontering på fakturan:

 

2440 Kredit (skapas automatiskt)

6110 Debet

2641 Debet

 

Observera att konteringarna ovan inte förs över till din bokföring, eftersom det första ska bokföras när betalning sker.

Använder du Visma Scanner för att fota kvittot är det till denna faktura som du kopplar bilden på kvittot. 

 
2. Fakturan från kreditkortsföretaget betalas

Först när du registrerar fakturan som betald kommer de rader du ovan bokföras, eftersom du följer kontantmetoden. Registrera fakturan som betald under Kassa- och bankhändelser. Välj att Matcha mot Betalning av leverantörsfaktura och välj fakturan som avser kreditkortsköpen. Följande kommer då bokföras av programmet:

 

1930 Kredit

6110 Debet

2641 Debet

 
 
Ej fakturerade kreditkortsinköp på bokslutsdagen

Om du har några kreditkortsköp som ännu inte fakturerats på bokslutsdagen måste du boka upp kostnaden, skulden och momsen för dessa så att de kommer med i bokslutet. Då blir hanteringen exakt som den vid faktureringsmetoden som jag beskriver ovan. Börja med att bokföra köpet/köpen före årsskiftet:

 

2899 Kredit (belopp inklusive moms)

6110 Debet (belopp exklusive moms)

2641 Debet (moms)

 

När fakturan kommer efter bokslutsdagen och så småningom betalas, följ steg 2-3 för faktureringsmetoden. Observera att konteringarna i steg 2 inte förs över till din bokföring när du har kontantmetoden, eftersom det först ska bokföras när betalning sker i steg 3.

 

 

Vill du lära dig mer om bokföring och hur det fungerar? Spana in vår guide: Bokföring - vad är det & hur funkar det? Guide i bokföringens grunder.