Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Tjompa71
UTFORSKARE

Problem Visma Lön 600 när man valt "Ingen skatt"

Hej!

Nu är det sommar och vi har en hel del sommarjobbare och då har Visma Lön 600 ställt till det lite för oss.

När man skapar en användare så är standardinställningen för arbetsgivaravgift: "1000-kronorsregeln" och i vårt fall har vi haft någon som tjänat mindre än 1000 kr i juni och samma person kom sedan in med underskrift att hen inte kommer tjäna mer än gränsbeloppet för skolungdom så till julilönen fick vi då ändra till "Ingen skatt" på den personen.

 

Här kommer då problemet. När man ändrar till "Ingen skatt" så ändras nedre gräns för arbetsgivaravgift automatiskt till "Normal". Det går heller inte att ändra tillbaks denna när man valt "Ingen skatt".

 

Detta gör då att när personen kommit upp i över 1000 kr nu i juli så läggs inte arbetsgivaravgiften till på nya lönen som den skulle gjort om man hade haft "1000-kronorsregeln" vald och på så vis kommer Visma Lön 600 redovisa för lite arbetsgivaravgift för den personen i juli.

 

Jag förstår inte varför man inte ska kunna ha "1000-kroinorsregeln" aktiv bara för att man valt "Ingen skatt", de har väl inget direkt samband?

 

Hoppas ni hänger med på mitt resonemang och att det kan lösas så att jag inte "råkar" göra på samma sätt igen.

 

Jag antar att man manuellt får rätta arbetsgivardeklarationen? 

 

Mvh Tomas

4 SVAR 4
Tjompa71
UTFORSKARE

Ett litet förtydligande. På personens lönebesked står det rätt preliminär arbetsgivaravgift men på arbetsgivardeklarationen och bokföringsunderlaget blir det fel.

CarinaEsp
CHAMPION

På bilden för den anställde så har du under skatteavdraget, lite längre ner på sidan, information om arbetsgivaravgift. Den slocknar inte när du väljer ingen skatt.

Som jag har tolkat det så ska systemet justera arbetsgivaravgiften den månade som den anställdes ackumulerade inkomst överstiger 1 000 kr. Du ska därmed inte behöva göra någon manuell justering.

Efter att ha läst i hjälpen för Visma lön 600 så tolkar jag det som att man inte ska lägga in ingen skatt utan istället välja tabellskatt och i rullgardinen där det i standard står 1000 kr-regeln så ändrar du till Skolungdom och studerande. Då ska systemet inte börja dra någon skatt förrän man har fått en ackumulerad bruttolön som överstiger gränsbeloppet.

Hej @Tjompa71 

 

Ser att du redan har fått svar från bästa @CarinaEsp och jag blev själv lite fundersam på varför programmet fungerar som det gör så jag ställde frågan vidare till våra specialister och fick följande information. 

 

Det går tyvärr inte att tillämpa 1000-kronorsregeln för arbetsgivaravgift om du väljer "Ingen skatt" på den anställda i Visma Lön 300/600 på grund av en begränsning i programmet. Däremot fungerar det i Visma Lön Smart. Jag vill vara ärlig med att det förmodligen inte heller är något vi kommer att justera i Lön 300/600. 


För att lösa detta rekommenderar vi att du istället väljer inställningen "Skolungdom och studerande" som nedre gräns. Denna inställning kan du använda redan från början och gör att du kan tillämpa 1000-kronorsregeln på arbetsgivardeklarationen. Med denna inställning drar programmet ingen skatt förrän den ackumulerade lönen kommer upp till detta belopp. Därefter kommer skatt att dras från första kronan.
 

Glad sommar till er båda

/Tinna


 

Tjompa71
UTFORSKARE

Tack för snabbt svar Carina!

Jag inser nu att man måste läsa hela hjälpen innan man tror sig ha lösningen.

Jag var så övertygad om att "Ingen skatt" var valet för mig. Den inställningen finns det säkert någon användning för som jag inte känner till men nu har jag koll på inställningarna till nästa gång. 🙂