Visma Koncern är vårt nya koncernredovisningsprogram i molnet och bygger på samma plattform som Visma Skatt & Bokslut Pro. Programmet riktar sig dels till redovisningsbyråer som sköter koncernredovisningsuppdrag åt sina kunder och dels till fristående koncerner som gör sin koncernredovisning själva.
Du väljer själv om du vill läsa den längre, mer matiga manualen eller den kortare versionen. Vill du hellre ha en djupare genomgång av programdelarna, då scrollar du ner en bit tills du ser “Lång version”. Trevlig läsning!
Föredrar du hellre att kolla på en film? Ja, det gör jag.
Vill du läsa mer om programmet eller rent av köpa Visma Koncern? Då ska du hit!
Skapa första koncernbokslutet
Vid uppstart av programmet skapas ett koncernbokslut och grunduppgifter sätts in genom en startguide. Därefter lägger du till företag i koncernstrukturen genom att klicka på "Redigera koncernstruktur".
Sammanställ företagstablåerna
Läs in bokslutsdata för varje koncernföretag i Företagstablån. Importera en SIE4-fil eller annan datakälla. Klassificera konton och justera där det behövs.
Gör elimineringar i koncerntablån
I koncerntablån visas varje företags saldon. Du kan skapa och spara koncernverifikationer, och elimineringskolumner uppdateras automatiskt.
Skapa förvärvsanalys och elimineringsverifikationer
Under "Verifikationer & dokument" skapar du förvärvsanalys och elimineringsverifikationer. Dokumentera förvärv och skapa elimineringsverifikationer där övervärden och goodwill hanteras.
Balans- och resultaträkning
Visa officiell uppställning av resultat- och balansräkningen för årsredovisningen under menyvalet "Resultat- och balansräkning".
Skapa årsredovisningen
Under "Årsredovisning" får du förslag på innehåll för årsredovisningen enligt K3-regelverket. Uppdatera noter och kassaflödesanalys i företagsmatrisen.
Skapa dina rapporter
I Rapportcentralen kan du skriva ut all dokumentation. Välj dokument och klicka på "Skapa rapport".
När du startar programmet första gången får du gå igenom en startguide där det första koncernbokslutet skapas. I startguiden lägger du in grunduppgifter som räkenskapsår och hur belopp ska visas. För moderföretaget anges ett kortnamn som används som rubriknamn i Koncerntablån samt vilken datakälla som ska användas.
När detta är gjort, skapas det nya koncernbokslutet och moderföretaget visas på startsidan. I nästa steg behöver du ange vilka andra företag som ingår i koncernen. Du gör det enkelt genom att klicka på knappen "Redigera koncernstruktur", eller välja menyvalet "Underhåll". Välj sedan "Lägg till företag".
För varje företag anger du namn, kortnamn och organisationsnummer. I fältet Företagstyp anger du om det är ett dotterföretag, underkoncern eller intresseföretag. Företagstypen "Underkoncern" väljer du då dotterföretaget i sin tur är moderföretag i en underkoncern.
I fältet Moderföretag föreslås alltid huvudmodern men här kan du även välja de företag som lagts upp av typen underkoncern. Du måste alltså lägga upp underkoncernen först och därefter kan du lägga upp dess dotterföretag och koppla till rätt moderföretag.
Du kan välja mellan import från Visma Skatt & Bokslut Pro, SIE4-fil eller manuell inmatning.
Om vi går tillbaka till startsidan ser vi att koncernstrukturen nu har uppdaterats. Hade det ingått en underkoncern i vårt exempel så är det här ut till vänster som man växlar mellan att jobba med underkoncernen respektive huvudkoncernen.
Nästa steg är att läsa in bokslutsdata för respektive koncernföretag. Detta görs i Företagstablån som du finner under menyvalet "Företag". Du kan även välja att navigera till företagstablån genom att klicka i bilden över koncernstrukturen.
Det företag du valt att arbeta med visas i företagsväljaren och den valda datakällan visas i det högra hörnet. Vi börjar med att importera en SIE4-fil för dotterföretaget. Nu är importen klar och då växlar vi till moderföretaget och gör motsvarande import här. Företagstablån har en sida för balansräkningen och en för resultaträkningen.
Kolumnen "Bokslutssaldo i SEK" visar siffrorna från det fastställda bokslutet för företaget. Har du importerat data från SIE4-fil eller från Visma Skatt & Bokslut Pro kan du expandera en rad och klicka på det understrukna beloppet för att se transaktionerna. Har du ett konto som hamnat på fel tablårad kan du klassificera om kontot genom att klicka på penn-ikonen till höger om kontonamnet.
I programmet finns specifika tablårader för koncerninterna transaktioner. Du kan effektivisera ditt arbete mycket om bokföringen i ekonomisystemen är väl strukturerade och de koncerninterna kontona är kopplade till rätt tablårader. Med hjälp av programmets elimineringsförslag kan du få automatiska förslag på färdiga elimineringsverifikationer.
Under menyvalet "Koncern" finner du koncerntablån som visar en kolumn för respektive koncernföretag. Alla företag visas med sitt kortnamn. Du kan inte ändra företagens saldon i koncerntablån, utan det måste ske i respektive företagstablå. Ett snabbt sätt att komma direkt till det företagets företagstablå är att klicka på kolumnrubriken för ett företag, det vill säga på det understrukna kortnamnet.
När du skapar och sparar koncernverifikationer uppdateras elimineringskolumnerna i koncerntablån. Summan av kolumnen "Råbalans" och elimineringskolumnerna visas i kolumnen "Koncern", som utgör koncernens balans- och resultaträkning.
På sidan "Verifikationer & dokument" samlas all dokumentation som skapas kring koncernbokslutet och visas i en överskådlig trädstruktur till vänster. Under knappen "Ny verifikation/dokument" visas vilken typ av dokumentation du kan skapa.
Exempel: Du väljer att skapa en förvärvsanalys för att dokumentera förvärvet av dotterföretaget som skedde 1 januari 2024. I förvärvsanalysen anges förvärvspriset, förvärvat eget kapital och om eventuella övervärden finns. Goodwill räknas sedan fram av programmet.
Du har även möjlighet att ladda upp filer till både förvärvsanalys och koncernverifikationer för att göra dokumentationen av koncernbokslutet än mer komplett. Tänk på att du måste välja att spara först innan filer kan laddas upp.
Ligger förvärvsdatumet inom den aktuella bokslutsperioden kan du få hjälp att skapa förvärvselimineringsverifikationen. När du väljer "Spara" överförs värdena från förvärvsanalysen automatiskt till förvärvselimineringsverifikationen.
På verifikationen för förvärvseliminering hanterar du sedan t.ex. årets avskrivning på goodwill som du anger på resultatsidan och sedan i kolumnen "Justering period" på balanssidan. Då kommer värdet på goodwill reduceras med motsvarande belopp som avser avskrivningen. När du väljer "Spara" uppdateras värdena i kolumnen "Förvärvseliminering" i koncerntablån.
Kollar du sedan i koncerntablån kan du se hur verifikationen påverkar värdena på raden Goodwill för koncernen.
Alla elimineringar dokumenteras med hjälp av koncernverifikationer som skapas under knappen "Ny verifikation/dokument". Förutom förvärvseliminering finns det verifikationer för eliminering av interna mellanhavanden och för att hantera andra typer av koncernjusteringar.
Du kan få mycket hjälp av programmets inbyggda elimineringsförslag för att skapa automatiska elimineringsverifikationer. Programmet skapar då automatiskt förslag på elimineringsverifikationer som sparas som utkast och du får möjlighet att gå igenom dem innan du sparar och uppdaterar koncerntablån.
Under menyvalet "Resultat- och balansräkning" visas den officiella uppställningen av resultat- och balansräkningen som gäller för årsredovisningen för koncernen och moderföretaget. Koncernens siffror hämtas från kolumnen "Koncern" i koncerntablån och moderföretagets siffror hämtas från kolumnen "Saldo i SEK" i moderföretagets företagstablå.
Under menyvalet "Årsredovisning" finns allt samlat som du behöver för att göra en årsredovisning enligt K3-regelverket. Programmet ger dig förslag på innehåll i din årsredovisning utifrån saldon som finns i koncernen och moderföretagets balans- och resultaträkning.
För noter och kassaflödesanalysen finns en flik som heter "Företagsmatris" och där sker uppdateringen av årsredovisningsuppgifter per koncernföretag. Har ett koncernföretag Visma Skatt & Bokslut Pro som datakälla, hämtas värden automatiskt in till företagsmatrisen i samband med att du gör en import av data i företagstablån. I andra fall behöver de läggas in manuellt.
I företagsmatrisen finns även en kolumn som heter "Justering" och här lägger du in värden som bara finns i koncernredovisningen.
Sist men inte minst har vi Rapportcentralen, där kan du skriva ut all dokumentation från koncernbokslutet och årsredovisningen. Välj bara de dokument som du vill ta med och klicka sedan på "Skapa rapport". Supersmidigt!
Detta var en snabbare genomgång av de mest centrala programdelarna i vårt nya Koncern-program. Förhoppningsvis kan det ge lite klarhet i vad programmet är och vad det innehåller i stora drag. Och det är såklart grönt ljus om du vill återkomma till detta inlägg under tidens gång.
Lycka till med ditt arbete och glöm inte bort att du är grym på Koncern-redovisning och att du nu kan göra det på rekordtid! Du har väl inte missat att du som redovisningsbyrå får 50% rabatt när du aktiverar ett samarbete med en kund i nya Visma Koncern - erbjudandet gäller till sista April!
Copyright 2024 Visma Spcs. All rights reserved.