Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Peter B
MEDLEM

Omvänd löneväxling vid bilförmån

Har en fråga om vi använder varianten att göra en omvänd löneväxling och på så vis öka bruttolönen med samma värde som bilförmånen och att man sedan gör ett nettolöneavdrag med samma belopp. 
Frågan är: påverkar den ökade bruttolönen (l-art 1180) semesterersättning, övertidsersättning, sjuklön och sjukavdrag m fl också? Vad jag kunde utläsa ökar SGI och ITP, eller kan man ställa in detta på lönearten?

mvh Peter

6 SVAR 6
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej @Peter B 

 

Tack för att du kontaktar oss. 

 

När du använder omvänd löneväxling med löneart 1180 påverkar detta inte som standard semesterersättning, övertid, sjukdom, med mera. När det kommer till semesterersättningen beror det på vilket semestervillkor som används. Har du valt villkor 10 för den anställda påverkar detta semesterdaglönen men använder du istället villkor 20 påverkar det inte semesterlönen.
 

Om du vill att detta ska påverka behöver du använda löneväxling. Det ställer du in under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Inställningar under Löneväxling. 

 

När det är aktiverat går du in på Flik 3 Lön för den anställda, och där finns två rutor för månadslön: Månadslön och Månadslön efter löneväxling. Du behåller samma lön i rutan för månadslön och i rutan för månadslön efter löneväxling lägger du in månadslönen plus summan på löneart 1180. Då kommer semester, sjukdom och andra ersättningar/avdrag som är baserade på månadslönen att baseras på det högre beloppet.
 

Ha en fin dag och ett Gott Nytt År

/Tinna

 

Hej Tinna !

1000 tack för snabb återkoppling. Har en följdfråga. Villkor 20, påverkar denna ITP också dvs den blir inte pensionsgrundande heller?

Ha det bäst och Gott Nytt År

Peter  

Hej igen @Peter B 

 

Lönearten 1180 påverkar ITP 1, men inte som standard ITP 2.

Detta kan du se under Lönearbete - Lönearter - sök efter löneart 1180 och gå in på Flik 2 Övriga uppgifter.

 

Vill du att denna löneart ska räknas in i även ITP2 behöver du bocka i denna ruta och välja vilken del i beräkningen den i så fall ska påverka.

 

Gott Nytt År

/Tinna

En sista fråga. Kanske en fråga för Collectum men vet du om detta kan plockas bort även för ITP1 då detta är mer en ombokning av olika parametrar. Nettolönen blir som sagt samma som om man har sedvanlig förmånsberäkning.

Hej @Peter B!

 

Du har möjligheten att boka ur IPT 1 under Lönearbete - Lönearter, sedan löneart 1180 och fliken 2 Övriga uppgifter. Men du bör kika med Collectum om det är rätt tillvägagångssätt. 

 

Ha en fortsatt fin dag!

// Anton

Tack för din input. Tar en sväng med Collectum också.

 

God fortsättning

Peter