Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Henrik
MEDLEM

Bokföra Aliexpress sedan dom betalar in moms

Hej,
Sen en tid verkar aliexpress.com betala moms:en (tror det heter IOSS), istället för att man får vanlig tullfaktura med momsen på.

Hur bokför man ett sånt köp?

Kan jag dra av den då?

 

(vanliga köp utanför EU stämmer inte riktigt här känns det som, ni får gärna komplettera den tråden som finns, hur man gör när e-handelsplattformarna betalt momsen...

1 SVAR 1
Josefine Johansson
MODERATOR

Hej!

 

Tack för din fråga. För att kunna hjälpa dig så behöver jag veta lite mer kring din situation. Menar du att du har köpt något från aliexpress.com, där de numera deklarerar och betalar importmomsen för varorna? Har du angett ditt VATnummer till dem, dvs är du momsregistrerad och har angett ditt momsregistreringsnummer till företaget? 

 

Du kan normalt sätt inte dra av felaktigt debiterad moms, eller importmoms som hanterats av ett ombud då detta inte är en avdragsgill moms för dig utan en kostnad. Om man som ett momsregistrerat företag köper från ett annat företag utanför EU och anger sitt VAT nummer så skall detta hanteras utan moms, där du som företag skall redovisa köpet som en import och beräkna importmoms. Om aliexpress tar ut importmoms på sina försäljningar till dig så låter det som att du blivit hanterad som en privatperson och inte ett företag, vilket inte blir korrekt för dig. Här finns det lite mer information kring hur man kan bokföra om det hanterats som en köp av icke beskattningsbar person, dvs importmoms har hanterats av säljaren istället för köparen ( du ). 

 

Så återkom gärna och förklara lite mer kring flödet, och varför aliexpress tagit ut importmomsen så kan vi säkert hjälpa dig vidare. 

Ha det fint!

 

Josefine