2022-11-02
17:14
Tack för ett tydligt svar! Bör jag på något sätt i bokföringen för 2022 korrigera konto 2019 med ett korrigerat resultat gälland förra året?
... Visa mer
2022-11-01
13:36
Jag driver en enskild firma och bokför enligt kontantmetoden. När jag gick igenom 2022 års kundfakturor märkte jag, att av jag av misstag bokfört en kundfaktura på 25000kr i januari 2022 som avser arbete utfört i december 2021. Den skulle förstås ha bokförts på den 31:a december 2021 på konto 1530 (kundfordringar) så att intäkten hänförs till rätt år och inte i januari 2022 på konto 3048 (försäljning av tjänst EG momsfri). Detta har jag gjort med andra fakturor gällande december 2021, men har varit ouppmärksam med denna kund, då de vill ha fakturan den 5:e månaden efter arbetet utförts. Förstår att jag manuellt kan rätta deklarationen för 2021 och momsdeklarationerna samt de periodiska sammanställningarna för Q4 2021 och Q1 2022 hos Skatteverket – och betala in mellanskillnaden för skatten på det nya resultatet för 2021. Vad jag klurar på är hur jag ska lösa detta i bokföringen i Visma. Detta påverkar årsbokslutet 2021 och de ingående balanserna till 2022. Hur konterar jag så att rättningen blir korrekt? Ska/kan jag ändra något gällande år 2021 i Visma? Tacksam för allt som kan peka mig i rätt riktning!
... Visa mer
2022-10-24
16:45
Driver en enskild firma och klurar på detta med bokföring av fakturor från utlandet. Om jag köper en tjänst från ett annat EU-land och inte anger mitt VAT-nummer, lägger säljaren på momsen för försäljningslandet. Hela beloppet inkl. den utländska momsen blir en kostnad för mig som köpare. I detta fall finns självfallet inte mitt VAT-nummer på fakturan eller kvittot utfärdat av säljaren, inte heller något om att att omvänd momsskyldighet gäller. Ska man i detta fall i bokföra kostnaden med omvänd moms, då man har köpt tjänsten från utlandet, även om mitt VAT-nummer saknas på underlaget? Jag köper en tjänst från ett land utanför EU och mitt VAT-nummer saknas på fakturan/kvittot. Hela beloppet på underlaget blir en kostnad för företaget. Ska man bokföra kostnaden med omvänd moms? Frågan uppkommer för att det på resurser på nätet verkar finns många olika meningar kring detta, även i bokföringsprogrammens supportartiklar. Visma: "Du som köpare eller mottagare av fakturan är ansvarig att se till att fakturan stämmer och innehåller nödvändig information. På fakturan ska det stå både ditt momsregistreringsnummer och att omvänd skattskyldighet gäller. Om det saknas och fakturan är utan moms behöver du ta kontakt med din leverantör och be om en ny faktura." Bokio: "När du redovisar ett inköp av varor eller tjänster från utlandet så ska detta redovisas med en fiktiv moms. Detta gäller oavsett om leverantören har lagt på moms eller ej på underlaget. -- Uppger du ej giltigt momsregistreringsnummer för leverantören kommer denne lägga till den momssats som gäller i det landet. Detta påverkar alltså inte hur du hanterar bokföringen. Momsen blir endast en kostnad för dig. -- Dvs bokföringen blir samma oavsett om det är moms på underlaget du har fått eller ej." Andra menar att om VAT-nummer saknas på underlaget ska den aldrig bokföras med omvänd moms, utan ska bokföras på ett kostnadskonto och utan ingående moms (ej heller omvänd moms), såsom man gör när en vara eller tjänst är förbrukad i utlandet. Om det utländsk moms har lagts till på underlaget beror ju till stor del till på om VAT-numret finns med på underlaget – om man som köpare kommit ihåg att ange det, eller om säljaren överhuvudtaget är villig att ta med det på underlaget (ofta finns inte denna möjlighet vid köp av tjänster från länder utanför EU, tex. programvaror). Skulle vara tacksam för hjälp med att bena ut detta!
... Visa mer
2019-05-05
10:10
Tack för din hjälp, är som sagt ny på detta med bokföring så uppskattar all input. Tanken är ju att datorn först och främst är ett verktyg för näringsverksamheten och att den sporadiskt används till att se på film och dyl. Jobbar med datorn rätt lite och därmed tänkte jag att tidsmässigt fördelar sig användandet lika firman/privat och när jag läste detta från 2015 på Skatteverkets hemsida började jag fundera på detta. Förstår det du skrivit i svaret, knepigt med att se det som en förmån under en begränsad tid och att räkna marknadsvärdet. Det var en av anledningarna till att jag ställde frågan. Det tordes också vara svårt att bevisa att datorn inte är till för näringsverksamheten och skulle behöva uttagabeskattas. Datorn motsvarar ju behoven i firman och är ingen omotiverad ”värstingdator”. Skatteverket medger ju också att ringa användning privat inte behöver uttagsbeskattas.
... Visa mer
2019-05-05
07:40
När jag läser vad skatteverket skriver angående det här i denna artikeln får jag en annan bild än vad du beskriver: https://www4.skatteverket.se/rattslig... Exemplet som tas upp motsvarar mins omständigheter, ’Datorn kommer att placeras i bostaden där verksamheten bedrivs och administreras. Näringsidkaren avser att använda datorn både privat och i näringsverksamheten. Användningen fördelar sig tidsmässigt lika, d.v.s. det kan förutsättas att datorn tidsmässigt kommer att användas och disponeras i lika stor utsträckning privat som i näringsverksamheten.’ I Skatteverkets bedömning nämns det: ’Uttagsbeskattning ska ske till marknadsvärde i de fall den skattskyldige tillgodogör sig en tjänst från näringsverksamheten för privat bruk om värdet av tjänsten är mer än ringa (22 kap. 2, 4 och 7 §§ IL jämfört med 61 kap. 2 § IL).’ Tolkningen i sig anser jag som ganska tydlig, datorn ska uttagsbeskattas. Rätta mig gärna om jag har fel. Min fråga gäller mer specifikt hur jag rent praktiskt går tillväga för att bokföra uttagsbeskattning enligt parametrar i mitt första inlägg. Tacksam för hjälp med detta.
... Visa mer
2019-05-05
00:12
1Gilla
Har enskild firma och ska köpa en dator som kostar mindre än ett prisbasbelopp, låt oss runda av till 25000kr för att underlätta. Datorn ska köpas på avbetalning 24 mån. Jag bokför då som följer: Vid inköp bokför jag: 5410 D 18750 kr (belopp ex moms) 2641 D 6250 kr (belopp moms) 2890 K 25000 kr (totalbelopp skuld inkl moms) Vid varje avbetalning bokför jag: 2890 D X kr (amortering) 8410 D X kr (ränta) 6570 D X kr (aviavgift) 1930 K X kr (totalbelopp avbetalningsavi) Min fråga gäller egentligen detta med uttagsbeskattning för privat användande av datorn. Datorns prestanda svarar mot de behov som finns i firman. Jag avser att använda datorn och mobiltelefonen både privat och i näringsverksamheten. Användningen fördelar sig tidsmässigt lika. Så jag beräknar att 50% av datorns kostnad kan härledas till privat användande. Den ekonomiska livslängden för datorn beräknar jag till fyra år. Vad gör jag för att uttagsbeskatta? Vilka steg tar jag i bokföringen och när för att detta ska återspeglas korrekt? Vilka konton använder jag? Hittar lite information om detta och har inte lyckats tolka den infon som finns på ett tillfredställande sätt. Är ny på detta så om någon vänligen kunnat vägleda mig med detta så skulle jag vara mycket tacksam.
... Visa mer