Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Konteringsproblem utdelade stipendium - intäkt eller kostnad?

(uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2020-06-09 13:17 )

Hej, vi är en idiell förening var syfte är att stödja musiker i Helsingborgs Symfoniorkester med stipendier. Fråga, föreninmgen har ett bankkonto med pengar att disponera för föreningen, primärt till stipendier. Hur skall jag kontoföra medel som tas fråmn detta konto, som en intäkt eller vad?

5 SVAR 5
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Konteringsproblem, intäkt eller kostnad?

Hej!

Lite otydlig fråga, men här är ett försök till svar.

Det framgår inte vart pengarna ska ta vägen! Flyttar du dom mellan bankkonton, eller tar du ut dom och har pengarna som kontanter i kassan, eller betalar du ut dom till en stipendiat?

Om du betalar ut dom till en stipendiat så är det ju en kostnad som påverkar resultaträkningen, du bokför summan som kredit på bankkontot och som debet på ert konto för utgifter till stipendier.

Om du bara flyttar medlen mellan bankkonton så blir det fortfarande kredit på stipendiekontot och debet på bankkontot som pengarna går in på. Det är då en omföring inom tillgångarna och påverkar inte resultaträkningen.

MVH//Jörgen

Highlighted
NY MEDLEM

Re: Konteringsproblem, intäkt eller kostnad?

Tack för ditt svar. Det hjälpte!
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Konteringsproblem, intäkt eller kostnad?

Vår ideella förening har medverkat till att arrangerat en buss utflykt för en annan förening, och därmed tagit in avgifter för bussresan  inklusive biljett intäkter för konsert på platsen. Dessa intäkter skall oavkortat gå till den andra föreningen.

Vår förenings intäkter består av medlemsavgifter och sponsorering. Min fråga, skall bussintäkterna tas in som en intäkt till vår förening eller skall vi upprätta ett avräkningskonto för dessa intäkter och i så fall vilket? 

Highlighted
NY MEDLEM

Re: Konteringsproblem, intäkt eller kostnad?

Hej igen!

Låter som om ni agerar mellanman. Vi har liknande situation att vi vidare fakturerar en annan förening deras andel av el då vi delar samma transformatorstation. Vi bokför därför bara våra kostnader som utgift, deras andel bokförs tillfälligt som övriga fordringar. När dom betalar bokas pengarna in på bankkontot med motkonto övriga fordringar som då nollas ut. Därmed påverkas inte vårt resultat, men saldot på bankkontot stämmer, och så länge dom inte betalt står fordran kvar.

För din del blir det ju tvärtom att du får en skuld till den andra föreningen när du tar emot pengarna. Dvs. du bokar att du fått kontanter i kassan med motkonto övriga skulder. När du sedan betalar pengarna till den andra föreningen försvinner pengarna ifrån kassan med (kredit i kassakontot) med motkonto övriga skulder (samma belopp som debet) som då nollar ut skulden.

Du mycket info hos bokföringsnämnden www.bfn.se , se deras anvisningar under sidorubriken företagsformer och sen anvisningar för ideella föreningar, sidan 28-29 står det om mellanman. T.ex. om eran förening sköter ett lotteri åt annan förening och pengarna bara skall vidare till den andra föreningen så är man mellanman. I ert fall är det ju pangar in för ett arrangemang. Får ni behålla ett överskott skall det i sig tas upp som inkomst och då konteras mot ett inkomstkonto.

Det står mer om detta i boken "Redovisning i ideella föreningar" av Björn Lundén. Den finns troligen på ditt bibliotek, eller kan köpas antingen direkt ifrån författarens bolag eller CDON.se för ca 302 kr. En guldgruva för oss amatörer på redovisning.

MVH//Jörgen

Highlighted
NY MEDLEM

Re: Konteringsproblem, intäkt eller kostnad?

Hej Jörgen,  tack för dina fina svar och tack för tipset om boken "Redovisning i ideella föreningar" av Björn Lundén. den skall införskaffas omgående. Hälsningar JanA.