Jag får intrycket att att för nya kunder kan det vara lite förvirrande men hur bankkonton fungerar i Visma eEkonomi. Det var inte helt intuitivt för mig innan det "satte sig". Numera känns bankkonton i eEkonomi som en naturlig och integrerad del av arbetsflödet för mig.
Så, jag har skrivit en liten "artikel" om detta. Nedanstående text är hur jag som användare uppfattar Visma eEkonomis funktionalitet. Det kan förekomma skillnader mot Vismas officiella instruktioner.
Obs. Nedanstående beskrivning är skriven ur ett aktiebolags perspektiv. Författaren har inte använt eEkonomi för andra bolagsformer, det kan finnas skillnader.
Det kan vara lite förvirrande i början med alla dessa olika konton i ditt ekonomisystem. Här är en kort lista på några olika slags konton och vad de används för:
Exempel på Kassa och bankkonton i eEkonomi
Ovan ses ett exempel med flera samtidiga bankkonton, vad respektive bankkonto representerar för verkligt konto, vilka bokföringskonton som används samt om respektive bankkonto är aktivt kopplat till en bank (se Aktiv bankkoppling nedan).
Dra nytta av bankkonto-funktionen
eEkonomis bankkonton kan ses som ett stöd, en funktion att använda som en extra kontroll att bokföringen (teorin) stämmer överens med ens verkliga tillgångar (verkligheten). Strikt talat inte absolut nödvändigt att använda men livet blir mycket lättare om man gör det.I själva verket är hela arbetsflödet i eEkonomi är uppbyggt kring dessa bankkonton. Jag skulle till och med vilja påstå att om du inte använder dem arbetar du mot systemet istället för med det.
1. kontoutdragen i eEkonomis bankkonton
2. transaktioner på de olika verkliga kontona varje bankkonto representerar
3. och saldon på de olika bokföringskonton som respektive bankkonto motsvarar i kontoplanen.
Nu är det inte 100% sant av olika skäl , det finns fall där till exempel två händelser/transaktioner på ett kontoutdrag från banken eller Skatteverket bara motsvaras av en bokföringshändelse/verifikation i bokföringen. Då får man städa till det manuellt på kontoutdraget. Men saldona tvärs över de olika kontotyperna skall alltid stämma vid avstämningar, när allt "utestående" är bokfört.
Eftersom dessa bankkonton i eEkonomi representerar olika slags konton i verkligheten och där det kan finnas både tillgångar och skulder, så blir det också så att ur eEkonomis synvinkel så är till exempel ditt Skattekonto ett bankkonto i eEkonomi - även om just ditt skattekonto hos Skatteverket formellt inte är ett konto i en bank i verkligheten.
Detta har konsekvenser i hur man arbetar i eEkonomi.
Exempel:
Eftersom både ditt konto hos banken och ditt konto hos Skatteverket i eEkonomi båda representeras av bankkonton så när du gör en överföring från din bank till Skatteverket så är det i eEkonomi en Överföring mellan egna bankkonton. Vilket det också finns färdig mall för i eEkonomi, en så kallad bokföringshändelse.
I ovanstående exempel, Istället för skapa en manuell verifikation med 1930 (Checkräkning) Kredit och 1630 (Skattekonto) Debit, så använder man matchningsfunktionen på kontoutdragen i eEkonomi och där den färdiga mallen (bokföringshändelsen).
Denna hantering var som sagt ovan för mig i börjanmen när det väl att sig så tycker jag det fungerar väldigt bra. Ett tips är att titta igenom Vismas filmer på YouTube om eEkonomi och framförallt då just de om kassa- och bankhändelser.
Innehållet är verifierat av Visma Spcs 240910
Tar mig friheten att "megabumpa" mitt gamla tips om bankkonto i eEkonomi.
Copyright 2024 Visma Spcs. All rights reserved.