Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

GASTLink
MEDLEM

Bokföra inköp av redovisningstjänst från Norge

Hej,


Hur redovisar man inköp av momsbelagd redovisningstjänst från Norge, som inte är medlemmar i EU.

 

Tack för hjälp!

2 SVAR 2
Josefine Johansson
MODERATOR

Hej!

 

Tack för din fråga. I och med att du säger att den är momsbelagd så låter det som att det inte har hanterats som ett inköp utanför EU mellan två företag utan att företaget har tagit ut svensk alternativt moms då du blivit hanterad som en privatperson/ icke beskattningsbar person. Detta kan du läsa mer om här.

 

Det bästa vore om du kontaktar den som skickat fakturan och fråga om att få en kreditfaktura och en ny korrekt faktura förutsatt att du har ett VAT nummer och skall hanteras enligt regler för försäljning mellan två företag utanför EU. Då bokför du köpet som inköp utanför EU med fiktiv moms, vilket du kan läsa om här. Om du inte kan få en ny faktura utan moms på så bokför du hela beloppet som en kostnad utan moms, mot något konto inom 653X kontogruppen. Andra länders moms samt felaktig debiterad moms är ej avdragsgill vilket gör att hela beloppet blir en kostnad. 

 

Det är också inte ovanligt att företag inom Norden är momsregistrerade i något annat land, så dubbelkolla ifall de har angett ett svensk momsnummer på fakturan och därmed tagit ut svensk moms. I sådana fall så är denna momsen avdragsgill och du kan redovisa den som ett vanligt inköp inom Sverige med svensk moms. 

 

Ha det fint!

Josefine

Hej Josefine,

Tack för utförligt svar!