Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Sofie_11
NY MEDLEM

Bokföra inköp och öka lagervärde?

Hej! 

När jag nu skulle fylla i deklarationen stämmer inte summan i deklarationen med summan jag får i eEkonomi. Det blir minus i kollumen R5 och jag tror att det är det som gör att det andra inte stämmer.

Har ökat lagervärdet genom att använda konto 1400 debet och 4990 kredit.
Det är denna summan som är minus i R5.
När jag köper in varor använder jag konto 5400 då det är färg m.m jag använder och inte säljer vidare (är frisör). Har jag bokfört fel?

Mvh
Sofie
3 SVAR 3
Tina H
NY MEDLEM

Re: Bokföra inköp och öka lagervärde?

Hej,

Som frisör bör du lägga kostnader för färg mm på ett 40xx-konto, då det är direkta kostnader du har för att generera en intäkt. Det är endast varor du köper in på sådant 40xx-konto, som sedan kan bli lagervaror. Om du vill kan du välja 2 olika 40xx-konton för att skilja på varor du säljer och varor du använder i verksamheten.

Jag vet inte hur stor salong du har, men det kan vara värt att veta att du inte behöver boka upp lager om dess totala värde är under 5 000,- ex moms.

//Tina

Sofie_11
NY MEDLEM

Re: Bokföra inköp och öka lagervärde?

Tack för svar!
Kan jag gå tillbaka och ändra konto på alla inköp nu då eller blir det fel på annat vis då? Men blir inte värdet fel om jag bara köper och sen inte minskar värdet eftersom jag använder dem och inte säljer dem?

Värdet är över 10.000 kr.

Mvh
Sofie
Tina H
NY MEDLEM

Re: Bokföra inköp och öka lagervärde?

Så länge det är samma redovisningsår är det inga problem att boka om.

Vad gäller värdeminskningen tänker jag att du justerar lagervärdet när du inventerar och då får du ju även bort de produkter du använt i verksamheten ur lagret.

Om du justerar lagret löpande får du ta ut produkterna du säljer ur lager när du säljer dem. Då bokar du bara omvänt 4990/1400 förslagsvis på samma verifikation som försäljningen.

//Tina