Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Olovlig privat körning av tjänstebil

Vi har en av våra snickare som kört olovlig privat körning med tjänstebil. Hur bokför jag detta avdraget i visma lön 300?

1 SVAR 1
-Peter-
UTFORSKARE

Det beror lite på hur mycket bilen har använts privat. Privat användning av företagsbil är en skattefri förmån om den använts i "ringa omfattning" (d.v.s. ett fåtal tillfällen, max 100 mil/år).

Om bilen däremot använts privat i väldigt stor utsträckning skulle jag se det som en skattepliktig bilförmån. Då räknar du lättast ut förmånsvärdet via Skatteverkets hemsida (beror på bilmärke, årsmodell, etc.). https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/bilforman.4.7459477810df5bccdd4...

Har den anställde betalat bränslet själv när bilen använts privat? Om bilen har tankats på företagets räkning även när den körts privat ska du även lägga på drivmedelsförmån, något som också går att räkna ut på Skatteverkets hemsida: https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/bilforman/drivmedelsforman.4.18...

Notera att om den anställde inte har fört körjournal ska ALL bränsleförbrukning (även det som använts "i tjänsten") ses som drivmedelsförmån, det kan alltså bli en rejäl slant som ska skattas.