Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokföra kapitalförsäkring | Så bokförs kapitalförsäkring aktiebolag

Hej!

Ett AB jag bokför åt har skaffat en svensk kapitalförsäkring, ej för pensionskostnader, utan som en finansiell anläggningstillgång.

Är nedanstående korrekt uppfattat?

1. Alla överföringar till försäkringen kan bokas mot 1385 - värde av kapitalförsäkring.
2. När förvaltaren debiterar kostnader för affärer i försäkringen etc. behöver dessa ej bokföras.
3. Vid bokslutet (k2) ska försäkringen värderas till aktuellt marknadsvärde och således bokförs en upp- eller nedskrivning. Den påverkar årets resultat, men ej skatteberäkningen.

21 SVAR 21
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!

1, Ja, det går bra. Den hamnar då som en anläggningstillgång och jag skulle även kunna tänka mig alternativet att boka den som en kortfristig placering (18xx) om syftet är att avyttra kapitalförsäkringen inom ett år.

2, Helt rätt. De avgifter etc. som förvaltaren av kapitalförsäkringen drar behöver du inte bokföra som bankavgifter eller något annat. Alla avgifter etc. får ingå i värdeförändringen.

3, Vid bokslutet ska man göra en nedskrivningsprövning. Nedskrivning ska alltid göras om värdet är 0 kr. I övriga fall behöver du bara göra en nedskrivning om tillgångens värde understiger det redovisade värdet med 25 000 kr. Eller om värdeminskningen understiger 10 % av det egna kapitalet vid årets ingång, om den summan är lägre än 25 000 kr.

Om marknadsvärdet överstiger det bokförda värdet behöver du inte göra någonting.

Mycket riktigt så är inte nedskrivningar avdragsgilla (återföring av nedskrivning ej skattepliktiga) och det framtida resultatet vid försäljning av kapitalförsäkringen är inte heller skattepliktigt.

Jag håller tummarna för att marknadsvärdet överstiger anskaffningsvärdet efter flera dagar med breda börsnedgångar.

Hälsningar Pär

Hej Pär och andra

Jag har också några frågor angående en kapitalförsäkring som mitt AB införskaffade för några månader sedan.

1) Hur man håller reda på saldot på kapitalförsäkringskontot:

https://www.bokforingstips.se/artikel/bokforing/kapitalforsakringar.aspx

Vid denna länk hittade jag lite information om att man ska ha en "Sidoordnat register" för att registrera och ha koll på alla köp och sälj värdepappertransaktioner på kontot.

Har någon erfarenhet om hur man praktiskt komma igång med det? Jag håller på att fixa ett enkelt excelark.

2) Stämmer det att jag behöver bara värdera kapitalförsäkring vid bokslut alltså en gång om året?

 

Tack på förhand.

 

Mvh

Craig

 

Atarax
MEDLEM

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Vinst/förlust Kapitalförsäkring.

På vilka konton ska vinst resp förlust i kapitalförsäkring bokföras?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej,
När den slutligen säljs så kan vinst eller förlust bokas på 8220, Resultat vid försäljning av värdepapper i och långfristiga fordringar hos andra företag. Ej skattepliktig i någon riktning.

Är den klassad som en kortfristig placering kan du använda konto 8350, Resultat vid försäljning av kortfristiga placeringar. Ej heller här skattepliktig i någon riktning.

Hälsningar Pär
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!

Jag flyttade en summa från mitt affärskonto till en kapitalförsäkring i slutet på 2014 med avskikten att göra en långsiktigt placering.

Om jag förstått rätt av ovanstående konversation är konto 1385 lämpligt att använda. Vid årsslutet hade värdet stigit med några tusen kronor. Jag tänkte lägga till värdeökningen på konto 1385 men undrar mot vilket motkonto jag skall använda för detta belopp.

Hälsningar

Ulf

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Ulf

Gott att värdet har ökat på din kapitalförsäkring! Värdeökningen ska konstigt nog inte bokföras utan det kommer att finnas ett dolt övervärde i kapitalförsäkringen. I årsredovisningen brukar man ange i not vilket värde som är bokfört och vilket marknadsvärde värdepapperna har. 

Om marknadsvärdet understiger anskaffningsvärdet är du däremot tvungen att göra en nedskrivning av kapitalförsäkringen. 

Det finns en variant där man kan justera värdet på en kapitalförsäkring som du beskriver men då ska bolagets verksamhet vara värdepappershandel och då ska kapitalförsäkringen inte bokföras på konto 1385 utan hanteras som lager. Värdepappershandeln måste då även uppfylla vissa kvantitativa krav. 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Hur bokför jag en värdeökning av en kapitalförsäkring i bokslutet?.

Hur bokför jag en värdeökning av en kapitalförsäkring i bokslutet? Vid insättning är det bokfört på konto 1950.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Gott att värdet har ökat på din kapitalförsäkring! Värdeökningen ska konstigt nog inte bokföras utan det kommer att finnas ett dolt övervärde i kapitalförsäkringen.
Hej!
Var ska man bokföra om man fått en värdeminskning i kapitalförsäkringen?

Antar att det blir kredit 1385 och debet 8274, är det rätt?

Är det mellanskillnanden av det insatta kapitalet under året i försäkringen och aktuella verkligavärdet på bokslutsdatumet som ska bokföras mellan dessa konton?

Tack på förhand
Mikael
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!

Ja det är rätt om du från början bokfört kapitalförsäkringen på 1385, det är mellanskillnaden som bokförs på dessa konton.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Sara!
Stort tack för svar.
Bara för att jag själv vill vara säker... jag har bokfört alla insättningar under året på konto 1385 och det ända jag nu behöver göra vid bokslut är att bokföra förlusten för året på 8274. Jag behöver inte bokföra avkastningsskatten eller riskpremien som dragits under året, dessa kan jag helt ignorera?

Tack på förhand
Mikael
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Mikael!

Jag tror du är inne på helt rätt spår. Vad gäller riskpremien och avkastningsskatten så sker, (om jag har fattat det rätt), dessa transaktioner inom själva Kapitalförsäkringen och ska därför inte bokföras, endast insättningar och uttag.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Kalle

Tack för svaret!
QualiByte
MEDLEM

Hur bokför jag insättning till min kapitalförsäkring rent praktiskt i Visma eEkonomi? Överföringen har jag i mina bankhändelser eftersom jag har automatisk överföring av kontoutdraget. Jag klickar på "Matcha". Vilken bokföringshändelse ska jag sedan välja?

Valde övrigt uttag och egen kontering. Därefter beloppet som kredit på 1930 och motsvarande belopp som debit på 1385. Det måste väl bli rätt så?
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej,

Det låter helt rätt.

/Cecilia

Toppen!
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Bokföring kring kapitalförsäkring.

Hej!

I mitt bolag tänkte jag införskaffa en kapitalförsäkring. Tanken är att ha den långsiktigt som en tillgång och investera vinst som inte tas ut i den där.

Har då lite frågor:

1) Det är bara skattade pengar man får (bör?) sätta in i sin kapitalförsäkring?
2) Hur bokförs insättningen?
2a) säg att jag vill sätta in 100 000 kr hur ser det ut då

3) Hur ofta måste man "uppdatera" värdet på kontot som motsvarar kapitalförsäkringen? Är det en gång per år vid bokslut? Hur gör man då?
3)b) Hur bokför jag en till insättning till kapitalförsäkringen då värdet har ökat sen tidigare?
Dvs jag satte in 100 000 kr, nu vill jag sätta in 50 000 kr till, men det faktiska värdet på kapitalförsäkringen är 125 000 kr före insättningen (men i min bokföring fortfarande 100 000 kr)

4) Hur bokför man att man tar ut pengar från kapitalförsäkringen till sitt konto?

5) Hur ser det här ut på deklarationen/resultatrapporten? Man har ju (om allt vill säg väl) gjort en "vinst" på sin kapitalförsäkring, men den ska ju inte skattas? (mer än om man tar ut pengarna privat såklart)
Tepe Konsult
MEDLEM

Hej Folke,
Har du fått svar på dina frågor? jag kan inte hitta svaren......
Jag har också lite samma tankar som du har runt kapitalförsäkring i bolaget.

Hälsningar
Terezia Persson
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Tepe Konsult,

Se Pärs kommentarer långt upp i detta inlägg. De förklarar bra hur de hanteras och bokförs. Där finns även länkar till hur man bokför vinst/förlust.

Ha det gott!

/Sofia 
not-242
MEDLEM

Hej,

Har ett AB med verksamhet att äga och förvalta värdepapper, bolaget tillämpar K2.

 

Försöker förstå hur jag redovisar återköp från kapitalförsäkring. Till exempel, om anskaffningsvärdet är 1MSEK (dvs. summan av de premier som betalats in) och värdet har ökat med 300KSEK. Om jag sedan gör ett återköp från kapitalförsäkringen om 300KSEK (värdeökningen) så förstår jag att det ska bokföras på konto 8220.

 

Låt oss säga att 6 månader senare vill jag göra en ny insättning i kapitalförsäkringen på 300KSEK – vilket medför att det nya anskaffningsvärdet på försäkringen är 1.3MSEK.

 

Så till min fråga – redovisar jag återköpet (300KSEK) som intäkt i resultaträkningen även om jag under samma räkenskapsår återinvesterar kapitalet i kapitalförsäkringen?

 

Tar gärna emot information om det är några skillnader om man i stället tillämpar K3.

 

Tacksam för svar!