Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Pontus66
UTFORSKARE

Värde efter 3 år förbrukningsinventarie

Hej mitt egna AB köpte 2020 in en "maskin" för användning i sidoverksamheten till en kostnad av 26k inkl. moms. Nu skall denna sidoverksamheten läggas ner nästa år efter 3 år. Denna inventarie är hårt sliten och ägaren till AB:t tänkte köpa loss maskinen till lägsta skrotvärde. Men för att allt skall gå rätt till, vad skall priset sättas till?

 

Mvh

P

3 SVAR 3
CarinaEsp
CHAMPION

Hej,

Du behöver få maskinen värderad av oberoende värderingsman som kan skriva ett utlåtande, ibland kan det vara bra att ha två oberoende värderingar, men i det här fallet så är det ju inte något skyhögt belopp det rör sig om så det kanske räcker med ett utlåtande.

Detta gör man för att ha något att utgå ifrån så att man inte riskerar att Skv anser att det är avyttrat till ett för lågt belopp och att man därmed får en förmånsbeskattning på skillnaden mellan uttaget pris och marknadsmässigt värde.

//Carina

Pontus66
UTFORSKARE

Hej,

När man bokför på 5410 med förbrukning på 3 år så borde ju värdet vara 0kr efter 3 år. I alla fall har det inte bokförts något värde i senaste årsredovisningen. Så igen, nästa år efter 3 år borde värde vara 0 kr.

Att ta in en värderingsman låter krånligt och dyrt. Trodde det fanns en typ schablon där värdet skrevs ner 25% (enheter) per år - i så fall hade värdet  varit 25% = sek 6 500. Det hade varit enklare. Men varför skall det vara enkelt när det kan vara svårt?

 

Mvh

Pontus

Hej Pontus,

 

Tyvärr uppstår problemet när man säljer något till en som räknas in i närståendekretsen. Det kan tolkas som dold lön av Skv, men det är så klart endast om du får en granskning. 

 

//Carina