Om
Serviceinriktad IT-konsult med stark ansvarskänsla. I grunden analytiskt inriktad.
Bred erfarenhet från olika positioner i ett flertal organisationer gör att jag ofta ser situationer från flera samtidiga perspektiv. I egenskap av att vara från början tekniker och programmerar som med tiden blivit alltmer inriktad på projekt- och organisationslednings så ser jag IT-relaterade problem, både interna och externa, i flera plan. Exempel den interna IT-avdelningens krav kombinerat med den mer utåtriktade affärsverksamheten behov.
Som egenföretagare sedan 2001 har jag arbetat i alla storlekar av organisationer, från de minsta företag till globala koncerner. Jag har haft uppdrag som som varit allt från två dagar (akuta IT-räddningsjobb) till fler-års-uppdrag.
Jag har varvat att göra min bokföring helt själv till att ha den utlagd på extern redovisningsbyrå. Har med åren antagligen lyckats göra nästan alla misstag man kan göra med sin bokföring. Tycker ofta att bokföring är roligt, det är något lockande med när siffrorna faller på plats.
Anser att ekonomisystem skall automatiseras så långt det bara går och tror starkt att dagens olika system går att automatisera mycket mer än vad de är dag. Tror också att den absoluta majoriteten av företag och användare skulle vinna på det. De fel som kan (kommer att) uppstå som följd av automatisering som slår fel kommer vara färre än de fel som uppstår av att vi alla sitter och handknackar våra verifikation.
Trots detta tror jag att redovisningsbranchen har en ljus framtid men jag tror dess roll kommer förändras. Som många andra administrativa jobb kommer arbetsuppgifterna bli mer avancerade och systemen tar hand om allt större del av det som varit manuellt.
Sysslar med web- och mobilapps-programmering på fritiden för skojs skull. Är en (just nu f.d.) ultramaratonlöpare (allt mellan 50 - 161 km)..
Specialiteter: Organisationsfrågor, Projektledning (PPS, ProMoTe), programmering (PHP, Obejctive-C, Swift) samt Apple-teknologier.
2025-04-04
09:20
1Gilla
Att det är olika datum gör inget. Faktum är att som banksystemen fungerar idag så kommer det just nu alltid vara olika datum i respektive ände av sådana här transaktioner. Förtydligande: olika datum på kontoutdragen. Personligen använder jag mig av det färdiga bokföringsförslag som finns: "Överföring mellan egna bankkonto" (eller något snarlikt). Spelar ingen roll om man gör det på bankkontot och eller på skattekontot. När man använder det bokföringsförslaget så anger man helt enkelt vilket annat bankkonto man skall boka mot och finns det en matchande transaktion (summa) där så kommer man kunna välja den. Klart. (Tricket här är att tänka på Skattekontot som ett slags bankkonto där du har någon form av positivt eller negativt saldo. Därav att Skattekontot i eEkonomis terminologi kallas för just "bankkonto". Så pengar mellan skattekontot och något av företagets egna andra bankkonton är just överföring mellan egna bankkonton.)
... Visa mer
2025-03-24
10:23
2 Gillar
Hej @dysell! Långtida eEkonomi-användare här. Lite komplettering av @Tinna Gunnarsson svar. Jag skulle nog vill påstå att de automatiska förlagen av vilka konton som skall användas fungerar rätt bra. Men antagligen är det precis som Tina skriver, det kan helt enkelt var så att det tar tid innan det "sätter" sig och systemet vågar ge dig förslag? Men kolla gärna med supporten för säkerhets skull. Jag använder systemet på så sätt att jag har skapat rätt många olika Bokförslag. Vår bokföring är inte mer omfattande än att jag har i princip satt upp färdiga förslag för nästa alla sorters transaktioner som inte kräver mer omfattande kontering. Lite förarbete snabbar upp arbetet betydligt när systemet inte vågar köra på med automatiken. Din metod kring faktura är jag nog inte riktigt med på? "beviset" (bildunderlaget) är kopplat redan till den utfärdade fakturan så behövs inget ytterligare underlag för betalningen. Men det bygger ju på fakturametoden. Du kanske använder kontantmetoden för er fakturering och den har jag inte koll på hanteringsmässigt.
... Visa mer
2025-03-21
08:39
1Gilla
Bankhändelser kan vara problem hos banken som inte Visma rår över. MEN.... Får tyvärr säga att detta är även min upplevelse. Kanske skulle vilja sträcka ut det till 6, kanske t.o.m. 9 månader. Jag har alltid upplevt att Visma dras med en bristande kvalitetskontroll i sin utvecklingsprocess men jag har aldrig direkt oroat mig. Vilket jag faktiskt har börjat göra senaste månaden. Det är lite väl mycket av fel som återuppstår/kommer tillbaka. Fel som, upplevelsemässigt för oss kunder, uppstår ur tomma intet. Ofta i samband med uppdateringar (?) Jag har inte sagt något om det tidigare för jag har haft tur och har i princip inte själv varit drabbad men det börjar bli lite mycket nu. Jag litar just nu inte 100% på eEkonomi och när det gäller ens bokföring så är det en rätt otrevlig känsla.
... Visa mer
2025-03-19
11:47
Till att börja med, kanske logga in hos Skatteverket och kolla av ditt skattekonto där. Det kanske verkligen ligger pengar på kontot även enligt dem? Kan ju eventuellt påverka tänker jag? (den egentliga frågan vågar dessvärre inte svara på, allt för länge sedan jag själv gjorde samma avveckling)
... Visa mer
2025-03-19
11:43
Pensionssparandet du gör i företag är avdragsgillt upp till visst belopp. Man kan också säga att det har att göra med hur mycket och när du betalar skatt. Se även artikel hos BL: Avdrag för pensionssparande.
... Visa mer
2025-03-19
08:11
2 Gillar
Jag skall inte svara för Vismas räkning men personligen tycker jag det allt det låter som en typisk funktion som ligger i ett Offert/Order-tillägg, oavsett system/leverantör. Jag tror du får upprätta följesedeln manuellt. Antingen leta upp någon mall på nätet. Eller om du har någon PDF-editor så kan du prova redigera en kopia av själva fakturan, det skulle antagligen vara snabbast.
... Visa mer
2025-03-16
15:43
1Gilla
Där går jag bet. 🙂 Låter som du får ta en sväng med supporten imorgon.
... Visa mer
2025-03-16
15:39
Placering av den är väl lite grann av "**bleep** if you do, **bleep** if you don't".
... Visa mer
2025-03-16
15:35
1Gilla
Då måste jag missförstå din fråga/behov, för det jag länkar till är precis det i min ögon? Förklara gärna på annat sätt eller med bilder om det inte för känsligt så försöker jag gärna igen. Det är så jag själv jobbar, registrerar diverse verifikationer i form av inköpskvitton, leverantörsfakturor, kundfaktutor etc och sedan matchar bankhändelserna på bankkontoutdraget mot dessa tidigare verifikationer.
... Visa mer
2025-03-15
12:50
1Gilla
Ja, det är en normal process. 🙂 Och det är busenkelt när man väl vant sig. Tricket är att arbeta med vad eEkonomi kaller för "Bokföringsförslag". De är som en slags förenklade bokföringsmallar. Jag har, utöver de som finns vid start, själv lagt upp egna bokföringsförslag som täcker in det nästan alla typer av transaktioner som förekommer i vårt företag. Se här: Matcha bankhändelser
... Visa mer
2025-03-15
12:41
Hur illa jag än tycker om Feedback-funktionen inne i eEkonomi 🙂 så vill jag nog ändå påstå att den faktiskt finns och är hyfsat synlig? 🙂 Går säkert att göra det mer "i ditt ansikte" (något jag själv skulle tycka vore fel) men den är inte osynlig heller.... 🙂 Vad det gäller den egentliga frågan gällande Årsavstämning är jag 100% med dig, bra funktion men det finns precis som du skriver ett par enkla saker som skulle göra den ännu bättre.
... Visa mer
2025-03-15
12:30
Visma eEkonomi Smart upp i vänstra hörnet > Visma eEkonomi Deklaration/Årsredovisning och sedan väljer du vilket år. För att byta år i Deklaration/Årsredovisning, se även : Hur byter jag räkenskapsår i Visma eEkonomi Deklaration/Årsredovisning?
... Visa mer
2025-03-13
11:26
2 Gillar
Teoretiskt borde det väl gå att göra en korrigerande verifikation i efterhand, där man fördelar om beloppet lagt på 1510 till 1510 igen fast uppdelat med olika resultatställen. Jag har gjort så någon enstaka gång med andra slags transaktioner. Men det blir ju så klart ett dubbelt arbete varje för varje faktura.
... Visa mer
2025-03-10
10:51
Jag dristar mig till att slänga in en kommentar/svar här, endast för att du frågade om det och jag tolkar det som att det inte bara var riktat mot Visma. Jag är personligen långt bort i andra änden av skalan manuell <-> automatiskerad. Har länge strävat efter att digitalisera så mycket som möjligt av bokföringen och automatisera så mycket som möjligt av det (något som jag anser är en del av att digitalisera något). Jag är personligen övertygad om att det bara är en (kort) tidsfråga innan vi använder agenter (särskilda program eller särskilda delar av våra ekonomisystem) för att hantera 90%-95 av bokföring. Att sitta med redovisning på de traditionella sättet kommer drastiskt minska i omfattning. Trots denna, kanske något extrema, åsikt, skulle jag inte säga att ni är "helt uråldriga" i ert arbetssätt. Varje verktyg skall användas utifrån situation och behov. Min situation i egenskap av en fåmansföretagare med ett fåtal tjänstekonsulter, inga lokaler, inget lager, extremt mycket enklare än flesta företag. MEN samtidigt så är det just det "varje verktyg"... Jag skulle vilja påstå att ni kanske behöver ta en fördomslös, självröntgande blick på hur ni arbetar, hur era administrativa processer ser ut. Även för mig tog det att tag att landa och acceptera eEkonomis arbetssätt fullt ut. När jag väl gjorde det så blev det mycket lättare och mindre arbete för oss. Jag tror på att varje system har någonstans en filosofi, en tanke, hur det är tänkt att fungera. Och man kan arbete mot den filosofin eller med den. Ekonomi bygger sin tolkning av hur bokföring skall göras, på gott och ont. Kan man leva med det onda så får man samtidigt mycket gott från det. Jag reagerar dock på en sak du skriver, "datumordning". Det känns för mig som jag missar något här, jag ser inte vad "någon som handlat på sitt kort, överföringar mellan konton, aktieköp osv" har med hanteringen av kund- och leverantörsfakturor att göra? Verifikationsnummerföljd behöver inte vara vara i kronologisk ordning. Det är just därför vi har moderna system, det går att skiva och tärna sin bokföring på flera sätt än när man sett med en huvudbok i papper. Återkom gärna men ytterligare kommentarer och frågor. Även med vad för hjälp ni fick från supporten. Jag tycker det här är en intressant fråga.
... Visa mer
2025-03-06
15:34
2 Gillar
Jag vill som kund skicka ett tack till Visma Spcs för de förbättringar som infördes i januari gällande hantering av Bildunderlag. 🙏 Ladda ner alla bildunderlag i ett nafs! Ta bort flera bildunderlag på samma gång! Var kommer ditt bildunderlag ifrån? Kolla här! eEkonomi Smart - Nyheter Detta jag upptäckte av en slump, kan inte hitta denna nyhet under fliken Nyheter här i forumet? Hur som helst, export av bildunderlag har efterfrågats i flera år och nu finns det. Hurra! 🎉 Och att se var bildunderlagen kommer ifrån blev om inte annat högaktuellt när Visma bytte leverantör av fakturainläsning förra året. Ser ut som det ledde till något bra... 👍 //Glatt överraskad kund PS. Jaha. Vad skall jag nu reta mig på? Även om det tar tid så blir listan allt kortare. Upprörande! 😜 DS.
... Visa mer
2025-02-04
09:27
Ytterligare reflektion: @Tinna Gunnarsson min upplevelse som kund är att ni forum moderatorer gång på gång får bristfällig eller rentav felaktig information "innifrån" Visma Spcs. Det är inte moderatorernas fel men väl något som ni kanske bör ta med er "bakåt" till resten av organisationen.
... Visa mer
2025-02-04
09:23
1Gilla
Verkar som det här är ett problem som drabbar även årets Årsavstämning och då är det plötlsligt inget som "inte påverkar redovisningen på något sätt" eftersom det då direkt påverkar ens bokslutsarbete. Se även tråd under Bokförings-delan av forumet.
... Visa mer
2025-02-04
07:31
@Sanne D Jag tittade precis lite på Integrationstjänsten Zapier och det ser för mig ut som att det går att bygga en koppling där som hämtar kunddata från eEkonomi och lägger upp det in en tabell eller motsvarande. Då skulle ni kunna använda den av Zapier skapade tabellen för att sortera på olika fält. Så om man "återanvänder" något annat fält att lägga in sina datum i så kanske man kan filtrerar på det fältet sedan. (Med reservation för att jag inte har Visma Pro, inte är en förening och inte har testat mitt förslag fullt ut.)
... Visa mer
2025-01-10
13:55
1Gilla
Märkte samma sak när jag skulle göra Årsavstämningen för 2024, helt plötsligt var Årsavstämning fört 2023 inte klar längre med diverse punkter som Inte klara. Har dock inte brytt mig om att kolla upp om det är ett problem. Det börjar bli lite väl många saker i eEkonomi som helt plötsligt ändras eller slutar fungera...
... Visa mer
2025-01-02
14:58
@KABE Husbilsklubb Nyfiken i en strut: fanns det inaktiva kunder när du körde igenom samma sak förra året? Funderar på om det är något i underliggande data som förändrats och som nu utlöser en gammal "bug" eller om det är funktionaliteten i systemet som förändrats och det är otillräckliga regressionstester som gör att det blir såhär. (Skriver detta här mest för att Visma SPCS vid behov skall ta detta med sig "bakåt" i sin organisation. )
... Visa mer
2024-12-22
14:02
1Gilla
Känns som det kan bli problem om man som leverantör (t.ex. Telia) tillåter andra leverantörer (Visma) styra hur ens gemensamma kund skall ta emot fakturor. Åtminstone skulle jag själv vilja få/bekräfta sådan beställning direkt med kunden. Fast det är klart, hade varit trevligt om det fanns en branchsstandard där man som mottagare kan ange ett generellt att "kan du skicka e-faktura via den här fakturaväxeln så gör det" och att alla följde det. Sedan om man skall ta emot fakturorna via banken eller via Vismas tjänster... Som allt annat i livet, det beror på. 🙂 Via Visma: smidigt att få in det rakt in i bokföringen (med mer eller mindre bra OCR-tolkning) men du knyter upp ytterligare en del av dina betalningsflöden mot Visma. Och viss kostnad för inläsning/tolkning. Och om du inte arbetar med betalningsfiler till banken så behöver du lägga upp fakturan på banken manuellt. Via banken: manuell hantering (ladda ner underlag och skapa faktura manuellt i eEkonomi) men beroende på typ av faktura så kan du sätta den på autobetalning i banken, så du kommer aldrig missa att betala den. Och du har det lättare att byta ekonomisystem. Och det kostar inget extra. Jag använder själv båda varianterna men det är också för att jag vill lära mig för- och nackdelar. PS. AI "assistenten"... är väl inte riktigt "där" än IMHO. 😏 DS.
... Visa mer
2024-12-13
13:34
Tack för svar!
... Visa mer
2024-12-12
19:32
Bra länkar, bra info. Tack!
... Visa mer
2024-12-11
08:58
Nyfiken fråga till Visma Spcs: Är det möjligen så att hela eller delar av utvecklingen (själva programeringen/kodandet) av eEkonomi (och/eller ingående/kringliggande funktioner/tjänster/appar) är outsourcat till resurser/organisationer som inte är svenska och/eller inte sitter i Sverige? Bosnusfråga: I så fall: Vilka delar/tjänster/funktioner?
... Visa mer
2024-12-11
08:27
https://vismaspcs.se/support/skydd-av-information "Vissa av våra tjänster använder Microsoft Azure och dess datacenter i norra Europa för lagring av information."
... Visa mer
2024-12-11
08:23
(Avsändande mailadress är för den delen mail@eaccounting.vismaonline.com)
... Visa mer
2024-12-11
08:06
I väntan på Vismas officiella svar kan jag sticka emellan med att IP-adressen "ägs" av SendGrid som är en amerikansk leverantör av e-post-utskick. Man använder helt enkelt någon som är specialiserad på att skicka e-post för att få ut e-postfakturor. Antagligen är det större chans att ett mail skickat via SendGrid kommer fram än om Visma skulle skicka det från egen servrar. (Förutsatt att SendGrid att stenkoll på vilka som använder deras tjänster.)
... Visa mer
2024-12-06
09:57
Ser ut som du skulle kunna åstadkomma det du önskar med Zapier? Har dock inte provat "skarpt". Ser ut som man kan ladda upp fil till Google Drive eller Microsoft OneDrive om man vill det istället? (Kräver lite pyssel men jag tror inte det är oöverstigligt för de flesta.)
... Visa mer
2024-12-06
09:47
Förstår. Tänker mest på att man så långt som möjligt bara skall ha en viss given information som används i produktion på ett enda ställe - "source of truth". Kanske lite överdrivet i detta fallet, bara jag som sett hur det gått fel i organisationer när man mailar omkring filer det visar sig att olika avdelningar hänvisar till olika versioner av samma dokument. Som sagt, inte lika troligt i ert scenario. Men också att e-post kan krångla med att komma fram, speciellt e-post från externa som system som molnbaserade ekonomisystem. Det är något som är utanför Vismas konrtroll, bara hur e-postfungerar just nu. Så lite förenklat är behovet att regelbundet per automatik få ut en export, oavsett hur, på skickade kundfakturor så dessa lagras någon annanstans än inne i ekonomisystemet. (min tolkning) Har förvisso ingen lösning på det heller just nu men intressant behov. Kanske finns någon partner till Visma som redan byggt detta som del av sina lösningar? (För jag tror ärligt talat inte att det är något Visma kommer att bygga själva. Menar inget ont med det, utan mer en konsekvens av tusen andra utvecklingsönskemål. Återigen, min tolkning.)
... Visa mer
2024-12-05
17:14
Vad är det som gör att ni har behov av att titta på fakturor utan att gå in i eEkonomi? Vad är det för behov/problem du vill lösa med sådan hantering? Låter omständligt för mig och som en potentiell felkälla till hur reskontran ser ut. /Nyfiken och glad bokföringsamatör
... Visa mer
2024-12-05
11:06
1Gilla
Ett litet medskick till Visma: Även om det antagligen var tanken i slutet av 90-talet, att IBAN-nummer = kontonummer, så har det hänt en del senaste decennierna... 🙂 WISE har funnits sedan 2012-ish och fungerar till och med med bankernas egna SWIFT-system sedan något år tillbaka. Kanske dags att släppa på den där hårda begränsningen och göra om det till en varning? Jag tycker det är bra att Visma som leverantör vill hjälpa kunden att inte skjuta sig själv i foten men när ni indirekt hittar på egna regler som uppenbarligen inte finns i verkligheten så blir det lite konstigt. Inte första gången sådana exempel dyker upp här i forumet. (Nej, jag själv är inte drabbad i just detta fallet, bara lite frustrerad på att leverantören av mitt favoritsystem krånglar till det ibland. :-)) Med det sags, skrivet, trevlig fredag!
... Visa mer
2024-11-26
20:36
1Gilla
Detta är en uppföljning på mitt inlägg för några veckor sedan om den mindre bra startsidan i eEkonomi. Nedan är ytterligare ett exempel på hur den nya designen Visma tillämpas, vilket gör programmet mer omständligt att arbeta i. Det här webläsarfönstret är ca 1150 pixlar högt och tar i princip upp hela den interna bildskärmen på min 16" bärbara. Som jag sagt tidigare: den här designen är absurd. Visst, antagligen kan jag göra fönstret bredare men det är inte direkt smalt som det är nu. Det är något jag hade accepterat om det var för att få plats med information men nu är det en döda, tomma ytor bara för att den skall vara en fin bild. Jag har ingen som helst nytta av den bilden när den gör det mer omständligt för mig att använda programmet! Tvärt om gör det att jag tycker illa om den. För mig ser det här ut som design för design egen skull. Det hjälper inte mig som användare, tvärtom. PS: Har lagt in Feedback inne i eEkonomi men hänvisning till den här forumtråden. DS.
... Visa mer
2024-11-26
16:56
1Gilla
Om det är ett företagskort kollat till ett företagskonto på banken så är det vanligaste bokföringskontot 1930. Med andra ord Kredit 1930 486,98 kr - om det är vad som dragits på kortet. Om det är ett eget kort (privat) du har använt så ligger du ute med pengar åt ditt företag och då bokar man mot ett avräkningskonto, ofta har dessa bokföringskontonummer 23xx eller 28xx. Vi använder 2824, 2825 osv i vårt företag för de olika delägarna men detta kan vara olika. Det som händer då är att du senare, i nästa steg, skall ta ut pengar från företaget och ge dig själv i ersättning. Då blir en extra verifikation som blir Debet Avräkningskonto (23xx/28xx) Kredit Företagskonto (1930). Hoppas det är begripligt. Fråga på och lycka till men både bokföring och företagandet!
... Visa mer
2024-11-26
16:38
1Gilla
Kan lugna dig direkt på en sak: jag har personligen aldrig sett någon uttala sig dömande om någon bokföringsfråga i det här forumet. Det som saknas i din uppställning ovan är väl ett konto som visar var pengarna tagits ifrån. Det kan vara lite olika beroende hur du har betalt och vad du har för företagsform. Eget kort, företagskort och AB eller ej?
... Visa mer
2024-11-26
16:30
1Gilla
Jag uppfattar det som att du inte har kundens epost-faktura-adress och därmed inte använder funktionen att e-posta faktura till kunden. Då skulle du ju kunna lägga in din egen adress som fakturadress? Allmänt tips: kolla om din e-posleverantör kan hantera plus (+) adresser. Då kan du använda alias för din egentliga adress. istället för ditt.namn@dittbolag.se så kan man använda till exempel: ditt.namn+kundensnamn@dittforetag.se. På så sätt kan man filtrera på mottagaradressen vems faktura du just fått kopia på. Och bygga dina eventuella regler i e-posten efter det.
... Visa mer
2024-11-26
11:30
1Gilla
Märkligt, jag har exakt samma version av Scanner-appen och under Version har jag Inställningar som ger mig en ny skärm med bland annat e-postadress.
... Visa mer
2024-11-25
15:08
Ja, lite märkligt kan det tyckas, det är ju ändå en ISO-standard, funnits etablerad i snart ett decennium och som sagt.. är standard format på VÄLDIGT många mobila enheter. Hur som helst, blev lite nyfiken varför jag inte själv reagerat på denna brist och efter lite laborerande... Det går att komma runt. Om man tar en bild med Scanner-appen eller laddar upp en bild via Scanner-appen så går det att få in dem i eEkonomi. Tycks som bilderna inne i Scanner då konverteras till JPEG-format innan de skickas in i eEkonomi. Inte den smidigaste vägen men det går till nöds komma vidare om allt man har är just en HEIC-bild. Tillägg: Ser ut som att det är en licensavgift på HEIF/HEIC-formatet. Och Apple har aldrig varit de som väjt för att ta i så att kunderna kvider. Kan vara en orsak till att Visma försökt minimera användningen?
... Visa mer
2024-11-22
11:35
2 Gillar
Mer ros. 🙂 En annan sak som blivit stor skillnad med åren - Scanner-appen. Använda Scanner-appen för första gången på länge igår och blev positivt överraskad. Många funktioner som saknades för x antal år sedan (och som jag då klagade på) finns nu. Börjar bli riktigt bra. Tack. (Om ni nu bara med hjälp av appen ensade arbetsflödena för kvitton/själcscannat material och e-faktura/scanningcentral så skulle det kunna bli bäst! 🙂 Men det har jag skrivit om i annat inlägg.)
... Visa mer
2024-11-22
11:31
2 Gillar
Jag gav Visma ett rejält risknippe för några veckor sedan. Dags att dela ut rosor istället... Under åren har varningar/information om olika former av störningar blivit mycket bättre i eEkonomi. Jämfört med ett antal år tillbaka är det mycket tydligare nu och jag ser direkt när jag kommit in i eEkonomi om det är något mer märkbart som kan påverka mitt tänkta arbete. Tack!
... Visa mer
2024-11-21
11:34
1Gilla
Du får ut en "Preliminär Huvudbok" över valt konto/konton via: Bokföring -> Kontoanalys Knappen Skriv ut nere till vänster under listan, sedan Visa-knappen i dialogrutan följt Skapa csv (Excel)
... Visa mer
2024-11-21
09:09
1Gilla
En sak jag lärt mig längs vägen som företagare är att bokföring inte är någon exakt vetenskap. 🙂 Det går att gör samma sak på olika sätt och ofta handlar det om vad man vill visa/se/spåra i sin bokföring. Själv skulle jag hålla isär kostnaderna (släktmöte) och avgifterna. Det vill säga, boka det som kommer in på företagskontot mot någon form av separat intäktskonto. Om ni skulle boka avgifterna direkt mot kostnaderna så får ni mycket svårare att se vad som är vad. och se vad totalkostnaden för hela balunsen blev. Vill man se om det hela gick ihop ekonomisk så jämför man bara "släktmöte" mot avgifter men då med bibehållen kontroll/översyn av respektive. //En glad bokföringsamatör
... Visa mer
2024-11-21
08:52
Såvitt jag vet finns det ingen absolut gräns gällande fika. Själv tänker jag "det skall inte ersätta en vanlig måltid". Kaffe till kaffemaskin/bryggare, fruktkorg, lite bullar emellanåt och någon tårta då och då så är man garanterat på säkra sidan. Å andra sidan, om man är egenföretagare och köper en kaffe latte varje dag så, visst rent tekniskt är man på rätt sida men jag tror Skatteverket skulle ha... ..åsikter... 🙂 Det Skatteverket säger är: -------------------- Personalvårdsförmåner är förmåner av mindre värde som har som syfte att skapa trivsel i arbetet. Det kan vara /../ enklare förfriskningar som kaffe eller frukt på arbetsplatsen. Personalvårdsförmåner är skattefria, men för att räknas som en personalvårdsförmån ska förmånen vara av mindre värde rikta sig till hela personalen inte gå att byta mot kontanter. Exempel på skattefria personalvårdsförmåner Kaffe, frukt och annan enklare förtäring i samband med arbetet, som inte kan ses som en måltid. --------------------- (https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/personalvardmotionochfriskvard.4.7459477810df5bccdd4800014540.html)
... Visa mer
2024-11-20
09:43
1Gilla
Tanken är nog att det skall man ta via Feedback och förslag. Du får väl ta det som en "Hur kan vi gör dig mer nöjd..." 🙂
... Visa mer
2024-11-20
09:39
Då borde det ju fungera tycker jag som glad lekman i alla fall. Men kanske finns någon bättre insatt som kan svara oss?
... Visa mer
2024-11-20
07:50
Är ej jurist så detta blir en personlig åsikt/tolkning... Även om ordet anställd används överallt när man läser om förmåner så är det egentligen inte anställningen som är det centrala. ((?) Det är själva dispositionsrätten, möjligheten att använda företagets resurser och att man genom den möjliga dispositionen kan antas ha sluppit en privat utgift. Läs mer här: Skatteverket: Principer för beskattning av förmåner Det knepiga är i detta fallet torde väl vara att om den eventuella förmånen bedöms vara värt 1.000 kr eller mer så skall det betalas arbetsgivaravgifter på det. Och hur det hanteras när man inte är registrerad arbetsgivare vet jag inte. En "förmånscyckel" låter som något som Skatteverket garanterat skulle ha åsikter om. Möjligen om man har kontoret någon annanstans och kan visa att cykeln alltid är på kontoret (aldrig hemma). Tror det är bättre du gör en liten utdelning och köper cykeln privat. 🙂 //En glad bokföringsamatör som lärt sig den hårda vägen... PS. Klicka gärna på Godkänn svar-knappen på inlägg som hjälper dig. Eller varför inte Gilla-knappen? DS
... Visa mer
2024-11-18
10:52
1Gilla
Tja, där ryker min amatörgissning och vi får vänta in vad proffsen har att säga.
... Visa mer
2024-11-18
10:35
Amatörgissning: fakturautkastet sparas i SEK i systemet (även om den visas i EUR) och nästa gång ni tar fram den har valutakursen ändrats och systemet utgår från det sparade beloppet i SEK med nya valutakursen för att räkna fram EUR?
... Visa mer
2024-11-17
19:50
1Gilla
Kan inte svara på vilket bokföringskonto som är lämpligt men skickar med en annan sak att tänka på (bara för att verkar vara en väldigt vanlig felhantering): Man får inte kvitta medlemmens vanliga avgiften mot lånet. Även om det i slutändan blir samma sak så måste medlemmen i fråga betala in sin avgift i en transaktion och föreningen betalar tillbaka lånet i annan transaktion. I vilken ordning är mindre intressant, bara det är separata "affärshändelser". Hoppas någon annan här ger dig förslag på konto. /F.d. samfällighetsföreningsordförande
... Visa mer
2024-11-17
19:36
1Gilla
Har ni inget behov av en reskontra så är det väl bara att manuellt kontera varje händelse på kontoutdraget inne i eEkonomi. Har för mig att man kan koppla ett bildunderlag direkt till enskild händelse på kontoutdraget. Tips är att skapa bokföringsförslag (mallar) med de vanligaste typen av utgifter så snabbar ni upp konteringsarbetet något.
... Visa mer
2024-11-16
16:42
Såvitt jag vet så... ja? De av min kunder som kan ta emot e-faktura har jag ställt in på just e-faktura så behöver aldrig tänka på det. Andra kunder får jag skicka e-post med fakturan som PDF till. Om jag inte vill använda Vismas Autoinvoice rakt av då tar de hand om det antar jag. Vet dock inte hur det fungerar om man vill massfakturera.
... Visa mer
2024-11-16
16:35
1Gilla
Tror inte du kan få till det med de inbyggda inställningarna i eEkonomi MEN kanske följande kan fungera: 1. Skapa QR-kod för ert Swish konto med hjälp av Swish officiella verktyg här: https://www.swish.nu/marknadsmaterial/qr-generator 2. Klipp/klistra/justera QR-koden in ett tomt A4 i lämpligt ritprogram så den hamnar på en bra plats på fakturan. 3. Stäng av den vanliga QR-koden i på fakturor i eEkonomi 4. Ställ om er fakturalayout så att den använde Fakturabakgrund. 5. Välj er hemasnickrade QR-kod-bild som bakgrund. Kan vara att man får göra om den några gånger tills man får den som man vill på fakturan.
... Visa mer
2024-11-16
00:48
1Gilla
Hmm, jag har uppfattat det som att 7xxx endast avser kostnader för anställda vilket jag har tolkat som anställda i den aktuella redovisningsenhet, vilket borde vara den aktuella juridiska personen. Men som sagt, det är vad jag tror, inte vad jag vet.
... Visa mer
2024-11-16
00:39
Ja, precis, nolla den du gjort och så att säga gör om den. Det går garanterat att göra på något annat sätt också men jag tänker att du hamna i ett läge där de automatiska kopplingarna till dit bankkonto och skattekonto får göra sitt. De skall så att säga inte "störas" av någon manuell verifikation som bara fixar transaktionerna på bokföringskontona men inte de motsvarande transaktionerna på eEkonomis bankkonton. Man kan säga att priset för den här automatiken, att få in sina olika kontoutdrag in i eEkonomi, blir att du skal undvika helt manuella verifikation som har något att göra med något av de bokföringskonton (i det här fallet 1930 och 1630), som är representerade i form av bankkonton i eEkonomi. Då är det bättre att jobba direkt i själva kontoutdraget på bankkonto och så långt det bara går arbeta med de bokföringsförslag som redan finns. Så fixar Visma den eventuella extra automatik som behövs för att man skall kunna titta på sin bokföring både genom kontoutdraget och separat på bokföringskontona i huvudboken ifall man vill. Ber om ursäkt om jag skriver alldeles för mycket om detta men det här var en grej som tog ett tag för mig att vrida mot huvud runt. Obs! Jag är bara en glad bokföringsamatör, finns andra som är betydligt mer proffs.
... Visa mer
2024-11-14
19:18
1Gilla
Såg att Visma Spcs backade på ändringarna i Scanner-appen. Det väckte en gammal tanke jag haft. Varför inte göra så att fakturautkast syns i Scanner-appen så att användaren kan hantera/kommentera dem i samma app som för sina kvitton? Kanske krävs någon form av markering som påvisar om det är ett utkast som kommit direkt som konstaterad faktura (tex vi Autoinvoice) eller som inskickad via bildunderlag/Scanner-adressen (omtolkad): Alltså, även fakturor som kommer in som e-faktura eller via PDF till Autoinvoice och som har tolkats skall visas i Scanner-appen. Bättre total översyn för slutanvändaren och skulle även underlätta för redovisningsbyråer? Som det är idag så är det två helt olika arbetsflöden för användaren. Borde gå att ensa? Har även skickat in detta som Feedback inne i eEkonomi men skriver det här i forumet också så får eventuella redovisningsbyråer kommentera. Ja, även alla andra så klart. 🙂
... Visa mer
2024-11-14
19:01
Det som kanske är lite klurigt ibland är att Skattekontot egentligen inte är något annat än ett just ett bankkonto. Pengar som står på skattekontot, både i bokföringen och i det verkliga kontot hos Skatteverket, är ju dina (ditt företags) pengar. Så skattekontot är ditt konto. När man gör en inbetalning till skattekontot hos Skatteverket från sitt företagskonto på banken så är det inget annat än en överföring mellan två bankonton. Du flyttar ju egentligen bara pengar, du har ju inte betalat någon något än. För detta finns det ett färdigt bokföringsförslag som heter något i stil med Överföring mellan egna bankkonton (eller något liknande, jag har det inte huvudet). Man använder för transaktionen på ena kontot (spelar ingen roll vilket) och under den processen pekar man ut vilket kontot på andra sidan är. När det är klart så kommer motsvarande händelse på det andra kontot automatiskt ha bokats upp. Jag undrar om det inte det lättare är att du "vänder" på / "nollar" den manuella transaktion du redan gjort för 1930 -> 1630 och sedan använder automatiken beskriven ovan. Då borde det blir rätt. Hoppas det var begripligt. Annars försöker vi igen.
... Visa mer
2024-11-14
18:46
1Gilla
Med reservation för om det eventuellt är skillnad på vad som ingår i olika versioner av eEkonomi: Resultatenheterna är i relation till bokflöringskonton. Att skapa resultatenheter görs under Bokföring -> Resultatenheter MEN, man måste aktivera att resultatenheter skall användas i Inställningar -> Företagsinställningar -> Bokföringsuppgifter Därefter kommer det finnas ett extra fält/kolumn för Resultatenhet att välja för respektive bokföringskonto när du konterar fakturan.
... Visa mer
2024-11-14
10:41
En litet medskicka till Visma: frågar man "AI-chatten" om kontrollbalansräkning i eEkonomi så tycks man få ett svar för helt vanlig balansräkning. PS. Och det är just sådant som gör att jag personligen undviker så kallade AI-chatbotar. DS.
... Visa mer
2024-11-14
10:25
1Gilla
@Roffakab Jag tolkar ditt svar som att det också handlar om vad /hur man vill kunna "läsa" ut av sin ekonomiska redovisning x antal år senare? Vill man på något sätt se att övriga fick betala det obetalda eller skall det se ut som att det togs ut en extra avgift? Förvisso syns det nog oavsett tillvägagångssätt om man har historiken och det är väl en smaksak. bara något jag kom att lite löst fundera på.
... Visa mer
2024-11-14
10:18
1Gilla
Finns ingen inbyggd funktion i själva eEkonomi för årsbokslut. Men, med tillägget Deklaration/Årsredovisning så kan man göra bokslut, årsredovninsg och deklaration. Årsredovisningen kan man sedan ladda upp digitalt till Bolagsverket om man vill. Just den processen är i sig utformad av Bolagsverket och lite förenklat så laddar man upp sin årsredovisning inifrån sitt Vismas program. Sedan går man till Bolagsverkets hemsida, loggar in och där signerar Fastställeseintyget av den uppladdade redovisningen . I övrigt så har Deklaration/Årsredovisnings-tillägget en koppling till Visma Sign för den som vill signera och förvara själva redovisningen digitalt men det är en process som inte har något med uppladdningen till Bolagsverket att göra.
... Visa mer
2024-11-14
10:10
Mitt tips är att du kontaktar Visma Spcs support. Jag uppfattar det som att de kan ge dig rätt mycket hjälp i detta. Generellt så finns det antagligen inne i Fortnox funktioner att exportera/spara de olika typerna av information och sedan importera dessa filer in i eEkonomi. Det här får du med dig från Fortnox Kundregister Leverantörsregister Artikelregister Verifikationer* Bokföringsår* Ingående balans* Resultatenheter och projekt* *Importeras direkt i Visma eEkonomi via SIE-import
... Visa mer
2024-11-14
10:06
Vilken rapport undrar du över? Och är din fråga om hur man gör som användare för att skicka in rapporten i fråga eller en fråga om hur systemet fungerar rent tekniskt?
... Visa mer
2024-11-11
07:32
Jag förstår att Visma Spcs personal tycker det är kul med ny design och nya fräscha sidor och normalt håller jag med. Det nya formspråket är populärt bland webbdesign och jag har sett hur det smugit sig in bit för bit även hos Visma Spcs webbsidor. Sidor som jag inte har anledning att besöka så ofta så det har liksom passerat mig förbi. Men den här ny nyhetssidan går alldeles för långt. Dessutom är det ett designspråk som jag med stor oro nu ser alltmer det börjar smyga sig in era produkter (aktuellt exempel eEkonomi). Jag vill betona att är inte utseendet som sådant jag har något emot men hur det så drastiskt försämrar användavänligheten. Utseende tycks vara viktigare än funktion. Om vi tar just den nya nyhetssidan så är det för mig rätt märkligt. Om det är sida som jag som kund förväntas fånga upp nyheter ifrån så borde det väl vara nyheter som visas på den? Men det är det inte. Det är en rubrik. Vill jag se nyheterna så måste jag börja scrolla nedåt för att hitta dem. Sorry, redan där har ni förlorat mig. Varför gör ni det mer omständligt för mig som kund att ta till mig av information från er? Och det hjälper inte att jag gör mitt webläsarfönster större. För av någon anledning expanderar den rosa "vinjetten" så den upptar allt tillgängligt utrymme. Även om jag låter webläsarfänstret täcka hela min skärm måste jag fortfarande scrolla för att verkligen se nyheterna. Som jag skrivit på annat håll: absurt. För att krydda det så är inte den rosa vinjetten statisk utan är någon slags rörlig bild som är i mitt tycke rätt obehaglig. För mig ser det ut som en sida som gör allt för att fånga läsarens uppmärksamhet på bekostnad av att förmedla verklig "actionable" information. PS. Sorry men, nä, det är inte en sida jag kommer bokmärka. DS.
... Visa mer
2024-11-08
16:59
Låter som en annan omedvetet och utan egen förtjänst duckade en kula där. (fick inget utskick) .... 🙂 Okej, misstag händer. Så är det bara. Men låter för mig som det kan vara ett potentiellt GDPR-ärende. (Men jag har inte 100% på fötterna där eftersom jag inte såg händelsen.) Kan ju vara så att Visma SPCS inte anser att tråden är relevant längre OCH det är trots allt deras forum, vi är så att säga i deras vardagsrum. Deras hus, deras regler. MEN... har själv fått just trådar som innehåller kritik arkiverade och, tja, ser ju inte så bra ut. Behöver för den skulle inte vara något medvetet från Vismas sida men i mitt tycke bättre att låta en sådan tråd bara sjunka neråt i mängden allt eftersom.
... Visa mer
2024-11-08
15:30
?? Det här har gått mig förbi. Går det att beskriva på 1-2 rader?
... Visa mer
2024-11-08
07:55
3 Gillar
Både startsidan i eEkonomi och den nya nyhetssidan Modern snygg design .... och dåligt användargränssnitt.
... Visa mer
2024-11-06
14:53
Bostadsrättsförening eller samfällighet? Hyra, månadsavgift eller årsavgift? Spelar förvisso ingen roll, bara jag som funderar på problemets art. Allt jag kan säga är att jag delar din uppfattning, jag tror ju sådant här sakta men säkert förgiftar en förening. Beroende på typ av förening och typ av avgift så kan det finnas lite olika tvångsmedel. Till exempel i en samfällighetsförening så förlorar delägande fastighet enligt lag rösträtt tills avgift är betald. Men sådant hjälper inte om man inte styrelsen uppbackning. Kuriosa / överkurs: inte så många som inser att till exempel avgifterna i en samfällighet har samma status som skatt. Även om en delägare inte tycker att de skall betala måste de betala först och överklaga sedan. Och att föreningen har full rätt att gå till Kronofogden för att kräva in avgiften. (Men det kräver att man har gjort allt rätt på stämman!) Vet dock inte om det gäller även bostadsrättsförening. Alltid känsligt när grannar skall ta betalt av varandra.
... Visa mer
2024-11-06
14:45
Äsch. Tänkte om det var en bransch med för, en annan, intressanta betalningstraditioner. Men orsaken är ju en helt annan. 🙂 Antar att det är uteslutet att lära VD om kassaflöde och om att ha en bra ekonomi innebär att man vare sig skall betala de för sent eller för tidigt. 😊 Har tyvärr inget tips som åtgärdade den mänskliga faktorn. Utöver självklarheten att ställa om så fakturorna inte når VD i första hand men sådant kan vara känsligt, speciellt i mindre företag, speciellt om VD = ägare. Och jag misstänker starkt att du redan har försökt det. beklagar, går bet på denna.
... Visa mer
2024-11-05
16:10
Tolkar det som att pengar betalas ut av er innan ni har fått underlaget (leverantörsfaktura)? Förstår jag det rätt? Bortsett från jag bli nyfiken vilken bransch det gäller (inte min sak så du kan passa på den :-)) så OM min tolkning är rätt så undrar jag hur vet ni hur mycket som skall betalas ut? Frågar bara för att se om man kan se på problemet på annat sätt.
... Visa mer
2024-11-05
16:01
Jag är den första att erkänna att följande förslag är rätt så... ..tekniskt, men se det som ett teoretiskt alternativ till att Visma SPCS lägger in pappersutskrift i systemet. (Vilket jag inte tror kommer ske, det är antagligen helt enkelt inte värt det för dem som leverantör. Skrivet utan värdering, bara "kall" analys av utvecklingen.) Skulle inte förvåna mig om det finns program man kan ha i bakgrunden på sin dator som ligger och bevakar en mapp/folder och beroende vilken slags fil som skapas så vidtas valda åtgärder. Så till exempel om det i en speciell utsedd mapp skapas en fil som börjar på "Faktura" och är en PDF så skall den skrivas ut på förvald skrivare. Som sagt, om det verkligen går vet jag inte, bara tänker högt.
... Visa mer
2024-11-05
15:44
1Gilla
Lagstöd: Lag (1981:739) om ersättning för inkassokostnader m.m. Se framförallt §4. Min väldigt lekmannamässiga tolkning är att ni inte kan göra som du skulle vilja. Påminnelser får ni absolut skicka hur många som helt, skicka för allt del en om dagen. Men "plussa på" med avgifter kan ni bara göra en gång per typ av avgift, som i sin tur bara är tillämplig utifrån olika saker. (Låter lite jobbigt. Tycks som ni kommer behöva skriva om era avtal er delägare emellan för att komma åt problemet om det inte redan finns något definierat er emellan utöver vad lagen medger.)
... Visa mer
2024-06-26
14:29
Kanske går att klura ut vilka leverantörer som skickat pappersfakturor och vilka som skickar e-fakturor. När jag tittar i koden på PDF-bilagorna till mina leverantörsfakturor så jag att de är uppmärkta på olika sätt. Fråga till @Hanna Bergqvist: Kan du kolla upp om det är så att: 1. Enbart "riktiga" e-fakturor processas av InExchange? 2. Pappersfakturor skickade till "gamla" Autoinvoice i **bleep**ersta scannas, processas (meta-data skapas) och går in i eEkonomi utan att gå genom InExchange? Det är väl egentligen två sidor av samma mynt, försöker bara vara tydlig i min fråga. 🙂 Om ovan antagande stämmer så kan man rent teoretiskt ladda ner respektive faktura och titta i dem om de är märkta av InExchange eller ej. Och på så sätt få en indikation på om det är pappersfaktura eller e-faktura som är ursprunget. Å andra sidan så tyder ju det i så fall också på att Visma Spcs skulle kunna skapa funktionen direkt inne i eEkonomi på vilken väg in fakturorna tagit.... Just saying... *blink* *blink* *nudge* *nudge* 🙂 Tillägg: F A G e r s t a är tydligen nedsättande (ja ja, jag ser varför...). Forum-motorn kanske skulle behöva lite AI och matas med svenska ortsnamn. 😝
... Visa mer
2024-05-07
10:42
1Gilla
Tar mig friheten att utan inbjudan komplettera svaret från Tinna. Jag har full förståelse för att man vill undvika utgifter, det är rätt och riktigt. Trots det vill jag vara jobbig och verkligen starkt rekommendera att man har ett separat Företagskonto hos banken. Ja, det kan kännas lite konstigt speciellt när man är enskild näringsidkare (enskild firma) där företagets pengar ändå är ens egna pengar. Men det är ännu värre när den privata ekonomin och företags ekonomi även håller till på samma konto. Försök att separera det. //En glad bokföringsamatör som i 20 år nog gjort alla misstag man kan göra som egenföretagare...
... Visa mer
2024-04-18
08:16
Tack! Har försökt att inte bry mig men det är rätt irriterande…. (Och Visma, kom inte med ”lämna feedback i appen”…)
... Visa mer
2024-04-15
12:10
1Gilla
Ny info hos SKV: "Uppdaterad information kommer på tisdag den 16/4."
... Visa mer
2024-04-13
09:37
1Gilla
För information till den som undrar nu i helgen: Jag saknade transaktioner på mitt Skattekonto så loggade in hos Skatteverket och ser följande: Startsidan: "Lördag den 13 april sker planerat underhåll. Det kan medföra enstaka korta störningar i e-tjänsterna kl. 06.00-20.00." På sidan för Skattekontot: "Meddelande Vi har tekniskt problem med att uppdatera inkomna betalningar till Skatteverket. Arbete pågår. Uppdaterad information kommer på måndag den 15/4."
... Visa mer
2024-04-11
13:08
1Gilla
Kompletterande svar/åsikt från en f.d. samfällighetsföreningsordförande (det var en munfull det...). Och med ursäkt om du har full koll på detta redan. Jag tolkar det som att du har flera, delvis överlappande, önskemål. 1. Medlemsregister (register över fastigheter som är medlemmar i samfälligheten). 2. Faktura-adressregister, vart avierna för respektive medlems (fastighets) avgift skall skickas. 3. Adressregister på alla fastighetsägare. Skulle jag vilja påstå att du i Visma eEkonomi idag kan lösa 1. och 2., helt enligt förslagen från @Tinna Gunnarsson. Tyvärr kan du inte med 100% säkerhet hantera 3. Eftersom du bara kan ha en faktueringsadress och en leveransadress så fungerar det inte om det finns mer än två delägare av en medlemsfastighet. Enbart för faktuering behöver man lite krasst bara ha koll på adressen till en av ägarna, de är alla solidariskt ansvarig för att betala medlemmens/fastighetens avgift. (Min icke-jurist-utbildade tolkning.) Å andra sidan så vill man ha ett komplett ägarregister; dels för att kunna hantera om inte utsedd fakturamottagare kan nås men också för att hantera andelsräkning på årsmöten/stämmor. Och där räcker inte eEkonomi till idag.
... Visa mer
2024-03-01
20:03
Kontakta supporten: 0470-70 62 00 , de har normalt öppet dagtid vardagar. Som du själv konstaterar så är supporten stängd för helgen så du får ringa dem på måndag morgon om felet kvarstår då.
... Visa mer
2024-02-29
17:45
1Gilla
Ja, all funktioner i Smart finn i Pro. Såvitt jag kan se enligt jämförelsen här: https://vismaspcs.se/produkter/bokforingsprogram/visma-eekonomi Man skulle kunna säga att Pro är "Smart+"-
... Visa mer
2024-02-29
10:11
2 Gillar
Jag är övertygad om att din svenska är tillräckligt bra för att det skall fungera. *tumme upp* Tveka inte att skriva inlägg med frågor och funderingar kring Visma eEkonomi och bokföring. Och hittar du trots allt inte rätt ord så... löser vi det med lite frågor fram och tillbaka. Lycka till med ditt (?) företagande, bokföring, deklaration med mera!
... Visa mer
2024-02-28
20:10
1Gilla
Lite osäker på vad du menar med förenklad skattedeklaration men vi provar... Finns ett tillägg som heter Visma eEkonomi Deklaration/Årsredovisning. 129kr/mån (?). Jag tror du kan lägga till det via Appar och tillval inne i eEkonomi. Personligen tycker jag det är en bra produkt (ett bra tillägg) som sparat mycket tid för oss.
... Visa mer
2024-02-23
17:41
2 Gillar
Utifrån beskrivningen av din situation: det stämmer - det är inte "ok". Ta det som privata kostnader så slipper du en massa extra stök (förmånsbeskattning m.m). Se även https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/arbetsklader.4.7459477810df5bccdd480008466.html Obs! Om det är ett AB du har behöver du så fort det bara går skicka in in motsvarande pengar in i ditt företag igen, eftersom man normalt inte får låna av sitt eget AB.
... Visa mer
2024-02-23
10:12
Har du tittat på Visma Tid? https://eaccounting.vismaonline.com/#/common/module/visma_time_smart https://vismaspcs.se/produkter/tid-och-projekthantering/visma-tid/tid-smart Har själv ingen erfarenhet av det systemet/tillägget och vet inte om det går att koppla rapportering mot kundorder men det ser ut som det är åt det hållet?
... Visa mer
2024-02-22
14:58
1Gilla
Jag tror att vi alla måste hålla oss lugna i detta. Skatteverket har sagt att de kommer ändra sitt ställningstagande men de har inte gjort det än och alla våra berörda föreningar är fortfarande officiellt momsregistrerade. SKV kommer dessutom antagligen komma med riktlinjer för hur vii alla "backar bandet". Vill man vara snabb kan man ju skicka in om avregistrering från momsregistret på egen hand utan att invänta att SKV tar beslut, Men innan det är gjort skall man nog, om möjligt, vänta in vad som händer. https://samfalligheterna.se/senaste-nytt-samfallighet-inte-momsskyldiga/ PS. Admin, går det flytta den tråden till Bokföring? DS.
... Visa mer
2024-02-21
19:58
2 Gillar
Du borde ha en knapp med titeln "Kontrollera" under fältet där ditt orgnummer står. Prova att klicka på den knappen och se om det nummer som föreslås är med bindestreck. I så fall borde du kunna byta till det genom att välja det och använda det istället. Tror jag. Annars får du nog höra av dig till support.
... Visa mer
2024-02-20
14:42
1Gilla
Har för närvarande ingen bra tillämpning av tekniken rent yrkesmässigt men tittar på det lite, skall vi säga förstrött, på området när andan faller på. Mina generella intryck (som inte har med Visma att göra) och framtidsspaningar är: 1. AI är inte det minsta intelligent. Det handlar fortfarande bara om mönsterigenkänning. Skillnaden är att modellerna idag bearbetar så mycket data så det överstiger de flesta människors vardagliga kapacitet. 2. Bristande kvalitet in i en AI = dålig kvalitet i informationen ut från AI. 3. Som allt annat så går det få till både fantastiskt dåliga och fantastiskt bra resultat av att använda en AI. 4. AI är, oaktat punkt 1 ovan, extremt missbrukat ord och det finns en tendens att alla företag vill kalla den minsta lilla sak de har i sina system för AI. 5. En tendens att smeta AI på allt, även områden där det inte ger någonting (eller väldigt lite) men... med rätt underlag, på rätt sätt inom rätt område kan AI-användning ge extremt bra stöd. 6. Vi kommer få problem inom kort med att framtida AI-modeller (delvis) bygger på utdata från tidigare AI-modeller. Med sjuknande kvalitet som följd. Faktum vi är redan där men för tidigt att se genomslaget av det.
... Visa mer
2024-02-20
14:25
2 Gillar
I eEkonomi: titta under Inställningar -> Företagsinställningar -> Bokföringsuppgifter. Där finns vilka verfikationsserier som är definierade och du kan ändra och lägga till. (Med reservation för att jag inte vet om detta gäller alla versioner av eEkonomi.) Verifikationsserie är normalt kopplat till vilken typ av verifikation man vill använda en given serie till. Vanlig inställning: K1, K2, K3, K4 etc = kundfakturor, I1, I2, I3 etc = Inbetalningar. Detta så att man snabbt skall kunna filtrera sin bokföring på en specifik typ av verifikation / affärshändelse. Låter för mig som du behöver ta reda på vilka verfikationsserier som använder i BL Info och sedan sätta upp ditt eEkonomi-system så det är likadant.
... Visa mer
2024-02-19
22:00
1Gilla
Tillägg/förtydligande: Med andra ord, så länge du inte har skapat till exempel en momsrapport för en given period så kan utan problem skapa nya verifikat med datum som är en viss månad. Om du månadsvis rapportering av moms så skall momsen för januari var redovisad den 12e mars. Skall man dra det till sin spets det så kan du, så länge du inte skapat momsrapporten för januari, lägga in nya verifikat fram tills dess. Den enda andra begränsningen av hur långt i efterhand man kan lägga in ett verifikat i en tidigare period (månad) är om man har "låst" den månaden eller ej. Det finns rekommendationer på hur länge man kan hålla en tidigare bokföringsmånad "öppen".
... Visa mer
2024-02-19
21:53
Ja, verifikat sorteras in i den period (månad) de "tillhör" baserat på det datum verifikation får när den skapas. Verifikationsnumret är, i princip, helt ointressant. Rapporter som och andra former av sammanställningar som till exempel momsdeklaration är periodbsaserade och bygger på sammanställning av alla verifikationer från en given period, oavsett verfikationsnummer.
... Visa mer
2024-02-19
20:21
1. Fråga: Vad har ni använt för underliggande data in till data-/regel-modellen för chat-AIn? Är information/inlägg från användarforumet en del av modellen? 2: Tips: se till att den nya chatten inte är en direktkopplad Chat-GPT (eller motsvarande) som det går att skicka inte vilken fråga som helst i. Det har hittills alltid slutat med förskräckelse när man använder sådant i support-sammanhang.... 🙂 3. Personlig åsikt: Jag brukar tjata om automatisering av bokföringen. Därför tycker jag det är lite märkligt att läsa om hur Visma Spcs satsar på "AI" när det sedan länge finns saker man skulle kunna automatisera och/eller förbättra inne i existerande system (som t.ex Visma eEkonomi). De saker som införs är dessutom ibland saker som kunde införts längt tidigare. Till exempel stöd för nya funktioner/möjligheter/APIer hos myndigheter. Jag förstår att Visma Spcs behöver vara med i AI-utvecklingen men jag kan inte låta bli att undra om ni inte går lite fel när ni satsar på "det nya häftiga" istället för att bli bättre på att förbättra det mer vardagliga? Men, jag hoppas jag får äta upp mina ord. 🙂 Hoppas att den nya AI-chatten blir grymt bra och det kommer givande bra funktioner i våra system som inte hade varit möjliga på samma sätt utan så kallad AI.
... Visa mer
2024-02-19
19:58
Fungerar här så eventuella fel är antagligen kopplat till dig (ditt konto). Oavsett så låter det som en fråga som man behöver ta med Vismas support när de har öppet, vi här på forumet kan inte göra så mycket.
... Visa mer
2024-02-19
18:42
1Gilla
Har du skickat in den till Bolagsverket elektroniskt så behöver du inte bry dig om att skicka in den på papper. Men, och det finns ett väldigt STORT men i detta. En del av men ligger att förstå om man verkligen har skickat in sin årsredovisning till Bolagsverket. Processen är väldigt otydlig på grund av hur Visma har byggt in sin tjänst Visma Sign i processen. Och, ja, detta blir dessvärre ett långt inlägg för det är svårt att förklara förståeligt på bara några enstaka rader. Visma Sign och elektronisk inlämning av årsredovisningen till Bolagsverket har i grunden INGENTING med varandra att göra. Det är två helt olika tjänster som går bra att använda tillsammans men det finns ingen tvingande koppling mellan dem. Visma Sign är, lite förenklat, två funktioner i en: 1. signera dokument elektroniskt ("digital signering") 2. förvaring av dessa dokument. Eller med andra ord, istället för att antingen skicka runt ett original och så att säga manuellt samla in de underskrifter som behövs, eller samla alla individer fysiskt på samma plats, så kan man låta alla skriva under ett dokument på distans. Tanken är att detta skall ske på ett sätt som gör att den digitala signering rent juridiskt kan jämställas med en "fysisk" signering. Det finns ett antal andra tredjepartstjänster som kan hantera signering och elektronisk underskrift av flera samtidiga signaturer, vissa är till och med gratis. Det som i mitt tycke är otydligt från Visma sida är att; Årsredovisningen behöver inte signeras elektroniskt för att kunna lämnas in till elektroniskt till Bolagsverket. I princip är så det också så att du kan lämna in en - i till exempel Visma Sign - elektroniskt signerad årsredovisning på papper till Bolagsverket. Observera här också att i Visma SIgn är det årsredovisningen som signeras. Inte det så kallade fastställelseintyget, som måste skickas med till Bolagsverket. Oavsett hur årsredovisningen skickas in. Mer om detta nedan. Elektronisk inlämning av årsredovisningen till Bolagsverket: Den här tjänsten hos Bolagsverket är endast åtkomlig inifrån olika program/mjukvaror. Man kan inte använda den här tjänsten själv helt och hållet direkt på Bolagsverkets hemsida. Det är ett val/begränsning som Bolagsverket har gjort. Rent praktiskt går det till så att programmet du använder - till exempel Deklaration/Årsredovisning - laddar upp årsredovisningen till ett temporärt förvaringsutrymme hos Bolagsverket. Sedan måste den som skall signera fastställelseintyget gå till Bolagsverket och logga in i tjänsten för att signera/godkänna den årsredovisning som laddats upp till den temporära förvaringsplatsen. Först då har årsredovisningen verkligen lämnats in för eventuellt godkännande av Bolagsverket. Man måste alltså först ladda upp den och sedan logga in och signera den. Själva godkännande brukar komma inom några minuter. Man får e-post/SMS, dels när årsredovisningen uppfattas som inlämnad (uppladdad OCH signerad) samt när den har godkänts. Några saker att observera: 1. Signering av den uppladdade årsredovisningen görs hos Bolagsverket, i deras tjänst. Ingen koppling alls till Visma Sign. 2. Det som egentligen signeras är det så kallade fastställelseintyget. Det räcker med att signera det intyget eftersom den som signerar det intyget därigenom intygar att resten av årsredovisningen är signerad. 3. Signering av Fastställelseintyget anger inte hur Årsredovisningen i sig är signerad. Det är därför som du kan skicka in årsredovisningen elektroniskt även om du har ett fysiskt original på med fysiska signaturer. Och tvärt om, du kan i teorin skicka ut den elektroniskt påskrivna årsredovisningen på papper och skicka in det tillsammans med ett ett fysiskt påskrivet fastställelseintyg på papper. 4. Den elektroniska inlämningen av en årsredovisning till Bolagsverket är egentligen en överföring av en datafil. Det vill säga, det som skickas är inte en renodlad PDF/bild av din årsredovisning. Istället är det den information, de siffror, som finns i din årsredovisning som skickas in. Det är också därför som det går så snabbt för Bolagsverket att godkänna en elektroniskt inlämnad årsredovisning. Normalt är bara datorer inblandade. Ungerfär samma sak som elektroniskt fakturahantering mellan företag. En elektronisk faktura är i sig också bara en datafil. Att det följer med en PDF är mer för oss människors skull. 5. Eftersom det är datafilen som Bolagsverket egentligen "läser" så följer det att hur årsredovisningen är signerad spelar ingen roll. Eftersom det ändå inte är datafilen som är signerad. Normalt är det ju en PDF-fil som signeras oavsett om det görs elektroniskt eller fysiskt. Slutsats: Beröringspunkten mellan Visma Sign och elektronisk inlämning till Bolagsverket är möjligheten att helt slippa skriv ut något på papper. Men det finns ingen tvingande koppling mellan dessa två steg. Exempel: I vårt företag, med bara två personer i styrelsen, så skriver vi ut årsredovisningen på papper, skriver under fysiskt och sätter in det påskrivna original i en pärm. Sedan lämnar vi in årsredovisningen elektroniskt till Bolagsverket där den som är namngiven på fastställelseintyget loggar in hos Bolagsverket och går i god för att årsredovisningen är signerad genom att signera intyget. Hoppas det var begripligt, även om det var lite långt. Säg gärna till om det var bra information och om du har fler frågor. //Den glada bokföringsamatören - som råkar kunna lite för mycket IT... 🙂
... Visa mer
2024-02-17
17:24
2 Gillar
Jag vill inte prova detta i mitt eget system 🙂 men titta under Inställningar -> Kassa- och bankkonton om du kan avaktivera alla bankkonton du eventuellt har upplagda där. Då borde du kunna göra allt via manuella verifikationer och manuellt kontera det du behöver på bokföringskonto 1930 eller vad du har satt som ditt Företagskonto (bank). Det var ett försök till svar på själva frågan. Nu kommer jag till den obekväma, ej efterfrågade, åsiktsdelen... 🙂 Jag undrar om du - trots kortköpen - inte gör dig själv en björntjänst om du försöker arbeta utan bankkoppling? Som jag personligen uppfattar det så även om det går att arbeta så så är det inte så det är tänkt att man skall arbeta med eEkonomi. Det kan man tycka vad man vill om, och tror mig, jag har åsikter om eEkonomi som jag genom åren framfört till Visma Spcs, men all min personliga erfarenhet har sagt att man kan välja att arbeta med ett system eller mot det. Och även om det idag går att arbeta mot det så kommer man helt plötsligt ett par år senare åka på en smäll när det inte längre går att arbeta så för systemet har utvecklats vidare i den riktning man själv inte ville acceptera. Spekulation: Skall man vara extra extra petig så, som jag tolkar det: Om datumet skiljer sig åt mellan inköpsdagen och den dag som pengarna försvinner från ditt bankkonto så skall du ju egentligen inte bokföra köpet mot 1930 (motsvarande) utan snarare 2490 Övriga kortfristiga skulder (motsvarande) och sedan när pengarna dras från bankkonto boka bort 2490 mot 1930. Så då blir det två transaktioner. Om man skall vara extra petig som sagt. Skulden har ju så att säga uppstått men inte reglerats hos banken. Någonstans skall det visas i bokföringen, om man skall vara konsekvent? Såklart också en fråga om mängd kort transaktioner, beloppsstorlek och hur din bank hanterar det hela. Eller så går du över till att använda bankens datum på kontoutdraget. 🙂 Kom gärna med "mothugg", är allltid intresserad av hur andra arbetar. //Den glada bokföringsamatören - som har lärt sig genom att själv arbeta på fel sätt och göra saker på fel sätt, under snart 25 år...
... Visa mer
2024-02-17
16:50
Någon mer kunnig kommer behöva komplettera eller stärka mitt svar, eftersom jag arbetar med fakturametoden och med bankkoppling och utan RUT, men jag gör ett försök: 1. Du skapar din kundfaktura utanför eEkonomi (Excel, Word eller motsvarande och skickar som PDF?) 2. Eftersom du använder kontantmetoden så gör du ingen bokföring när du skickar fakturan. Du nöjer dig med att hålla koll på dina skickade kundfakturor "för hand" helt utanför eEkonomi. 3. Även om du inte har en (automatiskt) bankkoppling så antar jag att du kopierar/klistrar in kontoutdrag från banken in i eEkonomi? Om så är fallet så kan du manuellt matcha varje inbetalning genom att skapa/komplettera varje inbetalning direkt på kontoutdraget genom att klicka på den oranga knappen och skapa din egen kontering. Här kan du också lägga till själva fakturan som bildunderlag (rekommenderas)., Det kommer redan vara en debit rad för 1930 (om det är bokföringskonto för ditt företagskonto på banken) så du behöver lägga till rader för Utgående moms och själva försäljningen. Exempel baserat på att det du säljer har 25% moms: 1930 Företagskonto Debit 1000 kr 2611 Utgående moms på försäljning 25% moms Kredit 200 kr 3041 Försäljning tjänst 25% moms Kredit 800 kr Obs! Detta är just bara ett exempel, utan RUT. Jag har som sagt ingen koll på RUT-hantering. 4. Klart! ta bort fakturan från din bevakningslista. Med andra ord: oaktat eventuell RUT-hantering så borde det vara en väldigt enkel kontering för själva inbetalningen. Hoppas det var begripligt, har dessvärre inga bilder att dela med mig. Säg till annars så får vi se om någon av de som jobbar med bokföring proffesionellt slänger in en notis i den här tråden. //En glad bokföringsamatör PS. Sidonot: Tänk på att dina kundfakturor måste vara i obruten nummerserie inom varje bokföringsår. Du kan börja om varje nytt år om du vill (20023-1, 2023-2, 2024-1, 2024-2...) men du kan även behålla samma nummerserire över flera år, det viktiga är att det inte får finnas "hål" i serien. (Från en som, tja, själv inte visset bättre för ett kvart sekel sedan... :-)) DS.
... Visa mer
2024-02-16
14:09
1Gilla
Som @Thomas51 skrev, MEN det beror på hur dyr stol och dyrt skrivbord du har köpt. 🙂 Generella reglen är: - under halvt prisbasbelopp (exkl moms) = förbrukningsinventarie (direkavtdrag) - över halvt prisbasbelopp (exkl moms) = inventarie Prisbasbeloppet räknas oftast upp för varje år och därmed förändras denna gräns varje år. Prisbasbelopp 2024: 57 300 kr Direktavdrag 2024: 28 650 exkl moms (35 812,50 kr inkl moms) Skillnaden mellan förbrukningsinventarie och inventarie är att en förbrukningsinventarie får du dra av hela kostnaden direkt vid inköpstillfället. En inventarie får man inte bokföringsmässigt - och därmed normalt inte skattemässigt- dra för hela kostnaden direkt. Den måste istället skrivas av stegvis i minst 3 år (oftast varje månad så 36 månader/avskrivningar) men ofta längre beroende på typ av inventarie. Du får så att säga den bokförings- (och oftast skatte-) mässiga kostnaden lite grann varje månad istället. Det faktum att du/ditt företag antagligen ligger ute med pengarna spelar ingen roll eftersom inventarie representerar en tillgång (den är värd pengar) i ditt företag, och det värdet behöves synas i bokföringen. En förbrukningsinventarie däremot representerar för lite pengar för att i generella termer anses påverka företagets totala ekonomi. Man skulle också, lite slarvigt, kunna säga att en förbrukningsinventarie anses vara förbrukad / färdiganvänd / slut inom tre år men en inventarie räknar man med att den håller längre än så. Det stämmer dock inte alltid, som tex ett skrivbord lär hålla mer än tre år. Men eftersom kostnaden antagligen är mindre än 1/2 PBB så... direktavdrag = förbrukningsinventarie Hoppas det var begripligt. Och innan någon som verkligen jobbar med bokföring säger något - ja, det är en grov förenkling. 🙂 //Den glada bokföringsamatören.
... Visa mer
2024-02-16
11:49
Har du skickat in årsredovisningen på papper eller laddat upp den elektroniskt?
... Visa mer
2024-02-16
11:45
1Gilla
Först ett "icke-svar" som du inte har frågat efter, men ändå... Jag tolkar det som att du har nedgraderat från eEkonomi Smart till eEkonomi Bokföring? Vill i så fall starkt rekommendera att du uppgraderar till Smart igen. Ja, det är ca 1000 kr mer om året men jag tror det verkligen är värt det för att underlätta din bokföringsvardag. Att hålla på med fakturering vid sidan om låter som det är lätt att det blir fel och extra mycket att löpande stämma av, istället för att få det automatiskt av systemet. Å andra sidan, är det bara några enstaka fakturor om året så kanske det inte spelar roll. Med det sagt... Några motfrågor så forumet har det lättare att svara rätt på din fråga: Gäller din fråga leverantörsfakturor eller kundfakturor? Använder du kontantmetoden eller faktureringsmetoden? Har du bankkoppling?
... Visa mer
2024-02-15
10:42
1Gilla
Som sagt, så länge skulden (de outbetalade pengarna) syns i bokföringen så helt ok. Du kan skjuta på det länge. Men se upp så att det inte blir för stor skuld. Jag har själv gjort privata inköp till mitt företag som jag sedan dröjt med flera månader med att betala ut. Lite överkurs - med min ursäkt om du redan har kolla på detta: Tänk dock på just det att det är en skuld så fort själva inköpet har skett, om det är till företaget. Att skjuta på utbetalningen på privata inköp till företaget räddar tillfälligt företagets likviditet, eller tillgängliga medel, men det påverkar fortfarande företagets ekonomiska balans. Håll kontroll så att de sammanlagda skulderna i företaget alltid är mindre än hälften av aktiekapitalet. För så fort du har mindre än halva aktiekapitalet kvar så måste du upprätta en så kallad kontrollbalansräkning och det vill du inte hålla på med om du slipper. Som sagt, med ursäkt om du redan förstod detta. Har dock sett hur andra företagare inte haft tillräckligt bra koll. Oavsett - lycka till med din bokföring och företagande! //En glad bokföringsamatör
... Visa mer
2024-02-14
09:47
@Hultgrenmagnus Jag är inte riktigt med i hur du menar men jag undrar om du eventuellt har en delvis felaktig bild av hur funktionen Kassa- och Bankhändelser fungerar? Lite förenklat så är det - som jag uppfattar det - inte ett 100% 1:1 förhållande mellan det man ser under Kassa-och bankhändelser och antalet verifikationer på det bokföringskonto som ett "Kassa-konto" är kopplat till. Som tex Skattekonto i eEkonomi och bokföringskonto 1630. Slutresultat och aktuellt saldo är det samma (skall vara detsamma) men det du ser under Kassa- och Bankhändelser är en vy som delvis skiljer sig från vad man ser i Huvudboken. Jag kan själv reta mig lite på att det inte är ett 1:1-förhållande hela vägen från ax-till-limpa gällande lönerna och arbetsgivardeklarationen men jag kan intyga att arbetssättet som @Lovisa - 4L Ekonomi AB föreslår fungerar och som jag uppfattar det så är det, för tillfället, det tänkta arbetssättet i eEkonomi.
... Visa mer
2024-02-13
15:38
4 Gillar
Intressant tråd. Som jag ser det så är det fyra olika typer av data/information man skulle vilja ha backup av: 1. Verifikationer - bokföring. 2. Register: kunder, artiklar etc. 3. Företagsinställningar 4. Verifkationsunderlag (bildunderlag) Punkt 1 och 2 är väl hyfsat hanterat idag, såvitt jag ser så kan man får ut detta ut eEkonomi. Punkt 3 går inte idag men å andra sidan så är det så intimt systemspecifikt, kunden är lite nytta av det på egen hand och det är teoretiskt en felkälla till felaktiga inställningar om kunden själv importerar dem igen, eftersom de ändras över tid. Punkt 4 är något jag själv (samlad export av alla bildunderlag) saknar MEN å andra sidan så måste kunden normalt ändå ha alla bildunderlag i original någon annanstans utanför eEkonomi redan från början. Jag tror inte Visma står som garant för det i själva eEkonomi? //Min två (okej, fyra) "ören"
... Visa mer