Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

stabo_
UTFORSKARE

Antal arbetsdagar föregående löneperiod

Hej,

 

Löneart 3334 (Avdrag övrig frånvaro, timavdrag) beräknas som
-(GrundtimlönMånadsavlönad) och baseras på Månadslön och Avtalstid (enligt Företagsinställningar).

 

Jag skulle vilja basera avdraget på den föregående periodens antal arbetsdagar då det är för den perioden som frånvaro hanteras.

 

I Visma 600 finns variabeln PeriodensArbetsdagar, jag skulle alltså vilja ha FöregåendePeriodsArbetsdagar.

 

Någon som vet om den finns eller om den går att skapa?

 

mvh,

stabo

5 SVAR 5
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej @stabo_ 

För närvarande finns det tyvärr ingen möjlighet att basera avdraget på föregående periods antal arbetsdagar i Visma Lön 600. Avdraget beräknas som standard baserat på 21 arbetsdagar per månad, vilket är ett genomsnitt för schemalagd arbetstid.

Om du behöver en mer specifik beräkningsformel eller har andra funderingar kring just denna funktionalitet, rekommenderar vi att du bokar en tid med en av våra lönespecialister. De kan eventuellt ge dig mer detaljerad vägledning och undersöka möjligheten att hitta en lösning som passar just ditt behov.

 

På vår hemsida kan du boka tid med någon av våra lönespecialister eller om du vill ha hjälp att boka tiden så slår du en signal till supporten 

 

Ha det fint. 

/Tinna
 

Hej Tinna,

 

Tack för svar!

 

Jag hade nyss en tid mer era specialister där vi diskuterade frågan om hur man bäst gör för personer som vill gå ned i arbetstid och till ett mycket oregelbundet schema. Att ändra anställningsformen till timanställd var slutsatsen.

 

Men, i samband med september månads lönekörning så tittade jag vidare på löneart 3334 och kom fram till att jag enkelt skulle kunna kopiera och modifiera den om jag bara hade tillgång till parametern antal arbetsdagar under föregående period.

 

Eftersom månadens lönekörning innehåller avvikelser till och med den föregående månaden så vore det naturligt att basera löneavdrag på rätt antal dagar för den aktuella månaden. Självklart så kan man använda 21 dagar (eller egentligen 175 timmar i mitt fall) som standard för en månad men varför inte göra det korrekt?

 

Antal dagar i aktuell period finns tillgänglig så att lägga till antal dagar i föregående period som en parameter måste vara tämligen enkelt.

 

Jag kan förvisso skapa en formel där dagarna är hårdkodade och uppdatera den inför varje lönekörning men det känns inte som en bra lösning.

 

Hoppas på att få gehör för ett modest önskemål. 🙂

 

mvh,

stabo

Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej stabo_

Variabeln PeriodensArbetsdagar som finns i Lön 300/600 är inte detsamma som Löneperiodens arbetsdagar utan tittar på datumet på raden för avvikelsen vilket innebär att om man fyller i ett datum från föregående månad så kommer avdraget baseras på den perioden.


Jag testade det du ville göra fast utgick från löneart 3336 alterativt 3338 istället då dessa lönearter inte gäller timavdrag utan just dagsavdrag.
Jag valde då att kopiera 3338 - Avdrag övrig frånvaro dagsavdrag, ej semgr och skapade 33381. På den nya lönearten ändrade jag beräkningsformeln till Månadslön/PeriodensArbetsdagar.

Jag kopplade sen även den nya lönearten till snabbvalen Övrig frånvaro och la in en dags frånvaro på tre olika månader och fick då olika utfall baserat på antal arbetsdagar den månaden.
Se bild:

CeciliaTowner_0-1727255746281.png

 

Hoppas detta kanske kan vara något för er att prova.

Ha en fin dag!

/Cecilia

Hej Cecilia,

 

Tack för mycket värdefull information. Med din information om att Löneperiodens arbetsdagar baseras på den faktiska perioden så bör jag enkelt kunna kopiera och modifiera löneart 3334 (kompletterat med *8 för att få antal timmar). Jag testar i nästa lönekörning och uppdaterar det här svaret.

 

Visma Lön 600 är smartare än jag trodde!

 

Igen, stort tack!

 

mvh,

stabo

stabo_
UTFORSKARE

Epilog.

 

Nu har jag skapat löneart 33341 <modifiering av 3334> med beräkningsformel: -(Månadslön/(PeriodensArbetsdagar*8))

 

...och den ger önskat resultat, dvs baserar löneavdraget på totala antalet timmar för den månad/period då frånvaron inföll.

 

Man kan resonera om det är rätt att timavdrag ska skilja mellan månader men det jag kommit fram till är att det ger mest rättvist avdrag.

 

Not: Grundproblemet uppdagades då en anställd hade varit frånvarande en hel månad förutom ett fåtal timmar. Med timavdrag så blev personen skyldig pengar på grund av att perioden innehöll fler timmar än företagsinställningens standard (175 timmar).

 

Tack igen @Cecilia Towner för att du förklarade hur PeriodensArbetsdagar fungerar.

 

mvh,

stabo