Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokslut vid kontantmetoden - eEkonomi

Hej

Skrev denna fråga under rubriken "Supporten tipsar: hantera kontantmetoden (bokslutsmetoden) vid årsskiftet men inte fått svar, återigen. (Har skrivit flera ggr här tidigare men inte fått svar)

Min fråga:

Hej

Har en undran över punkt 1 ovan.
Jag kör enl kontantmetoden och föreningen är moms- och skattebefriad.

Jag har fakturor som har fakturadatum i dec 2017 och betalas i jan 2018 och dessa bokas ju automatiskt upp 31/12 2017. Det som gör mig osäker på att detta blir rätt i mitt fall är att en del av fakturorna avser en rabatt på träningskort som vi ger där man gått till träningsstället och köpt ett träningskort för 2018 i dec 2017 och träningsstället har direkt vid köpet skickat faktura på rabatten som vi ska betala i medlemmens ställe. Motionsrabatten avser ju träning under 2018 och vi räknar bidraget som utnyttjat för 2018. Ska vi ta hänsyn till detta i bokföringen el ska vi räkna kostnaden till 2017 då fakturorna kom? Om man ska räkna dem till 2018 antar jag att jag manuellt får bokföra tillbaka dem till 2018?

Tacksam för svar
Anette H

Har även skrivit en fråga under rubriken: Bokföra försäljning av förbrukningsinventarie som jag inte fått svar på än.
1 SVAR 1
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Anette,

Så som programmet har hanterat dina fakturor med fakturadatum 2017 och betaldatum 2018 är helt rätt.
Trots att man vid bokföringsmetod kontantmetoden normalt sett bokför sina händelser på betaldatum så frångås alltid denna denna metod vid ett årsskifte. Som vi tar upp i Supporten tipsar, Hantera kontantmetoden vid årsskiftet.

Precis som du själv skriver så måste du hantera dessa manuellt om du vill att kostnaden ska tillhöra år 2018.

Om man läser i den skrivna hjälpen så står det så här:
Finns det kostnader som är bokförda det här året, men som avser kommande år?
Om kostnaderna överstiger 5000 kr eller om de inte återkommer årligen med ungefär samma belopp ska kostnaderna periodiseras.


Vill du ha den på 2018 istället så väljer du att periodisera fakturan när du lägger in den i programmet alternativt så bokar du om den manuellt på konto 1790.


Om du fortfarande känner dig osäker så rekommenderar jag dig att kontakta en redovisningsbyrå. Du kan hitta en i ert närområde här.


/Cecilia