Flytta över bil från enskild firma till privat

  • 0
  • 1
  • Fråga
  • Uppdaterades för 1 år sedan
  • Besvarad
Vid start av enskild firma köpte ägaren (min sambo) in en bil till företaget. Bilen är från 2004, kostade 30 000, den köptes av ett företag och ingen moms var involverad. Bilen går ca 4000 mil om året i företaget men används också mycket privat. Jag har nu kommit fram till att det blir mycket mer fördelaktigt samt ENKLARE om bilen står som privat och att han istället drar av för resor på privata deklarationen. Tänker jag rätt? 

Eftersom bilen på papper inte kan stå på en enskild firma så är den ju redan skriven på honom som privatperson. Behöver han köpa bilen från sitt företag eller räcker det med att bara sluta betala allt som har med bilen att göra med företagets pengar? I fall han är tvungen att köpa den, måste det vara till samma belopp som han köpte den för för ett år sedan? Och hur går jag tillväga för att bokföra köpet och ha en giltig verifikation? För att underlätta bokföringen vill jag då datera köpet till 1 januari 2018. 

Tacksam för input! 
Foto på Josanna

Josanna

  • 576 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

  • 0
  • 1

Hej Josanna!

Du kan köpa ut bilen privat och bör göra detta för att få ekonomi på den.

Du bör värdera bilen hos en bilhandlare som skriver ut ett värderingsintyg.

Därefter köper du ut bilen från företaget med det belopp som värderingen uppgår till.

Du behöver ej betala in pengarna, utan bokar ut det hela som ett eget uttag.


Foto på Josanna

Josanna

  • 576 poäng 500 badge 2x thumb
Tack för svar! Låter enkelt och bra :D 
Foto på Fredrik

Fredrik

  • 4,158 poäng 4k badge 2x thumb
Vill bara kommentera din mening " att han istället drar av för resor på privata deklarationen".

Kanske menar du avdrag i deklarationen för resor _till och från arbetet_ där man bara får dra av allt över typ 10.000 kr (?), men detta är nog inte det du är ute efter eftersom det finns ett mycket mer "ekonomiskt" sätt i enskild firma när det gäller resor I TJÄNSTEN:

Resor som han gör i tjänsten med egen privat bil kan tas ut med 18.50 kr skattefritt per mil. Det går att ta ut mer per mil men då skattar han för allt över 18.50. Detta kräver att det förs körjournal med korrekta uppgifter om VARJE resa som görs i tjänsten, som underlag till verifikationen för uttaget.

Med egen privat bil är milersättningen den enda kostnad som företaget kan betala, så t.ex biltvätt, vindrutetorkare, besiktning, service och däck betalas helt privat.

Sök här i forumet så finns det fler trådar att läsa i ämnet.
(Redigerad)