Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Avbetalningsköp på maskin

Hej,

Företaget har köpt en ny maskin via avbetalning där ett upplägg finns. Vi gör en förskottsbetalning på 39 675 euro till leverantören. Sedan gör banken 2 delbetalningar. Ska jag lägga in detta maskinköp med banken som leverantör?? Vi köper ju maskinen av banken. Fakturorna från maskinleverantören är i euro, men avtalet är omräknat i kr. 

Tänker jag rätt? Jag lägger upp köpet med banken som leverantör, och lägger in maskinen på 1220 inventarie, med den totala kreditkostnaden i kr, som vi ska låna enligt avtal. När banken erlagt hela betalningen för maskinen så markerar jag att köpet är betalt, men istället för 1930 så blir det på ett skuldkonto typ 2840, lånskulder.

Sedan vid varje avbetalning så minskar jag låneskulden.

Vad gäller förskottsbetalningen, så har jag hittills bara lagt in den i balansräkningen på konto 1480 förskott till leverantör/1930 checken. Hur skall denna föras om? Ska man då kreditera 1480, och lägga debet på 1220.Så att förskottet också registreras som ett inventarieköp?

Tacksam för svar! MJ


1 SVAR 1
Fd medlem
Inte tillämpbar

När du betalar förskottet till din leverantör blir väl leverantören din motpart, banken finansierar väl bara affären, vem lämnar garantierna för maskinen - banken eller leverantören?

Mikael