2024-09-08
17:21
Det här känns sanslöst! Projektredovisning är väl intern redovisning som faller helt utanför lagar och bokföringsnämndens regler?! Att skapa korrigeringsverifikationer till fakturor för att i efterhand lägga till projektinformation kan innebära att man får en stor mängd onödiga verifikationer som tynger verifikationslistan och gör den svårare att överblicka för den ordinarie bokföringen. Projektinformationen påverkar ingalunda fakturans status som faktura. varför ändringsverifikation avseende fakturan bör vara omotiverad. Möjligtvis skulle Visma kunna registrera när förändringar sker, i en ändringslogg. Detta medför att jag får börja se mig om efter ett externt projektredovisningsverktyg då Vismas modul ter sig vara opraktisk.
... Visa mer
2024-07-26
12:53
Det känns obegripligt och sanslöst med responsen och att inget verkar hända med frågor som den här och VMB. 7-8 år gamla inlägg som med tiden uppdateras genom användare som påtalar behovet av stöd och VISMA som verkar rycka på axlarna. Den här frågan om att fakturor hamnar i skräppost och VISMA:s svar om att ”inte kunna styra var skräpposten hamnar hos mottagaren” visar att det är helt fel personer i organisationen som hanterar frågan. Produktspecialisterna är inte specialister på e-postkommunikation och det är uppenbart att de heller inte är specialister på att kommunicera med de som har kompetensen. Alla företag som erbjuder e-postutskick som Visma gör, där e-post skickas från företagets servers med avsändaruppgifter från företagets kund, riskerar att hamna i mottagarnas skräppostfilter. Orsaken är att avsändaradressen inte överensstämmer med den avsändande serverns adress. Detta har inget med mottagarens skräppostfilter att göra. Det följer etablerade globala standards och kan avhjälpas med registerpekare som benämns ”DKIM” och SPF”. Det är kunden som äger den avsändande domänen som kan lägga in dessa pekare i domänregistret hos sin domänleverantör. Det är något man kan behöva få hjälp med och ibland erbjuds det av domänleverantörens support. Det man som kund till VISMA måste få veta är hur dessa pekare ska skrivas, i vilket ingår e-postserverns adress, domän, etc. Detta följer öppna etablerade globala standards och är något som VISMA kan tillhandahålla information om. När jag nyligen testade CRM-system från ZOHO och deras enklare produkt Bigin, upplystes jag under konfigurationsprocessen om behovet av dessa pekare. Konfigurationsprogrammet hade en funktion för att verifiera att de föreslagna nycklarna fanns på plats i domänregistret och gav grönt ljus när de hade skapats korrekt. Även i CRM-systemet handlar det om att skicka ut e-post till mottagare, som inte får fastna i SPAM-filter. Häpnadsväckande att VISMA inte förstår eller bryr sig om detta och sätter sig in i verkligheten (utanför VISMA:s lokaler).
... Visa mer
2024-05-15
18:55
Jag gör en kontoanalys för att jämföra kontosaldot på konto 1930 Företagskonto med mitt transaktionskonto hos banken. Transaktionerna för dessa konton bör stämma överens, åtminstone saldomässigt varje månadsskifte. Noterade en verifikation där eEkonomi genom sin momsredovisningsfunktion lägger in ett belopp på 632:40 som en debet-post i 1930. De 924:- för konto 2650 är vad jag ska betala in till Skatteverket för den aktuella månaden och även det som Skatteverket bekräftar i sin historik. Vad gör jag med de 632:40 som eEkonomi har lagt i 1930? Med dessa stämmer ju inte saldot överens med bankkontot längre.
... Visa mer
2023-07-04
12:22
Jag skriver kontantfakturor via eEkonomi till samtliga privatpersonskunder. De betalar via banköverföring, Swish eller kontant vid avhämtandet. Ingen kredit lämnas. Nu har jag fått en kund med amerikanskt medborgarskap. Har lagt in kunden i kundreskontrat och ska skapa en orderbekräftelse, följt av en faktura. eEkonomi summerar alla belopp och sätter 0 i moms. Byter jag kund kommer momsbeloppet med. Jag har för mig att försäljning till amerikanska medborgare i Sverige ska ske med moms och att de kan begära momsen åter i tullen vid hemresan. Hur ska jag hantera detta? För att momsen ska skrivas ut måste jag ange Sverige som hemland och hitta på en svensk hemort.
... Visa mer
2023-02-11
19:14
Jag har ett aktiebolag och blir inte riktigt klok på eEkonomis hantering av leverantörsfakturor med kontantmetoden. Vad jag har förstått ska jag med kontantmetoden hoppa över konto "2440 - Leverantörsskulder" när fakturan bokförs och enbart bokföra den mot kontot "1930 - Företagskonto/checkkonto/affärskonto". Detta tillåter inte eEkonomi. Så fort jag ska bokföra en leverantörsfaktura som betald och anger att det är en leverantörsfaktura, lägger eEkonomi upp ett förvalt fält med "2440 - Leverantörsskulder", som är gråmarkerat och inte kan ändras. Det spelar ingen roll var jag initierar upplägg av fakturan. Så fort det är en leverantörsfaktura finns inget annat möjligt val än att gå via "2440 - Leverantörsskulder". Vismas officiella instruktionsvideo "Kontantmetoden i Visma eEkonomi" visar enbart hantering av kundfakturor. Kan jag gå via "2440 - Leverantörsskulder" när jag använder kontantmetoden eller hur ska jag bokföra leverantörsfakturorna. Jag har verifierat att kontantmetoden är vald för bokföringen.
... Visa mer
2023-02-01
12:00
Hej Tinna! Tack för ditt svar. Inte riktigt säker på att vi pratar om samma saker när du nämner komponenter så jag ska försöka förtydliga. Det handlar om elektromekaniska apparater som används för att utföra tjänster i min verksamhet. Varje tjänst som utförs behöver sin specifika apparat. Företaget skulle kunna göra tio separata köp av individuella apparater av mig men nu har företaget köpt tio apparater i en gemensam överlåtelse och banktransaktion. I verifikationen för överlåtelsen finns en specifikation där varje apparat förtecknas i en gemensam lista med fabrikat, modell, serienummer och värde. Rent metaforiskt kunde det ha varit tio personbilar eller tio datorer. Jag skulle kunna ta in allt som en (1) bokföringspost, men vill dela upp det så varje apparat förtecknas separat i inventarielistan. När en apparat renoveras kan jag vilja räkna upp värdet på den som den tillgång apparaten är. De här apparaterna har inget med varandra att göra, de saknar kopplingar eller beroenden till varandra. Däremot krävs en av dessa för att jag ska kunna utföra en specifik tjänst. En annan specifik tjänst kräver en annan av apparaterna. Grundproblemet ligger i att jag inte förstår processen i eEkonomi för att dela upp och bokföra ett köp av flera inventarier av mig som ägare (utan faktura). Detta i kombination med att varje apparat ska registreras som en egen inventarie. Företaget är nystartat och det kommer att vara en lång kämpig tid innan det finns likviditet för att anlita redoviningskonsulter. Detta borde vara en "no brainer" för någon som förstår hur eEkonomi fungerar. Själv hittar jag inte hur systemets logik hänger ihop. Vilka kopplingar "Anläggningstillgångar" har till övriga delar i eEkonomi etc.
... Visa mer
2023-01-31
22:33
Jag är inte helt ny inom bokföring och har använt eEkonomi tidigare. Nu är det dags igen efter fem års uppehåll. Har kört fast i en fråga och hittar inte svar som ger en hel bild över tillvägagångssättet. Till mitt AB har jag överfört utrustning som ska användas i verksamheten. Jag har uppskattat värdet till 80% av vad utrustningen säljs för i motsvarande skick på Tradera, eBay m.fl. handelsplatser. Alltså verifierade försäljningspriser, inte vad säljare begär i osålda annonser. Detta är utrustning som inte längre tillverkas. De underhålls, repareras och renoveras för att funktionen ska bibehållas över tid, vilket innebär att värdet även kan öka. Då utrustningen rör sig om relativt stor mängd fristående föremål, kanske ett 50-tal olika, utgår jag ifrån att varje föremål bör ligga som en individuell post i inventarieförteckningen. Detta för att kunna skrivas ner och upp efter det skick och värde de har. Varje föremål kan ha ett värde mellan 1500 - 10000:-, vilket kvalificerar för direktavskrivning men jag vill bokföra de som tillgång då de har ett bestående värde. Nu har jag överfört ett 10-tal föremål till företaget i ett köp för sammanlagt 23.000:-. Jag förstår att inköpet ska konteras på Inventarier och motkonteras med 2893 Skulder till närstående personer. Därefter bokföra det sistnämnda kontot mot Företagskontot vid utbetalningen till mig. Vad jag inte riktigt greppar är i vilka steg detta ska ske i Visma. Jag vill inte bokföra ett 10-tal utbetalningar då allt sker i en betalning. Man kan ju lägga en separat kontering för varje objekt i matchningen till bankhändelsen. Jag vill registrera varje föremål som en egen post i inventariet. När jag väljer Inköp måste jag välja en leverantör. Ska jag lägga till mig själv där? Eller ska inköpen ske genom manuella bokföringar av verifikationer? Under ”Bokföring” finns ”Anläggningstillgångar” och det är där jag registrerar varje föremål som en inventarie. Men vad händer sedan med dessa? Hur kopplar jag dem till inköpen? Jag har nu ett skrivet verifikat med 10-talet specificerade föremål, samt individuella och summerade värden. Samtidigt har jag en bankutbetalning till mig på 23.000:-. Hur går jag tillväga steg för steg för att detta ska bli rätt.
... Visa mer