Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

vholm33
MEDLEM

Tredjepartshandel inom EU, moms redan betalad.

Hej! Jag köper kläder via ett print-on-demand företag som heter Gelato. De är baserade i Norge och de fakturerar därifrån. När jag säljer ett plagg via Etsy så skeppas varan omedelbart från en fabrik nära köparen till köparen, alltså aldrig till Sverige. Då är väl momskategori 38 korrekt?

En till fråga, alla mina fakturor från Gelato är med ink moms då jag tidigare endast gjorde detta som en hobbyverksamhet. När jag nu lägger in dem som fakturor i eEkonomi blir ju total kostnaden ex moms, och om jag räknar bort momsen från det belopp jag betalat och skriver det beloppet som faktiskt är ex moms, kommer det ju bli fel i momsdeklarationen då det kommer stå att jag behöver betala den moms jag redan betalat. Några tips där? 

Ytterliggare en fråga, hur redovisar jag en inbetalning från Etsy? Har förstått att det är momskategori 35, men vad för typ av bokföringshändelse skall jag välja? Övrig insättning är ju det enda som är rimligt, men borde det inte finnas något så enkelt som "Försäljning" eller liknande?

1 SVAR 1
Joachim E
MODERATOR

Hej

1. Det stämmer så länge köparen är ett momsregisterat företag.

2. Du skall till att börja med ange ditt momsregisteringsnummer vid beställningar från Gelato. Inköpet skall du sedan redovisa som en import på följande sätt.

Tar ett inköp på 5 000 kr som exempel där även det monetära tullvärdet är 5 000 kr. Observera att jag skapat konto 4040 i kontoplanen helt utan momskod manuellt.

3. Det beror på om en faktura är skapad eller inte. Finns det inte någon faktura så är det helt korrekt med övrig insättning och egen kontering och sedan lägga försäljningen på 3058 med momskod 35 förutsatt att försäljninen sker till momsregistrerade företag inom EU.

Sker försäljningen till privatpersoner inom EU så skall du redovisa försäljningen som vanlig svensk försäljning och vanlig svensk moms skall redovisas.

Önskar dig en fortsatt fin dag


Joachim