Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hur hanterar jag semester för en som arbetar 50%?

En anställd går från 100% till 50% den 1/9. Har månadslön och kommer fortsätta ha det. Har idag 25dagar semester vilket borde betyda 13dagar semester för 50%. Personen har varit anställd sen maj 2016.

Vi tillämpar förskottssemester(dvs rätt att ta ut semester innevarande år) och semesteråret är 1/1-31/12. Efter sommarens semester har personen även kvar semesterdagar att ta ut.
Men hur får jag in detta i Visma 600? Jag har ändrat på personalfliken att ny sysselsättningsgrad och lön ska gälla fr o m 1/9. Men hur blir det med semestern? Låter jag detta vara och ändrar först efter årsskiftet 19/20? Personen kommer arbeta 50% under 1920 med. 

Har läst mig till att det kan vara skillnad på om man jobbar varje dag i veckan eller inte. Men vi kommer ha svårt att sätta ett schema då det kommer skilja sig åt beroende på vecka. Jag tror att vi i Visma kommer utgå ifrån att personen jobbar 4 timmar/dag. Om det gör det hela lite enklare för oss.

Men jag gärna veta hur jag ska göra på semesterfliken!

14 SVAR 14
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej,

Antalet semesterdagar förändras inte om ni räknar med att personen är på arbetet 5 dagar i veckan, rätten till ledighet ändras inte. Du behöver alltså inte ändra antalet dagar. Däremot kommer pengarna som personen får ut för sina semesterdagar justeras med ändrad sysselsättningsgrad.

Hade personen däremot arbetat 50 procent med vissa helt lediga dagar (intermittent deltidsanställd) så hade ni kunnat beräkna antal semesterdagar efter inställelser, så kallad nettosemester.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack för svar, om vi säger att personen arbetar 1 heldag och 3 halvdagar, alternativt 2 heldagar och 1 halvdag, hur gör jag då? Hur många dagar blir det i semester per år? Vad jag även är ute efter är hur jag praktiskt hanterar det i Visma så inte de sparade eller årets semesterdagar försvinner. Hur skriver jag in detta på semesterfliken?

Hej Stabo,

 

Jag tänker mig att du låter samma schema ligga kvar på den anställda och endast registrerar frånvaron så räknas inte de sparade och intjänande dagarna om.

Skulle du välja att byta schema så räknar programmet om semesterdagarna med undantag för de dagar som redan är uttagna. 

 

Skulle det vara så att den anställda då blir intermittent så kan du läsa mer om vad det innebär i hjälpavsnittet Beräkning av nettosemesterdagar och läs gärna lite extra noga under rubriken Beräkning av nettosemesterdagar vid byte av arbetsschema under ett pågående semesterår

 

Det är viktigt att vara rättvis och alltid göra rätt så min rekommendation är att du även tar kontakt med ert fackliga avtal och säkerställ om det är något mer som du behöver ta hänsyn till och vilka regler som gäller för just ditt företag. 

 

Önskar dig en solig dag
Tinna

 

 

 

Hej Tinna.

 

Tack för svar. Om det är så enkelt som att den anställde ligger kvar på 100% och registrerar rätt frånvaro (inte semestergrundande) så är det mycket smidigt. 

 

Förstod jag rätt att om man byter schema (exempelvis från 100% till 75%) så minskar antalet semesterdagar (sparade och innevarande) i motsvarande grad och vice versa?

 

Min personal säger varje år nej till kollektivavtal med motivering att "det kan bara bli sämre". Rättvisa är när det är bra för personalen och det betyder alltid mycket bättre villkor än vad något kollektivavtal kan erbjuda (inget karensavdrag, 90% av lönen vid VAB, en veckas semester om man köper hund etc etc). 🙂

 

mvh,

stabo

Hej Stabo,

 

Ja precis, byter du schemat så räknar programmet om dagarna förutom de som redan är uttagna.

Det låter som ni har en bra dialog på ditt företag och det där med en veckas semester om man köper hund måste vara otroligt uppskattat. Wow!

 

Ha en fin dag nu och välkommen tillbaka till forumet

Tinna

 

 

 

 

Hej igen @Tinna Gunnarsson 

 

Nu är det dags att göra första lönekörningen med minskning av tid (smygstart på pensionen) för den person jag tidigare frågade om. Blir det rätt att använda kod 3334 eller bör jag anpassa den på något sätt?

 

Personen ligger alltså kvar på 100% schema med full frihet att jobba eller vara ledig med viss begränsning i vad uppdragen tillåter.

 

mvh,

Stabo

Hej Stabo!

 

Löneart 3334 - Avdrag övrig frånvaro timavdrag, ej semgr borde fungera bra för dig. På den lönearten kan du ange ett datumintervall och hur många timmar den anställde varit frånvarande och lönearten hämtar värdet från den beräknade timlönen på Flik 3 Lön i anställningsregistret och fungerar bra för en månadsavlönad. Värdet beräknas enligt formeln (Månadslön/Avtalstid)*(100/Aktuell sysselsättningsgrad).

Som vi kom överens om vid vår förra kontakt så kan du låta schemat ligga kvar eftersom om du byter schema så räknar programmet om dagarna förutom de som redan är uttagna och vad jag minns så vill du inte det.
 

Frågor eller funderingar? Du är alltid välkommen att höra av dig
//Tinna. 
 

Hej @Tinna Gunnarsson 

 

Jag tar upp den här gamla tråden igen :).

 

För de som vill gå ner i tid temporärt så använder jag en modifierad variant av löneart 3334 (modifierad för att anpassas till antal timmar under den aktuella perioden). Eftersom det oftast handlar om timmar per dag, inte hela dagar, så fick jag råd av Vismas support att omvandla timmarna till hela dagar via en administrativ/extra lönekörning med löneart 9446 en gång per år.

 

Nu min fråga, ska jag göra detta efter eller före aprillönen (vi har semesterår 1/4 - 31/3)? Förra året gjorde jag det i maj.

 

mvh,

stabo

Hej @stabo_ 

 

I och med att du gjorde detta i maj förra året är min rekommendation att du gör det ungefär vid samma tidpunkt i år.

 

Hoppas det blir som du önskar och annars har vi numera lönespecialister som du kan boka via vår hemsida

 

Ha en fin dag! 

Hej @Tinna Gunnarsson 

 

Tack för snabbt svar som alltid.

 

Jag tänkte att tidpunkten för den extra lönekörningen avgör om det blir rätt antal dagar (eller rätt belopp) på det nya semesteråret och att man därför borde justera innan semesterårsavslut med en extra lönekörning (alternativt på april månads lön).

 

Om jag förstår rätt så innebär löneart 9446 att Visma lön ges information om hur många hela dagars icke semestergrundande ledighet som har tagits ut. Enskilda timmar räknas inte automatiskt om till hela dagar och påverkar således inte beräkningen. I normalfallet är detta helt korrekt men i de fall man använder löneart 3334 för att minska en persons tjänstgöringsgrad så blir det fel om de enskilda timmarna inte "bokas om" till motsvarande antal hela dagar.

 

UPPDATERING:

Jag kollade med supporten och ombokning av timmar till hela dagar bör göras innan semesterårsavslut, dvs för företag med semesterperiod 1/4-31/3 är det lämpligt att göra detta på aprillönen.

 

mvh,

stabo

Hej @stabo_ 

 

Jag har kollat lite mer på detta nu, och om du vill att korrigeringarna ska påverka semesterårsavslutet så behöver du göra dessa innan du startar semesterårsavslutet.
Du gör alltså förändringar av sysselsättningsgrad samt ej semestergrundande frånvaro innan semesterårsavslutet, så att allt blir korrekt uppdaterat inför avslutet. Det kan också vara viktigt att stämma av om den ej semestergrundande frånvaron måste räknas om. Läs mer i hjälpen Ej semestergrundande deltidsfrånvaro


För att förtydliga, vid användning av löneart 3334, som egentligen är ett timavdrag, ska du tänka på hur frånvaron registreras. Om du exempelvis vanligtvis jobbar 8 timmar och registrerar 8 timmars frånvaro på samma dag med denna löneart, så räknas hela kalenderdagar automatiskt upp, vilket även inkluderar timmarna - detta är korrekt. Men om du bara är borta 50 % av dagen med denna löneart, så handlar det om deltidsfrånvaro. Då påverkas endast timmarna och inte hela dagar, vilket innebär att endast omräkningen av den genomsnittliga sysselsättningsgraden påverkas, inte intjänandet av semesterdagar.
 

Om du har registrerat hela dagar frånvaro med löneart 3334, ska programmet redan ha ökat ej semestergrundande frånvaro med hela kalenderdagar. Du kan kontrollera detta under fliken "Personal" -> "Anställda" -> "Semester" och under kolumnen till höger som heter "Ej semestergrundande frånvaro".
Jag hoppas detta hjälper och annars bokar du en tid hos våra lönespecialister som är grymma på lön. 

 

Ha en härlig påsk ☀️

Hej @Tinna Gunnarsson 

 

Det var just den effekt du beskriver, dvs att löneart 3334 del av dag inte summeras till hela dagar, som jag ville belysa. Jag noterade detta innan förra årets semesterårsavslut och blev då informerad av supporten att summera antalet enskilda timmar, dock ej ledighet hel arbetsdag/kalenderdag samt ledighet 8 timmar som summeras automatiskt, och boka upp motsvarande antal hela dagar via en extra lönekörning mot löneart 9446.

 

Detta ska alltså göras innan semesterårsvslutet och kan förstås ske på aprillönen (för företag med semesterår 1/4 - 31/3) istället för en extra lönekörning.

 

Om löneart 3334 används vid fåtal tillfällen/timmar per år så skall man förmodligen inte göra någon ombokning. I mitt fall så används denna löneart för att ge möjlighet till flexibel deltid och då ska antalet intjänade semesterdagar påverkas.

 

Glad påsk!

 

mvh,
stabo

 

P.S. Jag avslutar med ett tips till den som orkat läsa ända hit. Titta på om ni inte också tycker det är mer rätt att skapa en löneart (exvis 33341) så att övrig frånvaro beräknas mot det antal timmar för månaden som frånvaron gäller, se beräkningsformel nedan. Om ordinarie 3334 används så kan resultatet bli att den anställde blir skyldig pengar (eller att avdraget blir för lågt).

 

Beräkningsformel:
-(Månadslön/(PeriodensArbetsdagar*8))

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Amie,

Om en anställd är deltidsanställd och inte jobbar alla dagar i veckan så är personen intermittent deltidsanställd. Hur semesterdagarna beräknas för den anställde beror på om ni jobbar med bruttosemester eller nettosemester för deltidsanställda. Den inställningen gör ni under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Semester - det är en ruta du bockar i för hur semester beräknas för intermittent deltidsanställda. 
Vid nettosemesterdagar registreras endast semester på de dagar den anställde skulle ha arbetat. Vid bruttosemester registreras semester även på arbetsfria dagar. 
Vid nettosemester får den anställde färre dagar men semesterdaglönen blir högre. Vid bruttosemester får den anställde fler semesterdagar men lägre semesterdaglön.

Semesterdagar försvinner inte i programmet utan vid ett semesterårsavslut så läggs årets Betalda dagar den anställde inte tagit ut, som sparade dagar. 

Har du ytterligare frågor gällande detta så är du välkommen att kontakta oss på supporten.

Ha en fin dag!

/Annelie
stabo_
UTFORSKARE

Hej,

 

Jag hakar på den här tråden med en närliggande fråga. Bakgrunden är att en anställd - som närmar sig pension - önskar ändra sin arbetstid från 100% till att vara ledig under den ljusa årstiden. I realiteten så gissar vi dock att det snarare blir 25% än 0% under den ljusa årstiden och kanske inte riktigt 100% höst och vinter.

 

1) Hur hanterar jag detta bäst i Visma?

 

2) Hur gör Visma (Lön 600) med sparade semesterdagar om arbetstiden ändras, räknas antalet om i samband med att arbetstiden ändras eller finns det ett "minne" i semesterdagarna som innehåller den sysselsättningsgrad som gällde då de tjänades in? I annat fall så skulle det vara till fördel för en anställd att öka sin sysselsättningsgrad i samband med semester och till nackdel i fallet jag beskriver ovan.

 

mvh,

stabo