Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Carina33
MEDLEM

Drivmedelsförmån

Hej. 
Vi har en anställd som kommer att använda sin egen privata bil vid tjänsteresor. Vårt frtg tillhandahåller drivmedelskort som den anställde även kommer att kunna använda privat. På SKV sida kan jag läsa att "Förmån av fritt drivmedel som inte avser förmånsbil beskattas till marknadsvärdet, d.v.s. priset för drivmedlet". När jag tittar på lönearter (Visma Lön 300) så finns där löneat 2103 kopplat till 2104. Om förmånen är den faktiska kostnaden (x1,0) så bör väl inte dessa lönearter kopplas ihop då värdet blir x 1,2? Har jag fel i mitt tänk? Om inte, hur gör jag för att få det faktiska värdet dvs x1,0?

3 SVAR 3
Theodor Ahlström
ANSTÄLLD

Hej Carina,


Ved tjänstebilskörning, med helt fritt drivmedel betalad av arbetsgivaren, utgår ett förmånsvärde på privatkörning med 1,2*marknadsvärdet av förbrukat drivmedel. Arbetsgivaravgifter beräknas på förmånsvärde 1,0 och beskattningen sker. Löneart 2103 är precis som du säger kopplad till 2104, detta för att beräkningsformeln skiljer de två lönearterna åt, samt för att 2104 inte påverkar underlag för arbetsgivaravgift. Om du enbart vill betala ut 1,0 så kan du efter att du valt upp 2103 på ett lönebesked klicka på raden för 2104 och ta bort rad. Om du söker på lönearterna inne under Lönearbete - Lönearter så kan du klicka in på lönearten och på flik 3 få en beskrivning om lönearten.


Det går även att läsa mer om det på Skatteverkets sida om Drivmedelsförmån under Beräkning av privat bil, men kanske var på den sidan som du redan hade kollat på. 


Återkoppla om du har ytterligare funderingar.
/Theodor
Fd medlem
Inte tillämpbar


En fråga på löneart 2104, så står det konto 7364 som är Förmån är det riktigt, borde det inte vara ett annat konto?
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Marie,

När jag kollar på den inställningen vi har valt att göra i Övningsbolaget i Lön 300 så har vi där ställt in löneart 2103 och 2104 mot bokföringskonto 7398 Förmånsvärden.
Detta enligt baskontoplan 2018.
Jag har ej heller konto 7364 upplagt i min kontoplan och fick ingen träff på det hos www.bas.se
Vad heter kontot hos er?
Är du osäker på om ni har rätt inställning kan du alltid välja att öppna övningsbolaget  även i ditt program och jämföra dina inställningar på dem som finns där.

Ha en fin dag!
/Cecilia