2023-05-29
08:22
Hej Om resan innehåller minst 6 timmas effektivt arbete (Möten, planering mm) och att det arbetet är något företaget har nytta av så är det en kostnad företaget får stå för. Det måste skapas ett program eller detaljerat protokoll över vad som utförts under resan. Resa och boende får man ta upp som en kosntad och lyfta alla moms för. Eventuella mat hanteras som ej avdragsgill intern representation och på detta får man dra av moms på belopp upp till 300 kr per person. Bifogar ett par länkar med information dels om konferens och hur man räknar ut moms på representation (Det finns en kalkylator på representationssidan). https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/resor/konferensochstudieresa.4.6efe6285127ab4f1d25800013685.html https://www.skatteverket.se/foretag/moms/kopavarorochtjanster/representation.4.15532c7b1442f256baec84b.html?q=representation Hoppas detta gjorde det hela lite klarare och du är välkommen åter om något skulle vara oklart. Ha en fortsatt fin dag Joachim
... Visa mer
2023-04-21
10:55
Hej igen!
Ingen fara. 🙂 Det är lite svårt att säga exakta konton då det beror på vad ni brukar använda m.m., men i tråden jag skickade så står det hur du skall hantera de olika fakturorna. Dvs du skall lägga in fakturan som ni tar emot som leverantörsfaktura och den ni skickar som kundfaktura, precis som vanligt. Sedan så kan du reglera båda fakturorna via kassakontot istället, dvs 1910, eftersom de inte har betalats på något sätt. Detta kan du alltså göra via kassa- och bankhändelser fast istället välja kassakonto och skapa händelserna för både betalningen och inbetalningen. Förslag på motkonto för leverantörsfakturan hade kunnat vara ett konto inom 59XX kontogruppen, tex 5910 annonsering om det handlar om det inom marknadsföring. Försäljningen av tjänsten bokför du mot erat vanliga försäljningskonto om det är er vanliga tjänst ni brukar utföra, tex 3041 försäljning tjänst 25% om det är 25% moms.
Ha det fint.
Josefine
... Visa mer
2023-01-19
09:50
1Gilla
Ta ut ett underlag från ePassi på det som såldes i december och använd det för att skapa en intern självfaktura. Du får också fram en serviceavgiftsfaktura från ePassi som du bokför som leverantörsfaktura - denna dras av vid betalning av kundfakturabeloppet.
... Visa mer
2022-02-14
13:21
1Gilla
Visma kräver ingen kundfaktura utan det är bara det att alla balansposter ska stämmas av i bokslutet. Om du har kundfordringar i bokslutet så ska de stämma mot 15XX i bokföringen även om inte reskontran ligger i Visma. Stäm av kundfordringskontot i bokföringen mot kundreskontra i Wondr. Det ska stämma. Mvh Lovisa
... Visa mer
2022-01-11
11:08
Hej FilipAnneli!
Upplåsning av ett räkenskapsår ska bara göras om året låsts av misstag. Om bokföringshändelser som ingår i en låst bokföringsperiod behöver rättas gör du det genom att skapa en korrigeringsverifikation i en olåst period.
Det är svårt att avgöra om det är okej att i ditt fall låsa upp en låst period, då det beror på vad ändringen gäller. Jag rekommenderar här du bollar den frågan med en redovisningskonsult för att se vad som gäller i ditt fall.
Rent programtekniskt kan du låsa upp perioder i Visma eEkonomi under Inställningar - Företagsinställningar - Bokföring låst t.o.m.
Har du låst hela året kan du även låsa upp året under Inställningar - Räkenskapsår och IB.
Om det handlar bara om att du valt fel bokföringskonto och det inte påverkar resultatet eller momsmässigt så bör det vara okej för dig att ändra den verifikationen. Man borde även kunna göra en bokslutskorrigering där man hänvisar till den verifikationen för att flytta till rätt bokföringskonto.
Jag hoppas att detta hjälpte dig i din fråga, om du har några funderingar är du självklart välkommen att återkomma!
/Tinne
... Visa mer