Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Inköp av tjänst från USA där summan som dragits är inkl moms.

Har köpt en tjänst från USA där företaget har dragit summan inkl svensk moms. Annars när jag köpt tjänster från annat land så blir det omvänd moms, men hur blir det nu?

Så här brukar det se ut när jag bokför omvänd moms

1930 - Företagskontot - (Kredit)
4531 - Inköp av tjänster från land utanför EG, 25% - (Debet)
2614 - Beräknad utgående moms på tjänsteförvärv från utlandet, 25% - (Kredit)
2645 - Beräknad ingående moms på förvärv från utlandet, 0% - (Debet)

Men hur ska jag göra nu, när summan som är dragen från kontot är inkl moms?
Gör jag på samma sätt så blir det en diff på momsbeloppet.
8 SVAR 8
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej hej!

Om du är helt säker på att det är svensk moms de lagt på kan du dra av den som ingående moms, precis som ett vanligt inköp i Sverige.

Annars bokför du enligt ditt exempel med omvänd moms. Momsbeloppet på fakturan får du räkna med i kostnaden i så fall och sedan får du beräkna utgående och ingående moms på totalbeloppet.

Är du osäker rekommenderar jag att du dubbelkollar med leverantören.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Ja, företaget har lagt på svensk moms på priset (Se bifogad bild)

Fd medlem
Inte tillämpbar

Blir det fortfarande konto 4531, men att jag fyller i fältet för "Varav avdragsgill moms", för jag hittar inget annat konto som passar?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej igen!

Nu har jag kikat vidare lite och detta räknas fortfarande som utländsk moms så du får inte dra av det som ingående moms.

När du registrerar fakturan bokför du hela fakturabeloppet som en kostnad, alltså med momsen inräknad. Samt beräknad utgående och ingående moms på detta beloppet. Precis som konteringen du visade i ditt första exempel.

Sedan i samband med att du ansöker om att få momsen återbetald bokar du om kostnaden. Det gör du enklast via en manuell verifikation. Om du använt t.ex. 4531 i första läget bokför du nu detta konto i kredit och 6998 - Utländsk moms i debet. När du sedan tar emot utbetalningen krediterar du 6998 och som motkonto har du kontot där pengar gått in, förslagsvis 1930.

Bara återkom igen om något är oklart eller om du har fler funderingar.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Om jag gör så, då blir det ju en summa på 714,43 kr, vilket inte stämmer alls.
Eller är det jag som gjort fel någonstans. Se bifogad bild.

Fd medlem
Inte tillämpbar

Vanligtvis när du bokför med omvänd skattskyldighet brukar du bokföra så här tänker jag. Beloppet du stämmer av är fortfarande 595,33 och du får 0 i differens, så det är ok så långt.

Kom på att jag missade en grej i mitt tidigare svar. När du justerar kostnaden på 4531 och bokar om till 6889 bör du även justera beräknad ing och utgående moms annars kommer du att få en avvikelse i momsrapporten i och med att konto 4531 har momsrapportkod 22.

Jag vågar inte säga helt säkert att du MÅSTE redovisa beräknad utgående och ingående moms nu i och med att du beräknar att få momsen återbetald. Utgick mest från att hantera det som vanligt enligt omvänd skattskyldighet och sedan hantera den utländska momsen i efterhand. Dubbelkolla gärna detta med Skatteverket hur du gör enklast.

Om du inte behöver redovisar beräknad utg och ing moms nu i samband med betalningen kommer du däremot att få en avvikelse i momsrapporten eftersom ditt inköp redovisas i ruta 22. I så fall bör du kanske välja ett annat inköpskonto som inte redovisas på momsrapporten.

Men som sagt, kolla gärna med Skatteverket vad de säger. Du får jättegärna återkomma här sen med vad som gäller.

Hopps du hänger med i mitt resonemang, bara återkom annars! 🙂
Fd medlem
Inte tillämpbar

Men är bokföringen rätt på bilden ovan, och när jag får momsen återbetald så så kommer bokföringen att stämma?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Förlåt att jag rört till det för dig.

Strunta i mitt föregående svar, så ska jag försöka förklara allt steg för steg tydligt och bra nu:)

1. När du betalar fakturan bokför du:
1930 kredit 595,33
4531 debet 595,33
2614 kredit 119,10
2645 debet 119,10

Här räknar vi med momsen som en kostnad på konto 4531. Men beloppen på 2614 och 2645 är inte beräknade enligt 25% på 595,33. Men det gör inget eftersom du kommer att minska kostnaden med just momsbeloppet från 4531 i samband med att du ansöker om momsåterbetalning sen.
Skulle du ta ut en momsrapport i detta läget nu skulle du få en avvikelse. Men jag utgår ifrån att du kommer att ansöka om momsen i samma momsperiod.

2. När du ansöker om momsåterbetalning bokför du:
4531 kredit 119,10
6998 debet 119,10

Du drar alltså bort momsbeloppet från ditt kostnadskonto 4531. Nu stämmer din momsrapport eftersom beloppet som kvarstår på 4531 är 476,23 och då stämmer det att 25 % beräknad utg moms är 119,10 kr som du bokfört på 2614.

3. När du får momsen återbetald:
1930 debet 119,10
6998 kredit 119,10

Det är verkligen inte helt enkelt att få rätt på allt. Det jag fortfarande är lite tveksam till är om du måste redovisa beräknad utgående och ingående moms när du får momsen återbetald, vill du så dubbelkollar du det med Skatteverket. Du kommer i alla fall inte att få någon avvikelse till din momsrapport om du gör enligt ovan.