Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
dwse__
NY MEDLEM

Överlåtelse av expansionsfond till AB hur deklarera privat?

Hej, när man överlåtit en expansionsfond från ensk f:a till AB och betalat de 78% av medlen till AB så hur "avför" man den på sina privata deklaration i Visma Skatt (el Skatt Proffs)?. Återför man expansionsfonden blir man ju privat beskattad för den och det måste ju vara jättefel eftersom man redan betalat 78 % av fondens värde till AB? Eller tänker jag fel? 
4 SVAR 4
Elin Håkansson
FD ANSTÄLLD

Re: Överlåtelse av expansionsfond till AB hur deklarera privat?

Hej!

Jag får hänvisa dig till skatteverkets hemsida för mer information. Där kan du läsa om vad du ska tänka på när du ombildar din enskilda näringsverksamhet till aktiebolag

/Elin
dwse__
NY MEDLEM

Re: Överlåtelse av expansionsfond till AB hur deklarera privat?

Hej, tack. Men det framgår ju inte där hur man fyller i NE om beloppet skall in under "minskning av expansionsfond" eller om detta belopp skall in i någon annan ruta. I Visma enskild firma (tror jag) kan detta ske automatiskt om man "överlåter till AB" men hur gör man när det sker i Visma Skatt. Vart sakll man "ta bort" expansionsfonden någonstans utan att det blir dubbelbeskattning? (Om jag tänker rätt) 
Elin Håkansson
FD ANSTÄLLD

Re: Överlåtelse av expansionsfond till AB hur deklarera privat?

Hej!

Enligt ett utdrag från broschyr SKV 295 står det såhär:

”Enskild näringsverksamhet förs över till aktiebolag
Om en person för över alla realtillgångarna i sin enskilda näringsverksamhet till ett aktiebolag som han är eller blir delägare i, kan han slippa att återföra expansionsfond till beskattning. Aktiebolaget tar i stället upp 78 % av expansionsfonden som beskattat kapital.

Han måste samtidigt sätta in kapital i bolaget till ett belopp som motsvarar 78 % av expansionsfonden. Detta tillskott får inte räknas in i anskaffningsvärdet för aktierna i bolaget.”

På blankett N7 och NE
På blankett N7 vid punkt 2 ska aktiebolag ange den expansionsfond som upphört hos den enskilda näringsidkaren i samband med övertagande av realtillgångar.

Den enskilda näringsidkaren bör också upplysa i sin deklaration om att expansionsfonden ”omvandlats” till beskattat eget kapital i ett aktiebolag.

Vill du har mer information än detta får jag hänvisa dig till skatteverket.

/Elin 
dwse__
NY MEDLEM

Re: Överlåtelse av expansionsfond till AB hur deklarera privat?

Hej, frågade SKV och de säger att bara AB fyller i N7 så förs den automatiskt över i deras register. Man behöver således inte göra någonting privat utan man låter den stå kvar så försvinner den när AB deklarerar.