Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

ThomasLW
MEDLEM

Löneutbetalning vid senare tillfälle

Hej! Vi har anställt en spanjor i vårat företag. För att göra en lång historia kort verkar det helt omöjligt att öppna ett bankkonto åt honom förrän han har fått sitt permanenta personnummer. Denna process kan ta upp till 3 månader. Hur ska vi göra för att han ska slippa betala statlig marginalskatt när hans lön för 3 månader betalas ut?

6 SVAR 6
Thomas51
CHAMPION

Ange "ingen skatt" på hans personalkort och använd löneart 2203 "Manuellt framräknad preliminärskatt" på lönebeskedet. 

Ett alternativ är ju att betala ut kontant, eller har han tillräckligt med sparkapital för att kunna försörja sig under 3 månader?

Robert25
UTFORSKARE

Gör lönen varje månad, men bokför nettolönen som en skuld till honom. Då får du bokfört och kostnadsfört lönen varje månad, rätt skatteavdrag och dessutom jan du betala ut pengarna till honom när det är klart med banken eller kontant som Thomas skriver.
Thomas51
CHAMPION

Kollektivavtal och lagstiftning kräver väl utbetalning minst en gång i månaden? 

Christel9
UTFORSKARE

Om man gör lön varje månad och det inte finns personnr eller samordningsnr, hur redovisar man det då till skatteverket?

Från Skatteverkets hemsida: 

Om du saknar betalningsmottagarens person-, samordnings- eller organisationsnummer

Känner du inte till betalningsmottagarens fullständiga person­-, samordnings- eller organisationsnummer kan du kontakta Skatteverket som kan hjälpa dig att ta fram numret.

Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer på betalningsmottagaren ska du i första hand fylla i 222 – Födelsetid. Har du inte födelsetid på betalningsmottagaren ska du fylla i 224 – Annan Id. Båda rutorna måste kombineras med antingen 218 – Gatuadress, 219 – postnummer, och 220 – postort eller 230 – Fri adress och 221 – Landskod postort.

Födelsetid och Annan identitet
Om det inte går att få fram ett fullständigt person-, samordnings-, eller organisationsnummer för betalningsmottagaren lägger du till via något av valen Födelsetid eller Annan identitet.

Han behöver inte vänta på permanenta personnummer för att öppna ett konto på banken, det går bra med samordningsnummer.

Vi hade en kille från Spanien, han fick sin samoordningsnummer från Skatteverket ganska snabbt och öppnade ett bankkonto så vi kunde betala ut hans lön och använde den procentsats för skatt som han fick från Skatteverket då.

Sen när hans uppehållstillstånd/personnummer var klar så ändrade jag bara hans samordningsnummer till personnummer och procent skatt till den vanliga skatten (enligt skattetabeller)