Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bruttolöneavdrag mobiltelefon

En anställd har köpt en mobiltelefon som är dyrare än vad företaget betalar.

När jag bokar lev. fakturan vilket konto ska jag använda när jag bokar den summa som ska dras som bruttolöneavdrag ?

Vilken löneart ska jag använda i Visma Lön och vilket konto ska det vara kopplat till?

 

5 SVAR 5
Fd medlem
Inte tillämpbar

varför blir det brutto och inte nettoavdrag? När personal här köpt terminalglasögon dyrare än vad som ök så har vi använt oss av nettoavdrag på lönen.


Fd medlem
Inte tillämpbar

Så här står det om mobiltelefoner i dokumentation från Lönedagen av Tholin & Larsson:

"Arbetsgivaren kanske har satt en gräns för vad arbetsmobilerna får kosta. Om en anställd vill ha en dyrare telefon får han i så fall finansiera mellanskillnaden med ett bruttolöneavdrag."


Så här står det om terminalglasögon i dokumentation från Lönedagen av Tholin & Larsson:

"Observera att löneväxling inte kan komma i fråga för sådant som arbetsgivaren är skyldig att tillhandahålla de anställda enligt arbetsrättsliga regler. Det gäller t.ex. arbetskläder och glasögon för terminalarbete.

Om den anställde skulle vilja ha dyrare bågar än vad arb. givaren är villig att bekosta skulle dessa dock kunna finansieras genom bruttolöneavdrag."

Hej!

Som jag tolkar den information som finns att läsa så kan detta variera mellan företag och är en överenskommelse mellan företaget och de anställda. Viktigt är såklart att vara rättvis och hantera alla ärenden på samma sätt. Så om du ska göra ett brutto- eller nettoavdrag är något som ni själva behöver ta ställning till. 

 

Hittade bra information på Skatteverkets hemsida men ibland kan Skatteverkets information kännas tung och i så fall kan det kanske kännas lättare att läsa Vismas löneskola  som du hittar på vår hemsida. Alla våra löneguider når du via länken ovan. Du behöver endast registrera en e-postadress så får du dessa guider direkt till din mejl. I avsnitt 8 behandlas just Förmåner och löneväxling. 

 

Ha en fin kväll! /Tinna

 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Ok, jag frågade Visma om Terminalglasögon i mars och de svarade då att det skulle dras men nettoavdrag. Den överskjutande delen alltså, då företaget betalt fakturan redan. Kanske fel svar jag fick? Trodde bruttolöneavdrag var en löneförmån.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej! 

 

Vi har också en anställd som vill ha en dyrare telefon än den vi normalt tillhandahåller.

 

Den mobil vi normalt tillhandahåller kostar 4000kr ex moms och den mobilen som den anställde vill ha kostar 10 000kr ex moms. (=mellanskillnad på 6000kr)

 

Ska jag göra ett bruttolöneavdrag på 6000kr eller på 4115kr? (vilket blir summan om jag drar bort arbetsgivaravgifterna på 1885kr som minskas pga löneavdraget) 

 

Ska den anställde sedan förmånasbeskattas?

Om ja, på 6000kr (vilket är mellanskillnaden för bolaget, dvs ex. moms)? eller på mellanskillnaden ink. moms?

 

Tack på förhand! 

Josefin