2022-05-31
12:39
Hej Richard!
Nej, precis som du skriver så fungerar det inte att bara ta bort en faktura i Visma eEkonomi utan du får ångra fakturan. Fakturan som du har skapat kan ha skickats till din kund oavsett om den är bokförd eller inte i programmet. Om du skulle haft möjlighet att bara ta bort fakturan så skulle det ha kunnat vara ett felaktigt underlag som skickats till din kund. Därför bör allt underlag alltid bokföras för att det ska kunna vara spårbart i programmet enligt god redovisningssed. . Jag har ställt frågan till våra produktspecialister och fått information om att detta är inget som vi kommer ändra på i dagsläget då vi anser att det här är det säkraste sättet att hantera fakturor på.
Önskar dig en fortsatt fin dag och välkommen tillbaka till forumet.
//Tinna
... Visa mer
2022-03-30
22:00
1Gilla
Tack för snabbt svar, och tack detsamma! Bästa!
... Visa mer
2021-06-22
09:03
Hej!
Tack för din fråga. Antingen så bokför man särskild löneskatt löpande när man betalar sin pensionsförsäkring och sedan kontrollerar att siffran stämmer i bokslutet när man får sitt årsbesked från försäkringsbolaget. Eller så kan man även beräkna den särskilda löneskatten i bokslutet enbart, när man väl har fått sitt årsbesked och vet den exakta siffran som det skall beräknas på. De två konton som du föreslog funkar ja, man brukar dock vanligtvis bokföra det mot 2514 Beräknad särskild löneskatt på pensionskostnader istället för 2943 då det andra kontot är mer om man beräknar utan att ha fått ett årsbesked som fastställer beloppet. När man bokför upp det så blir beloppet mot konto 7533 i debet och 2943/2514 i kredit.
Den enda skillnaden mellan att vänta till bokslutet eller att bokföra det löpande är att du håller koll på vad den särskilda löneskatten ungefärligt är samt att du inte riskerar att glömma det i bokslutet sedan. 7533 är det kontot som visar kostnaden, och det är inte det man använder när den sedan betalas eftersom betalningen sker i samband med den slutliga skatten, då den ingår där. Så när du får ditt slutliga skattebesked för det året så kommer du se att en del är inkomstskatt och en del är den särskilda löneskatten. När du redovisar detta i bokföringen så får du dela upp den slutliga skatten så att det som gäller särskild löneskatt går mot konto 2514/2943 i debet för att få bort den skulden som bokfördes upp i bokslutet.
Hoppas detta hjälper dig, ha en fin dag!
/ Josefine
Innehållet är verifierat av Visma Spcs 2023-09-05
... Visa mer
2021-06-15
09:42
2 Gillar
Jag antar att din årsredovisning är inlämnad och därför inte ska ändras. Då får du göra så att du stryker den verifikation du gjorde på förra året så att den bokföringen stämmer med årsbokslutet, och sedan bokföra den verifikationen på det nya året. Då kommer ditt kundfordringssaldo att stämma. Det är mycket viktigt att aldrig bokföra något mer på gamla året när man fört över saldon för bokslut - gör man det måste man hämta över nya saldon innan bokslutet stängs. Självklart kan det hända att man kommer på saker som ska in på gamla året men då hämtar man över saldona igen till bokslutsdelen.
... Visa mer