Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Kreditering, kvittning och återbetalning - eEkonomi

Hej,

En kunds faktura råkade delvis omfatta utgift som rätteligen borde debiterats annan juridisk person. Kunden betalade dock hela fakturan. Jag har nu skapat en kreditfaktura på det felaktigt fakturerade delbeloppet och i VIsma står det att kreditfakturan är en kreditering av den tidigare större fakturan. Dock har det inte skett någon automatisk kvittning.

Jag försökte kvitta de två manuellt, men det verkar inte gå eftersom jag inte kan ta fram den redan betalda ursprungsfakturan. Antagligen eftersom den är betald. Det är kanske fel bokföringsmässigt att försöka kvitta de två?

Skall jag istället "betala" kreditfakturan genom återbetalningen till kund? Hur gör jag det och hur markerar jag då att kreditfakturan är "betald" så att den försvinner från staplarna på startsidan?

Stort tack på förhand för vägledning kring detta.
3 SVAR 3
Fd medlem
Inte tillämpbar

Jag har Admin2000 men eftersom fakturan är betald till fullo så går det inte bokföringsmässigt att kvitta mot den betalda fakturan utan man får betala ut kreditnotan till kunden - om det inte finns andra obetalda fakturor till samma kund då kan man dra av kreditnotan mot den fakturan. Sedan hur det fungerar i eEkonomi rent praktiskt detta vågar jag inte svara på tyvärr.
/Marie
Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack för svar. Jag tror du har rätt och har nu även hittat en annan fråga - svar här som säger att det finns en funktion "åtgärder - inbetalning" som bör användas i eEkonomi för detta.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej carlnilsson!
Jag flikar in lite här med en närmare förklaring hur det fungerar just i eEkonomi. 

Om debetfakturan är registrerad som betald så stämmer det att du inte kan kvitta fakturorna, utan måste precis som du har hittat, "betala" kreditfakturan. Betalningen kan göras antingen direkt från fakturan genom Åtgärder - inbetalningar, eller via Kassa- och bankhändelser. När pengarna är utbetalda till kunden så kan du skapa en bankhändelse på det datumet du gjorde utbetalningen, matcha och väljer återbetalning till kund och leta upp fakturan det gäller. 

Hoppas du fick ordning på det! 🙂
/Sanna