Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Elisabeta
UTFORSKARE

Pensionär - steg att följa

Hej!

 

Från och med den 1 januari fick vi veta att en av vara anställda har blivit pensionär.

Han fyller 65 år den 28 februari detta år. Han vill ändå fortsätta jobba hos oss (35% som innan).

Vad är det ska man tänka på det nu?

Vilka steg ska vi följa nu? Ska vi ändra nånting i Visma Lön? Ska vi meddela detta till någon myndighet? Det ändrar sig nånting i arbetsgivaresavgift? 

Tack på förhand.

Mvh, Elisa

1 SVAR 1
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej Elisa,

Tack för din fråga. Tänker att för din del så blir det inte jättestora justeringar i programmet i och med att den anställda kommer att arbeta kvar på samma schema och du inte skriver något om att han ska ha förändrad löneform eller nytt semestervillkor.  

 

Vad gäller arbetsgivaravgift och hanteringen av detta så gäller följande: 
Personen måste ha fyllt 65 år vid årets ingång för att företaget ska få tillämpa sänkt arbetsgivaravgift. Programmet gör en kontroll när det nya beskattningsåret börjar och byter typ av arbetsgivaravgift automatiskt på alla som fyllt 65 år. I och med att din kollega inte fyller 65 år förrän 28 februari så blir detta aktuellt först vid ingången av år 2023. 

 

Skattetabellen kommer att vara densamma men du behöver kontakta Skatteverket för att få information om den anställda ska vara registrerad i kolumn 2 eller 6 och sedan ändrar du det själv på fliken Skatt och arbetsgivaravgift i programmet. 

Så skatten blir en helt annan än för en anställd i "arbetsålder" med samma skattetabell. Valet av skattetabell styrs av samma saker som en vanlig anställd; kommun och eventuella kyrkliga preferenser.

 

Om ni är anslutna till Fora kan du läsa mer om vad som gäller i hjälpavsnittet Vilka anställda kommer med på de olika rapporterna?
Fora kommer du själv manuellt att behöva avmarkera på fliken Rapportering. 

När en tjänsteman uppnår pensionsåldern, normalt vid 65 år ska du även avmarkera att den anställda ska ingå i rapporteringen till Collectum. Läs mer om hur du gör det i dokumentet Gör inställningar för Collectum

 

Är ni anslutna till något kollektivavtal så hör gärna med dem vad som gäller för er så vi inte missar någon punkt 🙂 Kanske ska bör ni göra en justering av den anställdas löneform eller semesteravtal och den typen av frågor behöver ni ta ställning till i samråd med ert kollektivavtal. 

 

Vi är jätteglada över att du ställde denna frågan och ska se över om vi att ta fram bättre dokumentation kring detta framöver.

 

Ha en fin eftermiddag och välkommen tillbaka till forumet. 

Tinna