Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokföra inbetald och återbetald hyresdeposition

Hej,

driver ett ab och bokför med Eekonomi. Hur bokför jag  inbetald hyresdepostion och återbetalning när hyresgästen flyttar?

1 SVAR 1
CarinaEsp
CHAMPION

Hej,

 

När det gäller depositioner så bör/ska du ha ett eget bankkonto för dessa. Detta för att dessa pengar inte ska användas i den dagliga verksamheten då det är kundens pengar fram tills de återbetalas eller kvittas mot obetalda hyror mm.

 

Du bokar insättningen i debet på det bankkonto som du skapar för ändamålet. Förslagsvis så har du det på konto 1970 och döper det till Bankkonto depositioner. 

I samband med inbetalningen får du en skuld till kunden, den bokar du i kredit på ett konto du skapat under 242X och som du döpt till Inbetalda depositioner.

 

Därefter ska konto 1970 och 242X matcha varandra vid månadsavstämning så att samma belopp finns på båda kontona, på 1970 i debet och på 242X i kredit.

 

När hyresgästen flyttar så ska du vänta till alla skulder är betalda innan du återbetalar depositionen. Vid återbetalning så gör du utbetalningen från det bankkonto som är avsedd för depositioner och krediterar det kontot med beloppet samt debiterar 242X med motsvarande belopp.

 

Används depositionen för att betala obetalda hyror så gör du en inbetalning av hyran genom att kreditera din fordran som vanligtvis finns på konto 151X och debiterar 242X. Därefter gör du en överföring av motsvarande belopp från 1970 till ditt vanliga företagskonto på 1930.

 

//Carina