Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Anna M1
MEDLEM

Semesterårsavslut och anställd som är tillbaka på 25% efter långtidssjukskrivning

Hej!

Vi har semesterår april-mars.

Vi har en anställd som blev anställdes på 100% 2022-05-23. Blev långtidssjukskriven 2022-06-20 och kom tillbaka på 25% 2023-10-20. Han tjänade in semester första 180 dagarna år 1. Det som gör mig osäker år 2 är att han ska tjäna in semester 180 dagar. Men till vilket värde? Det vill säga om vi börjar räkna från 2024-04-01 så är han ju sjukskriven de första 180 dagarna.  Om jag nu ändrar sysselsättningsgrad till 25% innan semesterårsavslut (fick detta råd av supporten) så är dagarna mindre värda. Till saken hör att denne anställd eventuellt ska sluta i juli i år vilket gör det extra viktigt att värdet av dagarna blir rätt om han ska få allt utbetalt. Innan hen slutar så kommer hen att få 100% av lönen (förhandlat med arbetsgivaren) under tre månader och således tjäna in mer semester fast till ett högre värde under nästkommande tre månader.  Den anställde är sjukskriven och har inget fast schema. Borde man inte strunta i sysselsättningsgraden då? Och dom första 180 dagarna av år 2 var han ju sjukskriven,  tänk om han varit sjukskriven hela året? Jag är så förvirrad! Är det någon som har erfarenhet av en liknande situation. Hur ska man hantera det.. ? 

2 SVAR 2
Anna M1
MEDLEM

(Jag vill tillägga att semesteråret går från april till mars)

Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej @Anna M1 

 

Tack för att du skriver till oss. 

 

Sjukskrivning är semestergrundande i 180 dagar år 2, precis som du skriver. Sedan att ändra sysselsättningsgrad till 25 %, känns inte som rätt väg att gå om inte anställningen ska vara 25% förstås. Ska den anställda ha kvar sin 100%-iga anställning så är min rekommendation att du istället registrera procent av dag i snabbvalet Sjuk enligt bilden nedan.

 

 

Det finns även beskrivet i programhjälpens avsnitt Registrera sjukfrånvaro med snabbvalet Sjuk

Vid långtidssjukskrivning är 180 sjukfrånvarodagar semestergrundande under insjuknandeåret och ett år till. 180 semestergrundande sjukfrånvarodagar beräknas per semesterår och kan därför gälla per kalenderår eller generellt år, till exempel från 1 april.

 

Läs gärna mer under rubriken Långtidssjukskriven över två semesterår där vi visar exempel och berättar hur du ska tänka. 
 

Vill du ha mer hjälp och hjälp att kontrollräkna så rekommenderar jag att du bokar tid hos någon av våra kunniga lönespecialister. Du bokar din tid här
 

Ha en fin dag!

/Tinna